Αρχική Eπικαιρότητα Πετρέλαιο: Άλμα σχεδόν 3% μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο

Πετρέλαιο: Άλμα σχεδόν 3% μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο

Η ανακοίνωση της επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι η ΕΕ θα καταργήσει σταδιακά την προμήθεια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία εντός 6 μηνών και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, προκάλεσε μεγάλη άνοδο των τιμών στην αγορά πετρελαίου.

Η τιμή του αργού πετρελαίου Brent αυξήθηκε πάνω από 2,87% στα 107,8 δολάρια, μια τιμή που είναι αυξημένη κατά 38% περίπου από την αρχή του έτους. Αντίστοιχα αυξήθηκε κατά 2,92% και η τιμή του αμερικανικού αργού που έφτασε στα 105,3 δολάρια.

«Άλμα» 4% έκανε η τιμή του φυσικού αερίου μετά την προαναγγελία του ευρωπαϊκού εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, αγγίζοντας τα 104 ευρώ.

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν

Μετά την απαγόρευση του ρωσικού άνθρακα σήμερα θα απαγορευθούν σταδιακά οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, όπως αποφάσισε η Κομισιόν.

«Δεν θα είναι εύκολο, γιατί κάποια κράτη-μέλη εξαρτώνται από το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά είναι κάτι που πρέπει να γίνει», παραδέχτηκε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Προτείνεται η απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου από την Ευρώπη, με πλήρη απαγόρευση εισαγωγής δια θαλάσσης και μέσω αγωγών διυλισμένου και αργού πετρελαίου. Αυτό θα γίνει με τρόπο σταδιακό, εντός 6 μηνών για το αργό πετρέλαιο και μέχρι το τέλος του έτους για τα διυλισμένα προϊόντα, ώστε «να περιοριστεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια αγορά», ανέφερε η Πρόεδρος της Επιτροπής. « Έτσι θα μεγιστοποιηθεί η πίεση στη Ρωσία, ενώ ταυτόχρονα θα ελαχιστοποιήσουμε την παράπλευρη ζημιά σε εμάς και σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.