Αρχική Eπικαιρότητα Τέλος το «δωρεάν χρήμα»: Τι σημαίνει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τράπεζες

Τέλος το «δωρεάν χρήμα»: Τι σημαίνει για νοικοκυριά, επιχειρήσεις, τράπεζες

Το τέλος των μηδενικών επιτοκίων και κατ’ επέκταση της εποχής του «δωρεάν χρήματος» σήμανε η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να αυξήσει το επιτόκιο του δολαρίου κατά 50 μονάδες βάσης.

Μολονότι η κίνηση αυτή ήταν αναμενόμενη, έχει μεγάλη σημασία για μια σειρά από λόγους.

  • Πρώτον, καθώς είναι η πρώτη φορά που τα επιτόκια του δολαρίου αυξάνονται κατά 50 μονάδες βάσης με μία μόνο κίνηση εδώ και 22 χρόνια, δείχνοντας τη σοβαρότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα λήψης άμεσων μέτρων ανάσχεσης του πληθωρισμού.
  • Δεύτερον, διότι η FED ξεκαθάρισε ότι θα προχωρήσει και σε άλλες αντίστοιχες κινήσεις μέσα στους επόμενους μήνες, ενώ ταυτόχρονα θα προχωρήσει και σε πωλήσεις χρεογράφων με στόχο τη μείωση του ισολογισμού της.
  • Και τρίτον, διότι η κίνηση αυτή αποτελεί προπομπό αντίστοιχων δράσεων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία παραδοσιακά με υστέρηση κάποιων μηνών ακολουθεί τις κινήσεις της FED στη νομισματική πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες, πιθανότατα εντός του καλοκαιριού, και η ΕΚΤ θα προχωρήσει στην πρώτη αύξηση των επιτοκίων του ευρώ, δίνοντας το σήμα της αλλαγής της νομισματικής της πολιτικής.