Αρχική Eπικαιρότητα Προσωπικός γιατρός: Πώς θα αποζημιώνεται – Τι θα ισχύσει για τους γιατρούς...

Προσωπικός γιατρός: Πώς θα αποζημιώνεται – Τι θα ισχύσει για τους γιατρούς του Δημοσίου

Συγκεκριμενοποιείται το πλαίσιο του προσωπικού γιατρού, το οποίο ψηφίστηκε χτες και αφορά την αναδιοργάνωση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και μεταξύ άλλων προβλέπει την καθιέρωση του «προσωπικού γιατρού» για όλους τους πολίτες.

Το επόμενο εξάμηνο, μάλιστα, αναμένεται να ξεκινήσουν οι εγγραφές του ενήλικου πληθυσμού, ενώ θα ακολουθήσουν οι ανήλικοι και μέχρι το 2023 εκτιμάται ότι ο νόμος θα εφαρμόζεται πλήρως.

Όσον αφορά τον προσωπικό γιατρό, το νομοσχέδιο αναφέρει πως αυτός θα είναι γιατρός Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής ή Εσωτερικής Παθολογίας και θα αποτελεί τον συνδετικό κρίκο για την είσοδό στο ΕΣΥ.

Με πιο απλά λόγια ένας πολίτης προκειμένου να κάνει εξετάσεις, θεραπείες αλλά και προγραμματισμένες νοσηλείες και χειρουργεία σε δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια νοσοκομεία της χώρας, θα πρέπει να έχει λάβει το παραπεμπτικό από τον γιατρό του.

Η παροχή των υπηρεσιών του προσωπικού ιατρού θα είναι δωρεάν για τους εγγεγραμμένους πολίτες, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει περιορισμός των δωρεάν επισκέψεων.

Εφόσον δηλαδή κάποιος υπερβεί αυτόν το αριθμό, τότε θα καλείται να καταβάλει αντίτιμο, το οποίο δεν έχει ακόμα καθοριστεί.

Πώς θα αποζημιώνεται ο προσωπικός γιατρός

Με βάση τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη,  για πληρωμή κατά ασθενή από 20-40 ευρώ για κάποιον ιατρό που θα εξαντλήσει το όριο των 2.000 ασθενών, οι αμοιβές θα κυμαίνονται μίνιμουμ 40.000 μεσοσταθμικά 60.000 το χρόνο.

Για τους γιατρούς του Δημοσίου

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί  υπό όρους, ενώ οι ιατροί του δημοσίου θα λαμβάνουν  επιπλέον από 10.000 έως 15.000 το έτος.

«Σήμερα, ο οικογενειακός γιατρός παίρνει 2.000 ευρώ είτε έχει 10 ασθενείς είτε έχει 2.000 ασθενείς. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι αποτρεπτικό στο να γράψεις παραπάνω ασθενείς. Εμείς αλλάζουμε το μοντέλο και λέμε όσο περισσότερους ασθενείς γράφεις τόσο περισσότερα χρήματα θα παίρνεις», είχε αναφέρει τη Δευτέρα ο Υπουργός Υγείας.

Σημειώνεται τέλος πως το ύψος, ο τρόπος υπολογισμού, καθώς και η διαδικασία και ο φορέας καταβολής της αποζημίωσης των προσωπικών γιατρών, οικονομικά κίνητρα για τη συμμετοχή τους, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας.

Προηγούμενο άρθροΤον εφιάλτη βίωναν τέσσερα ανήλικα κορίτσια: Στη φυλακή οδηγήθηκε ένα ζευγάρι το οποίο κατηγορείται πως κακοποιούσε τα παιδιά της γυναίκας
Επόμενο άρθροVIDEO: Σε σταθερά επίπεδα η αγοραστική κίνηση στη λαϊκή αγορά του Συνοικισμού στην Κόρινθο