Αρχική Eπικαιρότητα Μητροπολίτης Δράμας: Ο αγώνας του κατά των αντιεμβολιαστών και το τοξικό μίσος

Μητροπολίτης Δράμας: Ο αγώνας του κατά των αντιεμβολιαστών και το τοξικό μίσος

Εκοιμήθη ο Μητροπολίτης Δράμας Παύλος στα 59 του χρόνια, με την είδηση να προκαλεί συγκίνηση σε όσους γνώριζαν και εκτιμούσαν τη προσφορά του. Ο Μητροπολίτης Δράμας, έχασε την μάχη με την ζωή μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Οπως έγινε γνωστό, ο ιεράρχης είχε μεταβεί το Σαββατοκύριακο στη Νάουσα, προσκεκλημένος του οικείου μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα, για τις λατρευτικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το ολοκαύτωμα της Νάουσας και για τον εορτασμό της Ζωοδόχου Πηγής. Το βράδυ της Κυριακής μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της Βέροιας έπειτα από αδιαθεσία που αισθάνθηκε. Ακολούθως διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο ίδιος αποτελούσε ένα παράδειγμα στάσης για την Εκκλησία εν μέσω πανδημίας, δίνοντας αγώνα υπέρ των εμβολιασμών και βάζοντας “πλάτη” εναντίον αντιεμβολιαστών, διακινητών ψευδών ειδήσεων. Ακριβώς για αυτό το λόγο, πολλοί είναι εκείνοι που δε δίστασαν να βγάλουν τη κακία και τη χολή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εναντίον του Μητροπολίτη, μη σεβόμενοι προφανώς τη τραγική είδηση του θανάτου του. Είναι δε χαρακτηριστικό πως στο twitter καταφέρθηκαν εναντίον του και “πατριωτικά” accounts, που στο παρελθόν είχαν επικροτήσει τη θέση του για το Μακεδονικό (ο ίδιος είχε πει “η Μακεδονία δεν είναι μαχαλάς για να τη πούμε άνω και κάτω”).

Θυμίζουμε πως στις 17 Δεκεμβρίου του 2021, ο Μητροπολίτης είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά σε βάρος δυο ατόμων για αναρτήσεις εναντίον του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με αφορμή τη στάση που κρατούσε απέναντι στην πανδημία του κορονοϊού και τους μη εμβολιασμένους ιερείς της μητροπολιτικής του επαρχίας. Μετά την κατάθεση της μήνυσης από τη μεριά του μητροπολίτη οι αστυνομικές αρχές εντόπισαν τους δύο πολίτες, οι οποίοι οδηγήθηκαν ενώπιον της Δικαιοσύνης. Η μία ψευδής ανάρτηση εναντίον του, έλεγε μάλιστα πως ο ίδιος απαγόρευε τον ενταφιασμό ατόμων που είχαν πεθάνει από κορονοϊό.

Μετά τη συνάντησή του με τις δικαστικές αρχές, ο ιεράρχης είχε προτρέψει τους πιστούς να προσέχουν όταν πηγαίνουν να εκκλησιαστούν σε συγκεκριμένες εκκλησίες της μητροπόλεως του, όπου οι εφημέριοι δεν τηρούσαν τα μέτρα προστασίας, προτρέποντας μάλιστα τους πιστούς των εκκλησιών τους, να μην εμβολιαστούν.

Μεταξύ άλλων, ο ίδιος είχε δηλώσει:

“Γνωρίζουν όλοι πόσο υπεύθυνη στάση κρατήσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνονται όλοι οι ανευθυνοϋπεύθυνοι να κινούνται ελευθέρως σε βαθμό που οδηγεί στο έγκλημα. Ο καθένας να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά δεν είναι δικαίωμά του να σπιλώνει πρόσωπα. Έχουμε κι εμείς, και ως αρχιερείς και ως πολίτες, την ανάγκη προστασίας και ειδικώς, διότι πιστεύουν κάποιοι άνθρωποι σε εμάς. Δεν μπορεί να πλανάται η άποψη ότι ο δεσπότης είναι πουλημένος, ότι δωροδοκείται δηλαδή, ότι είναι μασόνος, ότι είναι αντίχριστος. Και ενώ κατ’ επανάληψη έχουμε πει και δράττομαι της ευκαιρίας να το πω, ότι απευθύνω δημόσια έκκληση και στους κληρικούς μας που δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμη, να εμβολιαστούν για να αποτελέσουν καλό παράδειγμα για τους χριστιανούς μας”.

