Αρχική Eπικαιρότητα Ακίνητα: Οι κινήσεις στο παρά πέντε που «κουρεύουν» τον ΕΝΦΙΑ

Ακίνητα: Οι κινήσεις στο παρά πέντε που «κουρεύουν» τον ΕΝΦΙΑ

Η ώρα του νέου λογαριασμού του ΕΝΦΙΑ, έρχεται. Στα τέλη Απριλίου, πάνω από 6 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων θα δουν το ποσό του φόρου που θα κληθούν να πληρώσουν για την ακίνητη περιουσία τους. Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα γίνει σε έως 10 μηνιαίες δόσεις με την τελευταία να καταβάλλεται έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2023.

Λίγο πριν έρθει το «ραβασάκι» του νέου ΕΝΦΙΑ, οι ιδιοκτήτες ακινήτων προλαβαίνουν μέχρι αύριο το πρωί να ελέγξουν την εικόνα της περιουσιακής κατάστασής τους όπως απεικονίζεται στο Ε9 και στο παρά πέντε να διορθώσουν λάθη και παραλείψεις στα στοιχεία των ακινήτων τους. Οι διορθώσεις που θα γίνουν την τελευταία στιγμή μπορεί να κουρέψουν τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ.

Αύριο, στις 11 το πρωί, η ΑΑΔΕ θα κλείσει την πλατφόρμα του Ε9 για να τρέξει η διαδικασία εκκαθάρισης του νέου φόρου ακινήτων, ο οποίος θα υπολογιστεί με τις νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2022, τις νέες κλίμακες, τους νέους συντελεστές και την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο φόρο.

Τα σημεία του Ε9 που θα πρέπει να ελέγξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων πριν εκδοθεί ο νέος λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ είναι τα εξής:

 • Νέο ακίνητο: Φορολογούμενοι που απέκτησαν ακίνητο του 2021 θα πρέπει να το έχουν δηλώσει στο Ε9.
 • Διαγραφή ακινήτου: Οσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητο το 2021 θα πρέπει να το διαγράψουν από το Ε9 για να μην επιβαρυνθούν με φόρο για ακίνητο που δεν έχουν στην κατοχή τους.
 • Τακτοποίηση – νομιμοποίηση ακινήτων: Διορθώσεις στο Ε9  απαιτούνται και για τις περιπτώσεις τακτοποίησης επιφανειών.
 • Ημιτελή κτίσματα: Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει στο Ε9 ως ημιτελές το ακίνητο που έχετε στην κατοχή σας. Τα ημιτελή κτίσματα φορολογούνται με έκπτωση 60%.
 • Αποθήκες – πάρκινγκ: Τσεκάρετε τα τετραγωνικά που έχετε δηλώσει. Οι βοηθητικοί χώροι, όπως είναι οι αποθήκες, τα υπόγεια πάρκινγκ κ.λπ. φορολογούνται με έκπτωση 90%.
 • Εμπράγματα δικαιώματα. Ελέγξτε εάν έχετε δηλώσει σωστά τα εμπράγματα δικαιώματά σας (πλήρη ή ψιλή κυριότητα, επικαρπία). Σε περίπτωση μη αναγραφής ή αναγραφής λανθασμένου είδους εμπράγματου δικαιώματος, το ακίνητο θεωρείται ότι ανήκει κατά πλήρη κυριότητα στον φορολογούμενο, εφόσον το έτος γέννησης επικαρπωτή για το συγκεκριμένο δικαίωμα είναι κενό.
 • Ποσοστό συνιδιοκτησίας: Αν έχει δηλωθεί λάθος στο Ε9 θα φουσκώσει το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση μη αναγραφής για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ποσοστό συνιδιοκτησίας 100%.
 • Οροφος: Σε περίπτωση μη συμπλήρωσης του αριθμού ορόφου ή συμπλήρωσης ορόφου ακινήτου ως δώματος, για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνεται ο υψηλότερος συντελεστής που αντιστοιχεί στον 6ο όροφο.

Τα 10 βήματα

Οι φορολογούμενοι που θα σπεύσουν την τελευταία στιγμή να υποβάλουν δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) στην Εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» στην ψηφιακή πύλη myAADE θα πρέπει να ακολουθήσουν δέκα βήματα:

 1. Επιλέξτε το έτος που θέλετε να υποβάλετε Ε9 και από τις διαθέσιμες ενέργειες της αρχικής σελίδας, επιλέξτε δημιουργία δήλωσης Ε9 για να προβείτε στις απαραίτητες τροποποιήσεις της περιουσιακής κατάστασης.
 2. Μπορείτε να εισαγάγετε/μεταβάλετε/διαγράψετε ακίνητο των πινάκων 1 (κτίσματα και οικόπεδα) και 2 (γήπεδα).
 3. Εάν εισάγετε ακίνητο, συμπληρώστε όλα τα υποχρεωτικά πεδία που αφορούν τα περιγραφικά στοιχεία του ακινήτου (τετραγωνικά μέτρα, είδος εμπράγματου δικαιώματος, ποσοστό συνιδιοκτησίας κ.λπ.) και επίσης κάντε γεωγραφικό εντοπισμό του ακινήτου είτε μέσω επιλογής του νομού, δημοτικού διαμερίσματος και δρόμων οικοδομικού τετραγώνου είτε μέσω επιλογής ανοίγματος του χάρτη Αντικειμενικού Προσδιορισμού Αξίας Ακινήτων.
 4. Εάν μεταβάλλετε ακίνητο, τροποποιήστε μόνο τα περιγραφικά στοιχεία για τα οποία απαιτείται τροποποίηση.
 5. Από το έτος 2013 και μετά, κατά την οριστική υποβολή των δηλώσεων Ε9, ζητείται υποχρεωτικά η αναγραφή του αριθμού παροχής ρεύματος στα κτίσματα στα οποία έχετε πλήρη κυριότητα ή επικαρπία.
 6. Από το έτος 2014 και μετά, ανάλογα με την αιτία εισαγωγής/μεταβολής/διαγραφής ακινήτου που θα επιλέξετε, θα πρέπει να συμπληρώσετε τα υποχρεωτικά  πεδία που ζητούνται  και αφορούν στοιχεία συμβολαίων (αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου, ΑΦΜ συμβολαιογράφου), στοιχεία διαθήκης εφόσον υπάρχει (αριθμός και ημερομηνία δημοσίευσης, ημερομηνία θανάτου) κ.λπ.
 7. Κατά την οριστική υποβολή δήλωσης Ε9, μπορεί να ζητηθεί η μεταβολή συγκεκριμένων ακινήτων λόγω ελλείψεων στα στοιχεία τους.
 8. Οποιαδήποτε ενέργεια κάνετε, αποθηκεύεται προσωρινά.
 9. Οταν ολοκληρώσετε τις μεταβολές της περιουσιακής σας κατάστασης, ελέγξτε το πώς έχει διαμορφωθεί μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.
 10. Επιλέξτε οριστική υποβολή της δήλωσης Ε9 και εάν επιθυμείτε, μεταφορά της δήλωσης στο επόμενο έτος.