Αρχική Eπικαιρότητα Ακίνητα: Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες με έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 50% και...

Ακίνητα: Πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες με έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ 50% και 100%

“Ραντεβού” με τον νέο ΕΝΦΙΑ έχουν 7,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα «αποκαλυπτήρια» του λογαριασμού του νέου φόρου ακινήτων αναμένονται από μέρα σε μέρα με την ΑΑΔΕ να έχει φουλάρει τις μηχανές για να αναρτήσει τα νέα «ραβασάκια» σε 7,3 εκατ. φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Ο νόμος προβλέπει ότι η πρώτη από τις δέκα δόσεις του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από την έκδοση της πράξης προσδιορισμού φόρου. Επειδή όμως τα εκκαθαριστικά δεν εκδόθηκαν στις 30 Απριλίου 2022 και θα εκδοθούν εντός του Μαΐου, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή διάταξη που θα προβλέπει ότι η πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου θα πληρωθεί έως τις 31 Μαΐου 2022.

Η εκκαθάριση του νέου ΕΝΦΙΑ, ο οποίος συνολικά υπερβαίνει τα 2,2 δις. ευρώ, βγάζει ελαφρύνσεις για περίπου 8 στους 10 ιδιοκτήτες ακινήτων παρά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Σχεδόν 900.000 φορολογούμενοι δεν θα έχουν καμία αλλαγή στο λογαριασμό, περίπου 350.000 θα καταβάλουν υψηλότερο φόρο σε σχέση με το 2021 ενώ τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα διαπιστώσουν περίπου 180.000 ιδιοκτήτες ακινήτων με μεγάλη ακίνητη περιουσία και ακίνητα σε περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα ή εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

Οι τυχεροί

Στους τυχερούς του νέου ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται πάνω από 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι θα δουν το «λογαριασμό» του φόρου για τα ακίνητά τους να μειώνεται επιπλέον κατά 50%. Μάλιστα περισσότεροι από 62.000 φορολογούμενοι θα απαλλαγούν πλήρως από την καταβολή του φόρου για την ακίνητη περιουσία που διαθέτουν.

Έκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

– Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

– Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει τα 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τα 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τα 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

Έκπτωση 100%

Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ έχουν οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

– Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

– Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.