Αρχική Eπικαιρότητα Η ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων: «Ελαφρύς» ο λογαριασμός για 7 στους 10...

Η ακτινογραφία των φορολογικών δηλώσεων: «Ελαφρύς» ο λογαριασμός για 7 στους 10 φορολογούμενους

Επιστροφές με μηδενικό φόρο εισοδήματος έχουν πάνω από 7 στους 10 φορολογούμενους σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Αναλυτικότερα από τα 777.014 εκκαθαριστικά σημειώματα που έχουν αποσταλεί στους υπόχρεους:

  • Τα 114.386 ή το 14,72% του συνόλου είναι πιστωτικά με το μέσο φόρο που επιστρέφεται στον κάθε φορολογούμενο να ανέρχεται σε 268,4 ευρώ.
    και το συνολικό ποσό σε 30.700.750 ευρώ
  • Τα 453.330 ή το 58,34% του συνόλου είναι μηδενικά δηλαδή δεν περιλαμβάνουν ούτε επιστροφή ούτε πληρωμή έξτρα φόρου. Με βάση τα παραπάνω τα πιστωτικά και μηδενικά σημειώματα διαμορφώνονται στο 73,06% του συνόλου
  • Τα 209.298 εκκαθαριστικά ή το 26,94% είναι χρεωστικά. Ο «κατά κεφαλήν» πρόσθετος φόρους που καλούνται να καταβάλλουν οι φορολογούμενοι διαμορφώνεται στα 513 ευρώ και το συνολικά ποσό που αναμένεται να εισπράξει το δημόσιο στα 107.404.524 ευρώ.Πάντως ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους υπόχρεους οι οποίοι ξεπερνούν τα 6 εκατ. και συνεπώς δεν μπορεί να υπάρξει ασφαλής εκτίμηση για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό φορολογικό ισοζύγιο.

    Ωστόσο το βέβαιο είναι ότι και φέτος ο αριθμός των φορολογούμενων που θα λάβουν πιστωτικό η μηδενικό εκκαθαριστικό αναμένεται να κινηθεί στο 70% του συνόλου λόγω και της μείωσης των εισοδημάτων από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας (μηναία επιδόματα σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή, σε επαγγελματίες κ.α )

    Επισημαίνεται ότι τα φυσικά πρόσωπα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη δόση έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουάριου του 2023 ενώ σε όσους υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου παρέχεται έκπτωση 3% επί του συνολικού οφειλόμενου ποσού.