Αρχική Eπικαιρότητα Συντάξεις: Ποιοι τις δικαιούνται άμεσα από τα 62 έτη με έξτρα αγορά...

Συντάξεις: Ποιοι τις δικαιούνται άμεσα από τα 62 έτη με έξτρα αγορά ενσήμων

Συντάξεις – εξπρές χωρίς γραφειοκρατία, αλλά με δηλώσεις των ίδιων των ασφαλισμένων που θα επισύρουν ποινές αν αποδειχθούν ψευδείς σε μελλοντικό έλεγχο, θα αρχίσει να εκδίδει ο ΕΦΚΑ εντός 3 μηνών μετά την υποβολή αίτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα ακολουθoύν η απονομή επικουρικής σύνταξης εντός 3 μηνών από την έκδοση της κύριας σύνταξης και η απόφαση για τη χορήγηση εφάπαξ εντός 6 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της σχετικής αίτησης.

Οι διεθνείς συντάξεις δεν περιλαμβάνονται στις νέες ρυθμίσεις για έκδοση απόφασης εντός 3μήνου.

Το νέο σύστημα θα εφαρμοστεί άμεσα σε νέες, αλλά και σε αιτήσεις που ήταν σε εκκρεμότητα άνω των τριών μηνών ως τις 31/3/2022.

Οι συντάξεις που θα βγαίνουν εντός τριμήνου θα υπόκεινται σε έλεγχο μετά τη συνταξιοδότηση εντός 3 ως 5 ετών.

Στην έκδοση σύνταξης θα συμπεριλαμβάνεται ειδοποίηση προς τους ασφαλισμένους ότι είναι υποχρεωμένοι να διατηρήσουν διαθέσιμα για έλεγχο τα φυσικά παραστατικά που δεν έχουν προσκομίσει στον ΕΦΚΑ για χρονικό διάστημα 10 ετών από την έναρξη ισχύος του νέου συστήματος απονομής σύνταξης.

Ειδικά για τις αιτήσεις που είναι σε εκκρεμότητα ως 31/3/2022 και προκειμένου να εκδοθεί απόφαση σύνταξης εντός 3μήνου θα γίνονται δεκτές δηλώσεις για το χρόνο ασφάλισης χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση των φυσικών παραστατικών που θεμελιώνουν τον επιπλέον ασφαλιστικό χρόνο (σ.σ.: τροποποιείται η παράγραφος 4 του άρθρου 17 του νόμου 4670/2020).

Για τις περιπτώσεις αυτές (αιτήσεις ως 31/3/2022) αν δηλωθεί χρόνος ασφάλισης που δεν έχει περαστεί στον ηλεκτρονικό φάκελο στο σύστημα ΑΤΛΑΣ, ο ασφαλισμένος θα πάρει μεν τη σύνταξη με συνυπολογισμό του χρόνου που επικαλείται, αλλά θα πρέπει να έχει κρατημένα τα σχετικά παραστατικά της ασφάλισης ως μια 10ετία.

Αν προκύψουν διαφορές στα ποσά συντάξεων, θα γίνονται αυξομειώσεις.

Αν έχουν δηλωθεί ψευδή στοιχεία από τους ασφαλισμένους, θα επιστρέφονται συντάξεις ως 3 ετών.

Με τη νέα νομοθετική ρύθμιση θεσπίζονται διευκολύνσεις με πρόσθετο χρόνο ασφάλισης επί πληρωμή για χιλιάδες ασφαλισμένους που δεν είχαν τον απαιτούμενο χρόνο για να βγουν στη σύνταξη.

Ειδικότερα προβλέπεται:

