Αρχική Ν. Μεσσηνίας Υποκλοπή κωδικών με phishing: Θύματα απατεώνων 7 Μεσσήνιοι γιατροί

Υποκλοπή κωδικών με phishing: Θύματα απατεώνων 7 Μεσσήνιοι γιατροί

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί και στη Μεσσηνία το διάστημα της πανδημίας Covid-19 και των υγειονομικών περιορισμών οι διαδικτυακές απάτες με θύματα γιατρούς.

Με τη μέθοδο phishing άλλοτε ένας άγνωστος και άλλοτε μία ευγενική κοπέλα επικοινωνούν τηλεφωνικά με τον γιατρό και αφού κερδίσουν την εμπιστοσύνη του προσποιούμενοι φιλικό του πρόσωπο, με το πρόσχημα ότι θα βάλουν δήθεν κάποια χρήματα στο λογαριασμό του γιατρού για ιατρικές πράξεις, του αποσπούν το username και τον κωδικό που αποστέλλει η τράπεζα στο τηλέφωνό του για την αλλαγή κωδικού πρόσβασης στο e-banking, τον οποίο πρωτύτερα (έχοντας ήδη το όνομα χρήστη) έχουν ζητήσει να αλλάξει οι απατεώνες. Έπειτα αλλάζουν τον μυστικό κωδικό του γιατρού και εξαφανίζουν από το λογαριασμό του όλα του τα χρήματα.

Μάλιστα, η μέθοδος αυτή φαίνεται να είναι τόσο διαδεδομένη (και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες και όχι μόνο στους γιατρούς) που ο Ιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας απέστειλε το προηγούμενο διάστημα προσωπικά προειδοποιητικά μηνύματα στα μέλη του, κατόπιν παρότρυνσης της ΓΕΠΑΔ και της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μεσσηνίας.

Τα δύο τελευταία χρόνια φέρονται να έχουν καταγραφεί περί τις 7 απάτες τέτοιου είδους με θύματα γιατρούς, από τις οποίες οι 3 τον περασμένο Μάρτιο. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες, σε μία περίπτωση η απατεώνισσα γνώριζε προσωπικές πληροφορίες για τον γιατρό πείθοντάς τον ότι πρόκειται για φιλικό του πρόσωπο και υπέκλεψε από το λογαριασμό του περισσότερα από 20.000 ευρώ. Αρκετά είναι τα χρήματα, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, που έκαναν φτερά από τους τραπεζικούς λογαριασμούς και των άλλων Μεσσήνιων γιατρών, που άδειασαν σε λίγα λεπτά της ώρας.

Ιατρικοί κύκλοι πάντως θέτουν θέμα και με τις τράπεζες, γιατί όπως λένε υπήρξαν συνάδελφοί τους που επικοινώνησαν πολύ γρήγορα με την τράπεζα, τα χρήματα όμως είχαν εξαφανιστεί. Οι ίδιοι άνθρωποι μας επεσήμαναν πως αρχικά οι απατεώνες ζητούν τηλεφωνικά τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού του γιατρού δήθεν για να καταθέσουν τα χρήματα, ενώ μπορεί να επικοινωνήσουν περισσότερες από μία φορές μαζί του προσποιούμενοι ότι θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι μπήκαν στο λογαριασμό του γιατρού τα χρήματα. Επιλέγουν μάλιστα ώρες τέτοιες ώστε μέσα στο φόρτο της δουλειάς ο γιατρός, που νομίζει ότι μιλάει με φιλικό του πρόσωπο, να μην κάνει δεύτερες σκέψεις και να υποκλέψουν πιο εύκολα τον κωδικό του.

eleftheriaonline.gr