Αρχική Eπικαιρότητα Λογαριασμοί ρεύματος: Με επιδότηση καταναλωτών το Μάιο, και των παραγωγών από τον...

Λογαριασμοί ρεύματος: Με επιδότηση καταναλωτών το Μάιο, και των παραγωγών από τον Ιούνιο

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες  η κυβέρνηση καταρτίζει ένα ακόμα πιο δραστικό σχέδιο ανάσχεσης του κύματος ακρίβειας, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται από τον Μάιο.

Η κυβέρνηση θα προχωρήσει και τον Μάιο στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και του φυσικού αερίου για επιχειρήσεις. Αυτό αναφέρουν οι πληροφορίες των Νέων και με βάση την πορεία των τιμών στο ρεύμα και το φυσικό αέριο, το ύψος των επιχορηγήσεων δεν αναμένεται να μεταβληθεί. Εκτιμάται ότι θα βρίσκεται στο επίπεδο των περίπου 400 εκατ. ευρώ. Στα ποσά αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται οι επιπλέον εκπτώσεις των παρόχων ενέργειας.

Η κυβέρνηση θα αναμένει τον Μάιο τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και της Συνόδου Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών ως προς τα μέτρα. Οπως έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αν δεν υιοθετηθεί και δεν εφαρμοστεί η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα TTF, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη εθνικών μέτρων.

Οι πληροφορίες θέλουν για το δεύτερο εξάμηνο να απαιτούνται για την κάλυψη του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας περί τα 6 δισ. ευρώ. Τα 4 δισ. ευρώ θα αντληθούν από το χρηματιστήριο των ρύπων και τον ΕΛΑΠΕ, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και 1 δισ. ευρώ από τις εκπτώσεις που δίνουν η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας στους πελάτες τους.

Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κόστη των ηλεκτροπαραγωγών που δεν θα καλυφθούν από το πλαφόν θα χρηματοδοτηθούν από τα προαναφερόμενα 6 δισ. ευρώ. Με τον τρόπο αυτόν η κυβέρνηση δεν θα επιδοτεί απευθείας τους καταναλωτές, αλλά τους ηλεκτροπαραγωγούς για όσο χρονικό διάστημα οι αγορές ενέργειας είναι ευμετάβλητες.

Εξετάζεται επίσης και το σενάριο της μη επιβολής οριζόντιου πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως περιγράφεται πιο πάνω, αλλά ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικοί σταθμοί). Πάλι, και σε αυτήν την περίπτωση, οι παραγωγοί ρεύματος θα επιδοτηθούν.