Αρχική Eπικαιρότητα Στην ενίσχυση του θεσμού των Πρότυπων Σχολείων στην επαγγελματική εκπαίδευση προχωρά το...

Στην ενίσχυση του θεσμού των Πρότυπων Σχολείων στην επαγγελματική εκπαίδευση προχωρά το υπουργείο Παιδείας

Διευρύνεται το δίκτυο των Προτύπων σχολείων στην Ελλάδα, δίνοντας νέα δυναμική και στην έως τώρα παραμελημένη επαγγελματική εκπαίδευση. Ο θεσμός των Προτύπων κρίνεται ιδιαίτερα επιτυχημένος, με βάση και τον συνωστισμό για μια θέση στα Πρότυπα σχολεία γενικής παιδείας, που καταγράφεται και φέτος.

Το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει νέα Πρότυπα Επαγγελματικά Λύκεια (ΠΕΠΑΛ) από την επόμενη σχολική χρονιά, τα οποία θα καλύψουν όλες τις περιφέρειες της χώρας. Μεγάλο βάρος δίνεται και στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση, δηλαδή στα Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ), στα έδρανα των οποίων καταφεύγουν πτυχιούχοι ΑΕΙ για να μάθουν μια ειδικότητα που θα τους ανοίξει τις δύσκολες πύλες της αγοράς εργασίας.

Ειδικότερα, το τρέχον διάστημα σχεδιάζονται 19 νέα Πρότυπα ΕΠΑΛ. Με αυτά θα καλυφθεί η χώρα, καθώς τα 19 νέα σχολεία θα προστεθούν στα έξι που ιδρύθηκαν και λειτουργούν από το τρέχον σχολικό έτος σε Αργος, Επανομή, Πέραμα, Ξάνθη, Ηγουμενίτσα και Τρίκαλα. Οπως ανέφερε στην «Κ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το ενδιαφέρον των μαθητών για τα έξι πρώτα Πρότυπα ΕΠΑΛ ήταν υψηλό, δίνοντας το σήμα για την επέκταση του δικτύου τους. Η εισαγωγή των μαθητών γίνεται με βάση τον βαθμό του απολυτηρίου Γυμνασίου.