Αρχική Eπικαιρότητα Εμβολιασμός: Δεν χρειάζονται τέταρτη δόση όσοι έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση

Εμβολιασμός: Δεν χρειάζονται τέταρτη δόση όσοι έχουν νοσήσει μετά την τρίτη δόση

Τις λεπτομέρειες αναφορικά με την υλοποίηση της τέταρτης δόσης του εμβολίου έναντι της Covid-19 σε πολίτες άνω των 60 και σε ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες, ανέλυσαν το απόγευμα της Τρίτης η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής Μαρία Θεοδωρίδου και ο γ.γ. της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας.

Θεοδωρίδου: Τέταρτη δόση εμβολιασμού σε παιδιά και εφήβους 12-17 ετών με σοβαρά προβλήματα υγείας

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι η δεύτερη αναμνηστική δόση (4η δόση) θα γίνεται με mRNA εμβόλια, δηλαδή Pfizer ή Moderna, τέσσερις μήνες μετά από την πρώτη αναμνηστική δόση (3η δόση).

  • Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς παιδιών και εφήβων από 12 έως 17 ετών, με ανοσοκαταστολή προβλέπεται η χορήγηση τέταρτης δόσης, τρεις μήνες μετά τη χορήγηση του τρίτης δόσης.
  • Επίσης, σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12 έως 17 ετών με αυξημένο κίνδυνο (παιδιά παχύσαρκα, διαβήτη ή καρδιαγγειακά νοσήματα) χορηγείται τρίτη δόση έξι μήνες μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης.
  • Στις οκτώ εβδομάδες επιμηκύνεται το μεσοδιάστημα για τους εμβολιασμούς με Moderna και Pfizer.

Σε ποιες άλλες πληθυσμιακές ομάδες θα χορηγηθεί η τέταρτη δόση εμβολίου έναντι της Covid-19

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου:

  • Το όφελος από την τέταρτη δόση θα είναι μεγαλύτερο σε άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω και σε άτομα που διαβιούν σε δομές φιλοξενίας
  • Το ίδιο ωφέλιμη θα είναι και η τέταρτη δόση σε άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, ιδίως σε εκείνα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα,
  • «Σε άτομα που έχουν νοσήσει μετά την χορήγηση της τρίτης δόσης, δεν συνίσταται η χορήγηση τέταρτης δόσης έναντι του εμβολίου», υπογράμμισε η Μαρία Θεοδωρίδου.

«Πρωταρχική σημασία έχει η ολοκλήρωση του βασικού εμβολιασμού (α, β και γ΄δόση) σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό», προσέθεσε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.

Σύμφωνα με την κυρία Θεοδωρίδου, «η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών και σήμερα συζήτησε διεξοδικά τη συζήτηση για τη χορήγηση της τέταρτης δόσης. Η εφαρμογή του εμβολιασμού με τρίτη δόση από τις αρχές Σεπτεμβρίου λειτούργησε θετικά σε ό,τι αφορά την πρόληψη της επιμόλυνσης πολιτών από σοβαρή νόσο. Εξακολουθεί να παρατηρείται διεθνώς αυξημένος ρυθμός μολύνσεων, αλλά με σαφώς μικρότερο αριθμό νοσηλειών».

Θεμιστοκλέους: Σταδιακά το άνοιγμα της πλατφόρμας ανά 10ετία της εκάστοτε ηλικιακής ομάδας

Από την πλευρά του, ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, τόνισε ότι το άνογιμα της πλατφόρμας εμβολιασμών για την τέταρτη δόση θα γίνεται σταδιακά και ανά δεκαετία, με βάση την εκάστοτε ηλικιακή ομάδα.

Ειδικότερα:

  • Για τους πολίτες ηλικίας 80 ετών και άνω η πλατφόρμα θα ανοίξει την Πέμπτη 7 Απριλίου
  • για τους πολίτες ηλικίας 70 – 79 ετών από την ερχόμενη εβδομάδα και
  • για τους πολίτες ηλικίας 60 – 69 ετών από τη μεθεπόμενη εβδομάδα

«Σταδιακά το άνοιγμα της πλατφόρμας, ανά 10ετία. Για τους 80 και άνω ανμοίγει την Πέμπτη 7 Απριλίου. Την επόμενη εβδομάδα για τους 70 -79 και την επόμενη για τους 60 – 69».

Προηγούμενο άρθροΚάλεσμα Πανούση στην απεργιακή συγκέντρωση της 6ης Απριλίου στην Τρίπολη (video)
Επόμενο άρθροΗ ανακρίτρια ζήτησε την άρση του ηλεκτρονικού και τηλεφωνικού απορρήτου της Ρούλας Πισπιρίγκου