Αρχική Eπικαιρότητα Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων: «Είναι περίεργο ο αδενοϊός 41 να προκαλεί αυτή...

Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων: «Είναι περίεργο ο αδενοϊός 41 να προκαλεί αυτή την ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά»

«Αυτή η ηπατίτιδα μοιάζει σαν μία από τις 5 γνωστές ιογενείς ηπατίτιδες, από A έως E, αλλά δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα το αίτιο. Σε πολλά περιστατικά έχει απομονωθεί ο αδενοϊός 41, αλλά όχι στο 100%» ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας-Γαστρεντερολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης.

«Είναι περίεργο αυτός ο αδενοϊός να προκαλεί αυτή την ηπατίτιδα σε υγιή παιδιά, άρα γι’ αυτό προσπαθούν όλοι να ταυτοποιήσουν κάτι άλλο» συμπλήρωσε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, όπως παιδιά που έχουν περάσει νωρίτερα covid και έχει μειωθεί το ανοσιακό τους σύστημα, καθώς μέχρι τώρα ο αδενοϊός προκαλεί ήπια ηπατική συμμετοχή, δεν προκαλεί ηπατική ανεπάρκεια και μεταμόσχευση ήπατος όπως σε κάποιες από αυτές τις περιστάσεις.

«Και μάλιστα το ποσοστό είναι υψηλό, στο 10% των περιστατικών είναι τόσο βαριά η βλάβη του ήπατος, που δεν αναμένεται να ανακάμψει το ήπαρ και εφόσον είναι τόσο βαριά η ηπατική ανεπάρκεια μετά από λίγο το παιδάκι δεν θα μπορέσει να τα καταφέρει και δυστυχώς θα χάσει την ζωή του αν δεν κάνει μεταμόσχευση» σημείωσε ο κ. Παπαθεοδωρίδης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Δεν υπάρχει σύνδεση με το εμβόλιο κατά του κοροναϊού

Με το εμβόλιο κατά του covid δεν υπάρχει καμία σχέση, προσέθεσε, καθώς από τα περιστατικά οξείας ηπατίτιδας σχεδόν κανένα παιδί δεν ήταν εμβολιασμένο για τον κορονοϊό. «Ωστόσο ορισμένα από τα παιδιά που εμφάνισαν οξεία ηπατίτιδα, το τελευταίο τρίμηνο είχαν νοσήσει με κορονοϊό, επομένως μία από τις υποθέσεις είναι ότι ο κορονοϊός συνδέεται με τα κρούσματα αυτά. Μια άλλη υπόθεση είναι ότι σε ορισμένα παιδιά που ίσως έχουν προδιάθεση για μια τέτοια αντίδραση, το ανεκπαίδευτο ανοσιακό τους σύστημα, λόγω του εγκλεισμού τους στην πανδημία αντιδρά έντονα σε μια καινούρια ίωση» τόνισε.

Σε κάθε περίπτωση οξείας ηπατικής βλάβης, εάν αποκλείσουμε τις συνήθεις 5 ηπατίτιδες, μετά μπαίνει η υποψία αυτής της καινούριας άγνωστης ηπατίτιδας, επισήμανε ο κ. Παπαθεοδωρίδης. «Υπάρχει μια ανησυχία, αλλά ο κατάλογος των αιτιών που ανεβάζουν τις τρανσαμινάσες είναι πολύ μεγάλος, ακόμα και ο κορωνοϊός τις ανεβάζει, όπως και η λοιμώδης μονοπυρήνωση που περνάνε συχνά οι έφηβοι, άρα μια εικόνα τύπου ηπατίτιδας μπορεί να οφείλεται σε πολλές λοιμώξεις που δεν διαγιγνώσκονται την πρώτη μέρα. Άρα μέχρι να αποκλειστούν τα συχνά αίτια της πρώτης μέρας και μέχρι να ταυτοποιηθεί αν είναι κάποιο από τα γνωστά σπάνια αίτια, υπάρχει η ανησυχία αν είναι αυτή η άγνωστη νέα μορφή ηπατίτιδας» ανέφερε.

Στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να βρεθεί μόσχευμα σε σύντομο χρονικό διάστημα

Σε σχέση με την απευκταία περίπτωση ανάγκης για λήψη μοσχεύματος ήπατος, ο κ. Παπαθεοδωρίδης σημείωσε ότι στην χώρα μας έχουμε μικρό αριθμό δοτών συμπαγών οργάνων. Δεν έχουμε ούτε καν κάθε μέρα έναν. Έχουμε έναν, δύο την εβδομάδα. Μπορεί επίσης να μην είναι συμβατός ο δότης. Άρα σε μια επείγουσα κατάσταση που πρέπει να γίνει μεταμόσχευση σε μια, δυο ημέρες χρειάζεται ένα σύστημα που να έχεις πολλούς δότες ανά ημέρα, για να μπορέσει κάποιος από αυτούς να ταιριάζει σε αυτόν που χρειάζεται το μόσχευμα. Άρα στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο να βρεθεί μόσχευμα σε σύντομο χρονικό διάστημα και γι’ αυτό στις επείγουσες μεταμοσχεύσεις ήπατος, που είναι αυτές οι κεραυνοβόλες ηπατίτιδες, έχουμε σύνδεση διακρατική με την Ιταλία, όπως συμβαίνει και με τους ενήλικες» εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΟΜ.