Αρχική Eπικαιρότητα Kinder: Μπαράζ κρουσμάτων σαλμονέλας στην Ευρώπη και συναγερμός ενόψει Πάσχα – Ποια...

Kinder: Μπαράζ κρουσμάτων σαλμονέλας στην Ευρώπη και συναγερμός ενόψει Πάσχα – Ποια προϊόντα ανακάλεσε ο ΕΦΕΤ

Τα δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας που εμφανίστηκαν σε 8 χώρες της Ευρώπης και σχετίζεται με συγκεκριμένα προϊόντα της Kinder έχει αυξήσει την ανησυχία ενόψει Πάσχα, καθώς πρόκειται για περίοδο που στη χώρα μας οι πωλήσεις των σοκολατούχων της εν λόγω εταιρείας παραδοσιακά αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό.

Έως τις 5 Απριλίου σε 7 χώρες της ΕΕ και στην Βρετανία είχαν αναφερθεί 134 κρούσματα σαλμονέλας παιδιά κάτω των 10 ετών ως επί το πλείστον. Το πρώτο περιστατικό σαλμονέλωσης καταγράφηκε στις 7 Ιανουαρίου 2022 στη Βρετανία και, από τις 17 Φεβρουαρίου και εξής, παρατηρήθηκαν κρούσματα σε άλλα σημεία της Ευρώπης.

Μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της Ferrero στο Βέλγιο ο ΕΦΕΤ αποφάσισε την προληπτική ανάκληση των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε:

«Ο ΕΦΕΤ στο πλαίσιο της συνεργασίας του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όσον αφορά στην προληπτική ανάκληση προϊόντων Kinder λόγω πιθανής παρουσίας σαλμονέλας, ενημερώνει ότι η εν λόγω ανάκληση επεκτείνεται πλέον στο σύνολο των προϊόντων Kinder Schokobons και Kinder Surprise Maxi των 100gr, ανεξαρτήτου παρτίδας.

Η εν λόγω εξέλιξη οφείλεται στην αδυναμία της παραγωγού επιχείρησης «Ferrero Ardennes”, που εδρεύει στο Βέλγιο, να διασφαλίσει την ασφάλειά τους. Καλούνται οι καταναλωτές που έχουν προμηθευτεί τα ανωτέρω προϊόντα να μην τα καταναλώσουν και να επικοινωνήσουν με το τμήμα εξυπηρέτησης καταναλωτών της εταιρείας “Ferrero International S.A. Greece ΜΕΠΕ» στην ηλεκτρονική διεύθυνση info.ferrero.gr@ferrero.com.

Ο Ε.Φ.Ε.Τ συνεχίζει τους σχετικούς ελέγχους και σε κάθε νεότερη εξέλιξη θα ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό (έκδοση Δελτίων Τύπου είτε μέσω της ιστοσελίδας του Ε.Φ.Ε.Τ. www.efet.gr)».

Η ανακοίνωση της Ferrero για την ελληνική αγορά
«Η Ferrero έχει ενημερώσει τον ΕΦΕΤ για το θέμα μίας ενδεχόμενης σύνδεσης με αναφερθείσες περιπτώσεις κρουσμάτων σαλμονέλας σε άλλες χώρες εκτός της Ελλάδας. Αν και κανένα από τα προϊόντα μας Kinder που κυκλοφορούν στην αγορά δεν έχει βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα, ούτε και έχουμε λάβει παράπονα από καταναλωτές, αντιμετωπίζουμε το θέμα αυτό με ιδιαίτερη σοβαρότητα καθώς η προστασία του καταναλωτή αποτελεί για εμάς βασική προτεραιότητα.

Σαν μέτρο πρόληψης, αποφασίσαμε να ανακαλέσουμε από την ελληνική αγορά τα προϊόντα Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr, που έχουν σαν χώρα παραγωγής το Βέλγιο. Όλα τα άλλα προϊόντα Ferrero, περιλαμβανομένων όλων των υπολοίπων προϊόντων Kinder μεταξύ των οποίων και τα Πασχαλινά Αυγά Kinder, δεν επηρεάζονται από αυτή την αυτόβουλη ανάκληση».

Λουκέτο στο εργοστάσιο της Ferrero στο Βέλγιο
Οι βελγικές υγειονομικές αρχές διέταξαν την Παρασκευή τον ιταλικό όμιλο ζαχαρωδών Ferrero να αναστείλει την παραγωγή στο εργοστάσιό του στο Βέλγιο, μετά την έρευνα για δεκάδες κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με τα σοκολατάκια Kinder της εταιρείας.

Η Ferrero, η οποία ανακάλεσε αρκετές παρτίδες σοκολατένιων αυγών Kinder Surprise και άλλων προϊόντων από τα ράφια της Ισπανίας, της Βρετανίας, της Ιρλανδίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, δήλωσε ότι άλλα προϊόντα Kinder που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό της στο Αρλόν έχουν επίσης ανακληθεί. Η εταιρεία δεν συνέδεσε ρητά την ανάκληση με τα κρούσματα σαλμονέλας.

Όμως, η βελγική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων AFSCA-FAVV δήλωσε ότι επιβεβαιώθηκε σύνδεση μεταξύ περισσότερων από εκατό κρουσμάτων σαλμονέλας σε διάστημα αρκετών εβδομάδων και της παραγωγής της Ferrero στο νότιο Βέλγιο. Το εργοστάσιο στο Αρλόν αντιπροσωπεύει περίπου το 7% του συνολικού παγκόσμιου όγκου των προϊόντων Kinder, δήλωσε η Ferrero.

Την Τετάρτη, ο ευρωπαϊκός οργανισμός υγείας είχε δηλώσει ότι διερευνά δεκάδες αναφερόμενα και ύποπτα κρούσματα σαλμονέλας που συνδέονται με την κατανάλωση σοκολάτας σε τουλάχιστον εννέα χώρες, κυρίως σε παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών.

Ο βελγικός οργανισμός δήλωσε ότι η απόφαση για την αναστολή της παραγωγής εκεί ελήφθη αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες από τη Ferrero ήταν ελλιπείς. Η άρση της αναστολής θα γίνει μόνο όταν αποδειχθεί ότι το εργοστάσιο πληροί όλους τους κανόνες για την ασφάλεια των τροφίμων.

Ποια προϊόντα θεωρήθηκαν επικίνδυνα
Ο οργανισμός κάλεσε τους καταναλωτές να μην καταναλώσουν κανένα από τα ανακληθέντα προϊόντα, τα οποία περιλαμβάνουν τα Kinder Surprise, Kinder Surprise Maxi, Kinder Mini Eggs & Kinder Schokobons.

Η εταιρεία δήλωσε ότι υπήρχαν εσωτερικές ανεπάρκειες, που δημιουργούσαν καθυστερήσεις στην έγκαιρη ανάκτηση και ανταλλαγή πληροφοριών.

Προηγουμένως χαρακτήρισε τις ανακλήσεις προληπτικές και δήλωσε ότι κανένα προϊόν Kinder που κυκλοφόρησε στην αγορά δεν είχε βρεθεί θετικό σε σαλμονέλα.

Πηγή: ethnos