Αρχική Eπικαιρότητα Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα «ραβασάκια», ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις – Τον Μάιο η...

Εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ: Έρχονται τα «ραβασάκια», ποιοι δικαιούνται εκπτώσεις – Τον Μάιο η 1η δόση

Στο φουλ δουλεύουν οι μηχανές στην ΑΑΔΕ προκειμένου να προλάβουν και να εκδώσουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ το αργότερο μέχρι και το προσεχές Σάββατο 30 Απριλίου. η εφετινή εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται στο τέλος Μαΐου και η τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Για περίπου 5 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, δηλαδή οκτώ στους δέκα συνολικά, ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μικρότερος, ενώ ο συνολικός φόρος που θα πληρωθεί θα είναι χαμηλότερος κατά 354 εκατ. ευρώ.

Για το 14% των ιδιοκτητών ακινήτων, περίπου 875.000 φορολογούμενοι, θα πληρώσουν τον ίδιο Φόρο που πλήρωσαν και πέρυσι.

Οι μόνοι που θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρο, είναι το 6% του συνόλου των ιδιοκτητών ακινήτων, δηλαδή περίπου 375.000. Από αυτούς οι μισοί, δηλαδή 187.500 φορολογούμενοι θα έχουν επιβάρυνση έως 50 ευρώ και οι υπόλοιποι θα πληρώσουν περισσότερα και θα είναι ανάλογα με την ζώνη που είναι τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους.

Στον νέο ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνονται νέες κλίμακες, με μειωμένους συντελεστές, για ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμές ζώνης έως 3.000 ευρώ, προβλέπεται η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τα φυσικά πρόσωπα και ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο, ενώ επίσης υπάρχουν και αλλαγές στην κλίμακα των εκπτώσεων.