Αρχική Eπικαιρότητα Καύσιμα: Μεγάλες αποκλίσεις τιμών από πρατήριο σε πρατήριο – Φαινόμενα νοθείας

Καύσιμα: Μεγάλες αποκλίσεις τιμών από πρατήριο σε πρατήριο – Φαινόμενα νοθείας

Μεγάλες διαστάσεις λαμβάνουν τα περιστατικά νοθείας στα καύσιμα, με κάποια πρατήρια να επιλέγουν να πωλούν σε χαμηλότερη τιμή τη βενζίνη, η οποία όμως μπορεί να είναι νοθευμένη μέχρι και 80%.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ της εκπομπής «Live News», όπου μηχανικοί σε συνεργεία έχουν ανακαλύψει καύσιμα σε αυτοκίνητο, όπου το 20% ήταν βενζίνη και το 80%… νέφτι!

Όπως λέει ο μηχανολόγος-μηχανικός Γιώργος Καραμέρης, τέτοιου μεγέθους νοθείες μπορούν να προκαλέσουν σημαντικές ζημιές στα αυτοκίνητα, την ώρα που η τιμή στα καύσιμα ολοένα και ανεβαίνει.

Μάλιστα, στα νησιά η τιμή της βενζίνης έχει ξεπεράσει και τα 2,50 ευρώ, την ώρα που η μέση τιμής στη χώρα βρίσκεται στα 2,267 ευρώ ανά λίτρο, την ώρα που πέρυσι τέτοιον καιρό η τιμή βρισκόταν στα 1,612 ευρώ ανά λίτρο.

Συγκεκριμένα, σε συνεργείο αυτοκινήτων που επισκέφτηκε η κάμερα του «Live News» φαίνονται δύο τύποι νοθευμένης βενζίνης, που το τελευταίο διάστημα με τις τιμές στα ύψη, έχουν γίνει πονοκέφαλος για μια σειρά από οδηγούς.

Ο κ. Καραμέρης δείχνει στην κάμερα δύο μπουκαλάκια με βενζίνη που άδειασε από αυτοκίνητα και εξηγεί. Από τη μία η νοθευμένη αμόλυβδη με εύφλεκτα υλικά που συνήθως προκαλεί ζημιές στα φίλτρα και στην αντλία καυσίμου και από την άλλη, μια περίπτωση νοθείας που φαίνεται με γυμνό μάτι και προκαλεί προβλήματα ακόμα και στον κινητήρα.

Όπως εξηγεί ο ιδιοκτήτης του συνεργείου, τα αυτοκίνητα νέας γενιάς είναι πολύ πιο ευαίσθητα στην ποιότητα του καυσίμου και πολύ πιο ευάλωτα. Μια σειρά από αυτοκίνητα που έχουν φτάσει τις τελευταίες μέρες στο συνεργείο του, παρουσιάζουν τις ίδιες βλάβες που κοστίζουν ακριβά και έχουν κοινό παρονομαστή, τη νοθεία του καυσίμου. Οι επιτήδειοι πρατηριούχοι που προσπαθούν να αυξήσουν το κέρδος τους παράνομα, νοθεύουν είτε την ποιότητα, είτε την ποσότητα της βενζίνης. Ή και τα δύο μαζί. Με αποτέλεσμα, άλλα λίτρα να βλέπουμε στην αντλία και να πληρώνουμε και άλλα να έχουν μπει στην πραγματικότητα μέσα στο ρεζερβουάρ.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ενωσης Βενζινοπωλών Αττικής, το 25% εκείνων που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε ότι αισχροκερδούσαν σε βάρος των οδηγών.

Στα ύψη οι τιμές

Όλα αυτά με την τιμή της απλής αμόλυβδης να αυξάνεται διαρκώς. Στα νησιά η κατάσταση έχει ξεφύγει με πάνω από τα 2,50 ευρώ το λίτρο με την σχετική πεντάδα της ακριβότερης βενζίνης να απαρτίζουν πρατήρια στην Κάλυμνο, τη Μήλο, την Αμοργό, τη Σαντορίνη και τη Ρόδο.

Για να αντιληφθεί κανείς τα όσα έγιναν τον τελευταίο χρόνο αλλά και τον τελευταίο μήνα με τις τιμές των καυσίμων, αρκεί να δούμε ότι πέρυσι τέτοια εποχή, η μέση τιμή της απλής αμόλυβδης στη χώρα ήταν 1,612 ευρώ το λίτρο.

Πριν από έναν μήνα ήταν 2,073 και το πρωί, έφτασε τα 2,267, ολοταχώς για τα 2,50 ευρώ μέσα στον επόμενο μήνα.

Αναλυτικά:

  • Λέσβος (ΦΠΑ 17%), 2,17 € – 2,47 €
  • Λήμνος (ΦΠΑ 24%), 2,44 € – 2,58 €
  • Σάμος (ΦΠΑ 17%), 2,148 € – 2,325 €
  • Χίος (ΦΠΑ 17%), 2,135 € – 2,298 €
  • Ικαρία (ΦΠΑ 24%), 2,43 € – 2,63 €
  • Κως (ΦΠΑ 17%), 2,278 € – 2,485 €
  • Λέρος (ΦΠΑ 17%), 2,32 €
  • Ρόδος (ΦΠΑ 24%), 2,25 € – 2,498 €