Αρχική Eπικαιρότητα Yπουργείο Εργασίας: Παιδικοί σταθμοί σε χώρους εργασίας – Πρόγραμμα για 120 ιδιωτικές...

Yπουργείο Εργασίας: Παιδικοί σταθμοί σε χώρους εργασίας – Πρόγραμμα για 120 ιδιωτικές επιχειρήσεις

Τη δημιουργία μίνι παιδικών σταθμών μέσα σε 120 μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Σκοπός της δράσης είναι η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η ενδυνάμωση της συμμετοχής κυρίως των γυναικών στην αγορά εργασίας μέσω της παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών φροντίδας βρεφών και νηπίων και της δημιουργίας φιλικότερων για τους νέους γονείς εργασιακών χώρων και νέων θέσεων απασχόλησης στον τομέα φροντίδας βρεφών και νηπίων.

Πρόκειται για δράση η οποία θα υλοποιηθεί μέσω χρηματοδότησης των 120 αυτών επιχειρήσεων από το ταμείο ανάκαμψης με στόχο τη δημιουργία και τον εξοπλισμό χώρου φύλαξης βρεφών και νηπίων ηλικίας από έξι μηνών έως 2,5 ετών εντός της εγκατάστασης όπου ασκούν τη δραστηριότητά τους.

Όπως προβλέπει η δράση, η στελέχωση των σταθμών θα γίνει με έως δύο βρεφονηπιοκόμους / βοηθούς βρεφονηπιοκόμων ή επαγγελματίες συναφών ειδικοτήτων, για χρονικό διάστημα 24 μηνών, με την υποχρέωση διατήρησης του χώρου και των θέσεων του προσωπικού για άλλους 24 μήνες μετά τη λήξη της περιόδου χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με το σχέδιο, κατά την παραμονή του βρέφους ή νηπίου στον χώρο φύλαξης θα του παρέχεται η βασική φροντίδα, διατροφή και δημιουργική απασχόληση, σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες του γονέα, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον ρουχισμό και τα απαραίτητα γεύματα του παιδιού.

Η δράση έχει τίτλο «Δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών και νηπίων εντός επιχειρήσεων» και θεσπίζεται στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά: Αναδιοργάνωση Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της». Φορέας υλοποίησης είναι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (ΓΓΔΟΠΙΦ) του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από ενωσιακούς πόρους του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δικαιούχοι και προϋποθέσεις

Δικαίωμα να συμμετέχει στη δράση έχει κάθε ιδιωτική επιχείρηση η οποία:

Ασκεί τακτική οικονομική δραστηριότητα και απασχολεί, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον 100 άτομα ή στην εγκατάσταση της οποίας απασχολούνται, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον 100 άτομα.

Ασκεί τακτική οικονομική δραστηριότητα στους χώρους μιας ευρύτερης εγκατάστασης, εντός της οποίας απασχολούνται, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, τουλάχιστον 100 άτομα.

Κατατάσσεται στη Γ’ Κατηγορία (χαμηλής) επικινδυνότητας σύμφωνα με το άρθρο 10 του Κώδικα νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΚΝΥΑΕ) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 3850/2010 (Α’ 84). Επιχείρηση που κατατάσσεται στη Β’ ή Α’ Κατηγορία (μεσαίας ή υψηλής επικινδυνότητας) ή, παρότι ανήκει στη Γ’ Κατηγορία, περιλαμβάνει επιμέρους εργασίες και εκμεταλλεύσεις υψηλότερης επικινδυνότητας, δύναται να ενταχθεί στη δράση, εφόσον ο χώρος φύλαξης λειτουργεί σε εγκατάσταση που δεν επηρεάζεται από την παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης και είναι απαλλαγμένος, σύμφωνα με την έκθεση επαγγελματικού κινδύνου, από έκθεση σε φυσικούς, χημικούς, βιολογικούς παράγοντες.

Εάν πρόκειται για βιομηχανία / βιοτεχνία, δύναται να ενταχθεί στη δράση εφόσον δεν υφίσταται σε απόσταση 500 μέτρων άλλη βιομηχανική ή βιοτεχνική εγκατάσταση.

Τηρεί τη νομοθεσία για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, ιδίως τις διατάξεις του Κώδικα νόμων για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία (ΚΝΥΑΕ) που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του Ν. 3850/2010, καθώς και τις κατ’ εξουσιοδότηση αυτού εκδοθείσες κανονιστικές πράξεις, και να μην έχει επιβληθεί σε βάρος της οποιαδήποτε κύρωση για παράβαση της ανωτέρω νομοθεσίας τουλάχιστον για δύο έτη πριν από την υποβολή της αίτησης για ένταξη στη δράση.

Να έχει σε ισχύ όλες τις απαιτούμενες άδειες που προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία για τη νόμιμη άσκηση της δραστηριότητάς της και για τη λειτουργία της εγκατάστασης στην οποία πρόκειται να δημιουργηθεί ο χώρος φύλαξης.

Ο χώρος φύλαξης να πληροί τις απαιτήσεις που προβλέπονται στις κατ’ εξουσιοδότηση εκδιδόμενες αποφάσεις και στους όρους της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οι ανωτέρω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούνται σε όλη τη διάρκεια της δράσης.

Ποιοι γονείς ωφελούνται

Ωφελούμενοι της δράσης είναι γονείς βρέφους ή νηπίου ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών, που απασχολούνται, με οποιοδήποτε συμβατικό καθεστώς, στην εγκατάσταση στην οποία δημιουργείται ο χώρος φύλαξης, ανεξαρτήτως των λοιπών παροχών που δικαιούνται να λάβουν ή λαμβάνουν από τον εργοδότη για τη φροντίδα του βρέφους ή νηπίου.

Η χρήση των υπηρεσιών του χώρου φύλαξης από τους ωφελούμενους γονείς δεν εμπίπτει στις παροχές του εργοδότη που συνυπολογίζονται για τον καθορισμό της αμοιβής τους.

Κατά την παραμονή του βρέφους ή νηπίου στον χώρο φύλαξης τού παρέχεται η βασική φροντίδα, διατροφή και δημιουργική απασχόληση, σύμφωνα με τις υποδείξεις και οδηγίες του γονέα. Ο γονέας μεριμνά για την προμήθεια του απαραίτητου ρουχισμού και των απαραίτητων γευμάτων του παιδιού, κατά την παραμονή του στον χώρο φύλαξης.

Ο χώρος φύλαξης λειτουργεί κατά τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της εγκατάστασης εντός της οποίας βρίσκεται, για την εξυπηρέτηση των αναγκών των απασχολουμένων σε αυτή ατόμων.