Ο Μητροπολίτης είχε δεχθεί και επιστολές με απειλητικό περιεχόμενο, ενώ όπως είπαμε και παραπάνω, η τοξικότητα και το μίσος δεν έλειψαν εναντίον του και μετά τον θάνατό του. Σημειώνεται πως ο Μητροπολίτης Δράμας είχε συνταχθεί με εκείνους που είχαν ζητήσει να κοπεί ο μισθός των Κληρικών που δεν είχαν εμβολιασθεί (με εξαίρεση τους λόγους υγείας).

Ποιος ήταν ο Μητροπολίτης Δράμας
Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας, γεννήθηκε στη Βέροια το 1963.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας όπου και αποφοίτησε. Έπειτα εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Με την ολοκλήρωση των προπτυχιακών σπουδών του το 1988, συνέχισε της μεταπτυχιακές του σπουδές λαμβάνοντας μεταπτυχιακό δίπλωμα το 1995. Ήταν διδάκτωρ του ίδιου πανεπιστημίου από το 2002. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988 υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.

Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και στην συνέχεια το 1991, εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.

Συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Είχε πραγματοποιήσει πολλές ομιλίες και διαλέξεις. Είχε λάβει μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου, στις 5 Οκτωβρίου 2005, εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα. Εγκαινίασε τον νέο ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης στη Δράμα το 2016. Ήταν ένας ιδιαίτερα αγαπητός ιεράρχης, με σημαντικό έργο τόσο στην τοπική Εκκλησία όσο και για τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου
Ἡ Ἐκκλησία τῆς Ἑλλάδος μέ βαθειά συγκίνηση ἀναγγέλλει τήν πρός Κύριον ἐκδημία τοῦ μακαριστοῦ ἤδη Μητροπολίτου Δράμας κυροῦ Παύλου.

Ὁ μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας κυρός Παῦλος (κατά κόσμον Ἀλέξανδρος) Ἀποστολίδης, ἐγεννήθη στή Βέροια τῆς Μακεδονίας κατά τό ἔτος 1963. Μετά τίς ἐγκύκλιες σπουδές του ἀπεφοίτησε ἀπό τήν ᾿Εκκλησιαστική Σχολή Λαμίας. Πτυχιοῦχος τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ἀπό τό ἔτος 1988, κατέστη διπλωματοῦχος (Master) τό 1995 καί Διδάκτωρ τῆς Θεολογίας τοῦ αὐτοῦ Πανεπιστημίου τό 2002. Διάκονος ἐχειροτονήθη τό 1983 καί Πρεσβύτερος τό 1988 ὑπό τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου Βεροίας κυροῦ Παύλου. Διετέλεσε ᾿Εφημέριος ἐν Βεροίᾳ καί ῾Ηγούμενος τῆς ῾Ιερᾶς Μονῆς Παναγίας Σουμελᾶ καί α´ Ἀντιπρόεδρος τοῦ Διοικητικοῦ Συμβουλίου τοῦ ὁμωνύμου Πανελληνίου ῾Ιδρύματος. Συνέγραψε ἄρθρα σέ περιοδικά καί ἐφημερίδες, πραγματοποίησε ὁμιλίες-διαλέξεις καί ἔλαβε μέρος σέ ἐκκλησιαστικές ἀποστολές στήν ῾Ελλάδα καί τό ἐξωτερικό. Μητροπολίτης Δράμας ἐξελέγη καί ἐχειροτονήθη τόν ᾿Οκτώβριο τοῦ ἔτους 2005.

Ἡ Ἐξόδιος Ἀκολουθία τοῦ μακαριστοῦ Μητροπολίτου θά ψαλεῖ τήν Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στίς 5.30 μ.μ. στόν Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Εἰσοδίων τῆς Θεοτόκου Δράμας, προεξάρχοντος τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου.

Τοποτηρητής τῆς χηρευούσης Μητροπόλεως Δράμας ὁρίσθηκε ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ξάνθης καί Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων.

Πηγή: news247