Αρχική Eπικαιρότητα Πετρέλαιο κίνησης: Παρατείνεται και τους μήνες Μάιο και Ιούνιο η επιδότηση

Πετρέλαιο κίνησης: Παρατείνεται και τους μήνες Μάιο και Ιούνιο η επιδότηση

Παρατείνεται και για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο η επιδότηση του πετρελαίου κίνησης με την κυβέρνηση να θέλει να κρατήσει την τιμή πώλησης σταθερά στα 15 λεπτά το λίτρο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για την εξειδίκευση των μέτρων για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Το μέτρο επιδότησης του πετρελαίου κίνησης και για τον μήνα Ιούνιο υπολογίζεται στα 45 εκατ. ευρώ τα οποία θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

«Συνεχίζει να επιδοτείται στην πηγή, η τιμή πώλησης του πετρελαίου κίνησης (diesel) για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο, ώστε το όφελος στην τελική τιμή για τον καταναλωτή να συνεχίσει να διαμορφώνεται στα 15 λεπτά το λίτρο. Όπως έγινε και κατά τον προηγούμενο μήνα. Το κόστος της παρέμβασης εκτιμάται στα 45 εκατ. ευρώ. Αυτό το κόστος θα καλυφθεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η κυβέρνηση, απέναντι και σε αυτή την κρίση, λειτουργεί υπεύθυνα, συνετά και συγκροτημένα. Τους προηγούμενους μήνες, εν μέσω διαδοχικών κρίσεων, έχτισε – μεθοδικά – “γραμμές άμυνας και στήριξης” του παραγωγικού ιστού της οικονομίας».

  • Η «1η γραμμή άμυνας και στήριξης» ήταν τα 43 δισ. ευρώ μέτρα της περιόδου της υγειονομικής κρίσης, που επέτρεψαν την ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας και μείωσαν – σημαντικά – την ανεργία.
  • Η «2η γραμμή άμυνας και στήριξης» είναι οι συνεχείς και μόνιμες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως για τη μεσαία τάξη, που τονώνουν το διαθέσιμο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
  • Η «3η γραμμή άμυνας και στήριξης» ήταν οι επιδοτήσεις μέρους του αυξημένου ενεργειακού κόστους, κυρίως χαμηλών καταναλώσεων, ύψους 3,5 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα.
  • Η «4η γραμμή άμυνας και στήριξης» ήταν οι ενισχύσεις ευάλωτων νοικοκυριών, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα και οι επιδοτήσεις καυσίμων, ύψους 900 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα.
  • Και τέλος, η «5η γραμμή άμυνας και στήριξης» είναι η διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού μέσα στο 2022, συνολικού ποσοστού 11,8% αν συνυπολογιστεί η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.