Αρχική Eπικαιρότητα Πλεύρης: Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται μηχανισμούς ελέγχων για να πιάνουν τόπο τα χρήματα...

Πλεύρης: Ο ΕΟΠΥΥ χρειάζεται μηχανισμούς ελέγχων για να πιάνουν τόπο τα χρήματα του ασφαλισμένου

Στην προαναγγελία κατάθεσης τροπολογίας για την φαρμακευτική δαπάνη προχώρησε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, κατά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρων συζήτηση του σχεδίου νόμου «Γιατρός για όλους» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο υπουργός ανέφερε πως εξετάζει την κατάθεση τροπολογίας, με την οποία θα υπάρξει «ένα επιπλέον ‘ριμπέιτ’ στα μη γεννόσημα φάρμακα, δηλαδή θα αλλάξει το πολυώνυμο που υπήρχε, σε κατηγορίες φαρμάκων που δημιουργούν πάρα πολύ μεγάλη δαπάνη στον ΕΟΠΥΥ, καθώς θα υπάρξει και ένας κλειστός προϋπολογισμός για τα φάρμακα των κατηγοριών 1Α και 1Β, με την ενοποίησή τους. Παράλληλα, για τα πολύ φθηνά νοσοκομειακά φάρμακα», όπως είπε, «θα υπάρχει πλαφόν του ‘κλόου – μπακ’».

Για τις διατάξεις που αφορούν στον ΕΟΠΥΥ ο κ. Πλεύρης ανάφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει έλεγχος στις δαπάνες παρόχων στην πηγή, γιατί εκεί μπορεί να περιορίσεις την προκλητή δαπάνη, στην ποιότητα των υπηρεσιών και με δείκτες συνταγογράφησης, καθώς όσο και εάν έχει γίνει μια προσπάθεια περιορισμού της δαπάνης τα προηγούμενα  δέκα χρόνια, «η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να την περιορίσουμε», παραδέχτηκε.

Οι μηχανισμοί του «ριμπέιτ» ή του «κλόου-μπακ» ή των αυξημένων συμμετοχών, όπως είπε ο υπουργός Υγείας, «δεν σημαίνει ότι η δαπάνη αυτή δεν υφίσταται. Για να αποζημιώνεις, όμως, τα πάντα και να έχεις ποιοτικές υπηρεσίες, χρειάζεται να έχεις ελέγχους, ποιοτικούς δείκτες και ποσοτικά ‘ριμπέιτ’ και έτσι πιάνουν τόπο τα χρήματα του ασφαλισμένου».

Δήλωσε ότι η κυβέρνηση πιστεύει πάρα πολύ στις διαπραγματεύσεις των τιμών με τους παρόχους και τις θέλει, τονίζοντας πως είναι μια «δυναμική, χρήσιμη και διαφανή διαδικασία για τον ΕΟΠΥΥ και οφείλουμε να ζητάμε μεγαλύτερες εκπτώσεις».

Σήμερα, είπε ο κ. Πλεύρης, σε μεγάλο βαθμό, η Πολιτεία δεν λαμβάνει τις εκπτώσεις που μπορεί να πάρει και υπό αυτή την έννοια ένα τμήμα του «κλόου – μπακ» είναι σε μεγάλο βαθμό άδικο, αλλά έχει και ένα τμήμα του, που το κράτος θα έπρεπε να είχε φροντίσει να το παίρνει με εκπτώσεις.

Ο υπουργός Υγείας, μιλώντας για τον Προσωπικό Γιατρό και την κριτική που ασκήθηκε από την αντιπολίτευση για τη συμμετοχή και ειδικών γιατρών, ανέφερε ότι η πραγματικότητα είναι πως, σήμερα, ως χώρα, έχουμε λίγους γενικούς γιατρούς και πολύ περισσότερους ειδικούς γιατρούς. Όσο, λοιπόν, δεν έχουμε πολλούς γενικούς γιατρούς, αναζητάς να βρεις ένα μοντέλο το οποίο θα καλύψει το κενό, ώστε να μην αποτύχει και πάλι ο θεσμός.

«Συμμετοχή ασθενών για τα απογευματινά χειρουργεία»

Για τα απογευματινά χειρουργεία, ο υπουργός είπε ότι εάν τα θέλουμε να υπάρχουν στο ΕΣΥ, υποχρεωτικά θα μιλάμε και για συμμετοχή του ασθενούς. Γιατί οφείλεις να βρεις κονδύλια για τις μισθοδοσίες. «Και εάν ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει 100% ένα απογευματινό χειρουργείο, τότε στην πραγματικότητα ο Οργανισμός θα καταβάλει χρήματα περισσότερα από ό,τι πληρώνει σε μια ιδιωτική μονάδα», όπως είπε.

Νωρίτερα, κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, ψηφίσθηκε επί της Αρχής το σχέδιο νόμου.

ΣΥΡΙΖΑ, KKE και ΜέΡΑ25 το καταψήφισαν, ενώ ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.

Προηγούμενο άρθροVIDEO: Σημαντική προσέλευση στον δωρεάν προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας στο Νοσοκομείο Άργους
Επόμενο άρθροΠροσωπικός βοηθός: Παρατείνεται έως τις 31 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων