Αρχική Eπικαιρότητα ΣτΕ: Καλεί τρία υπουργεία να προσκομίσουν στοιχεία για το πρόστιμο σε μη...

ΣτΕ: Καλεί τρία υπουργεία να προσκομίσουν στοιχεία για το πρόστιμο σε μη εμβολιασμένα άτομα

Την ίδια στιγμή που ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, έχει ανακοινώσει ότι από 15 Απριλίου 2022 καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες  άνω των 60 ετών, η μείζων Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με σημερινή προδικαστική απόφασή της αναβάλλει την έκδοση οριστικής απόφασης επί σχετικών προσφυγών.

Κι αυτό προκειμένου τα συναρμόδια υπουργεία Επικρατείας, Οικονομίας και Υγείας, όπως και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), να προσκομίσουν στοιχεία, μέχρι τις 6 Μαΐου 2022 (το λεγόμενο φάκελο)

Πριν από 10 ημέρες, στις 8 Απριλίου 2022, ενώπιον της Ολομέλειας του ΣτΕ συζητήθηκαν οι αιτήσεις αρνητών εμβολιασμού κατά της Covid-19, οι οποίοι ζητούν να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τη μηναία καταβολή προστίμου των 100 ευρώ σε όσους αρνούνται να εμβολιαστούν και για όσο διάστημα παραμένουν ανεμβολίαστοι.

Όμως, κατά την ακροαματική διαδικασία, το Δημόσιο δεν εκπροσωπήθηκε από συνηγόρους (Νομικό Συμβούλιο του Κράτους), ενώ η εισηγήτρια των υποθέσεων, η σύμβουλος Επικρατείας Μαρλένα Τριπολιτσιώτη ενημέρωσε πως παρότι με δύο έγγραφα του δικαστηρίου είχε ζητηθεί από τους συναρμόδιους φορείς του Δημοσίου, να αποστείλουν έγγραφα και στοιχεία στο ΣτΕ επί των επίμαχων υποθέσεων, εντούτοις δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Παράλληλα, η κυρία Τριπολιτσιώτη είχε θέσει το ζήτημα εάν το δικαστήριο πρέπει να εκδώσει προδικαστική απόφαση με την οποία να ζητεί -μέσα σε τακτή προθεσμία- την κατάθεση εγγράφων στο ΣτΕ και παράλληλα να προβλέπει κυρώσεις σε περίπτωση μη συμμόρφωσής του ή εάν πρέπει το ΣτΕ να προχωρήσει στην έκδοση οριστικής απόφασης.

Από την πλευρά των δικηγόρων των προσφευγόντων επισημάνθηκε ότι το Δημόσιο δεν πρόκειται να προσκομίσει στο δικαστήριο στοιχεία όσες προδικάστηκες αποφάσεις και εάν εκδοθούν.

Για το λόγο αυτό ζήτησαν να προχωρήσει το ΣτΕ «στην έκδοση οριστικής απόφασης».

Δεν παρέλειψαν να αναφέρουν οι δικηγόροι ότι εάν εκδοθεί προδικαστική απόφαση, το Δημόσιο «θα πανηγυρίζει», αφού κερδίσει χρόνο και κάθε παράταση του χρόνου είναι υπέρ του.

Μεταξύ των προσφευγόντων στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είναι ένας πρώην αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, δύο αρεοπαγίτες, ένας πρώην πρόεδρος Εφετών, δύο δικηγόροι, ένας γιατρός, ένας ιερέας, ένας συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ιδιωτικοί υπάλληλοι, κ.λπ., οι οποίοι είναι όλοι άνω των 60 ετών.