  • Έξτρα χρόνος ως 3 έτη με προαιρετική ασφάλιση, για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης λόγω γήρατος με τις ελάχιστες χρονικές προϋποθέσεις οι ασφαλισμένοι που έχουν πραγματοποιήσει 500 ημέρες ασφάλισης την τελευταία 5ετία πριν την υποβολή αίτησης. Χρήση αυτής της δυνατότητας θα μπορούν να κάνουν όσοι έχουν εξαντλήσει τους πλασματικούς χρόνους και παρ’ όλα αυτά δεν συμπληρώνουν τις 4.500 ημέρες ασφάλισης ή 15 έτη για να πάρουν σύνταξη. Με το σημερινό καθεστώς, δικαίωμα προαιρετικής ασφάλισης έχουν όσοι πραγματοποίησαν τουλάχιστον 3.000 ημέρες ασφάλισης οποτεδήποτε ή 1.500 ημέρες, εκ των οποίων 300 στα 5 τελευταία έτη. Με τη νέα διάταξη θα μπορούν να αιτηθούν προαιρετική ασφάλιση για σύνταξη όλοι, αρκεί να έχουν πραγματοποιήσει 500 ημέρες ασφάλισης στην τελευταία 5ετία και σε κάθε περίπτωση να τους λείπουν ως 3 χρόνια για να συμπληρώσουν τη 15ετία για σύνταξη γήρατος.
  • Εξαγορά έως 150 ημέρες ασφάλισης (ή 6 μήνες) για ασφαλισμένους των Ταμείων του ΕΦΚΑ (πλην του ΟΓΑ) οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους και τους λείπουν ως 150 ένσημα (ή 6 μήνες) για να συμπληρώσουν τις 4.500 ημέρες (ή 15 έτη) ασφάλισης για να πάρουν σύναξη γήρατος. Για την εξαγορά θα καταβάλουν το 20% της εισφοράς σύνταξης επί του εκάστοτε κατώτατου μισθού.
  • Δυνατότητα να δηλωθούν στην αίτηση συνταξιοδότησης ως και 2 επιπλέον έτη για να θεμελιώσουν πιο γρήγορα δικαίωμα σύνταξης στο 62ο έτος οι ασφαλισμένοι που δεν συμπληρώνουν την 40ετία με τις εξαγορές πλασματικών ετών. Στη διάταξη αναφέρεται ότι αν από τον μετέπειτα έλεγχο προκύψει ότι ο ασφαλισμένος δήλωσε έως 2 επιπλέον έτη ασφάλισης χωρίς να υπάρχουν στην πραγματικότητα, τότε υποχρεώνεται να τα πληρώσει μέσα σε ένα έτος με δόσεις ή σε έναν μήνα (εφάπαξ) για να μη χάσει τη σύνταξη.

Στην ίδια τροπολογία, και προκειμένου να μη στερούνται ούτε ένα ένσημο από την ασφάλισή τους οι υποψήφιοι συνταξιούχοι, προβλέπεται ότι για την απόδειξη της ασφαλιστέας τους ιδιότητας και του ασφαλιστικού τους χρόνου αξιοποιούνται τα βιβλιάρια ασθενείας όσον αφορά στην ασφάλιση στο ΙΚΑ, λαμβάνεται υπόψη κάθε έγγραφο δημόσιας υπηρεσίας στην οποία είχε απασχοληθεί ο αιτών σύνταξη με βάση τις διατάξεις της διαδοχικής σύνταξης, εφόσον προκύπτει ασφάλιση και καταβολή εισφορών, και επίσης αξιοποιείται ο χρόνος επικουρικής ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για θεμελίωση δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη με διαδοχική ασφάλιση, από το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Αιτήσεις συνταξιοδότησης θα μπορούν να κάνουν και οι οφειλέτες και αν διαπιστωθεί από τον αυτόματο έλεγχο του ΕΦΚΑ η ύπαρξη οφειλών άνω του ορίου που αποκλείει τη συνταξιοδότηση (άνω των 20.000 ευρώ), θα τους παρέχεται δίμηνη προθεσμία εξόφλησης του επιπλέον ποσού, προκειμένου ο ασφαλισμένος να έχει δικαίωμα συνταξιοδότησης και μετέπειτα συμψηφισμού της οφειλής με τη σύνταξη σε 60 δόσεις.

Σε περιπτώσεις που η σύνταξη συναρτάται με την αναπηρία του ασφαλισμένου, η έναρξη επεξεργασίας του αιτήματος θα γίνεται αφού προσκομισθεί βεβαίωση από το αρμόδιο ΚΕΠΑ σχετικά με το ποσοστό αναπηρίας του αιτούντος.

Προηγούμενο άρθροΕπίδομα καυσίμων: Δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Επόμενο άρθροΜε ευλάβεια αναβίωσε το έθιμο των καβαλάρηδων στον εορτασμό του Αγίου Γεωργίου στην Κόρινθο (video)