Αρχική Eπικαιρότητα Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Τέλη Κυκλοφορίας με το μήνα: Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Έσοδα για το δημόσιο ταμείο αλλά και ευκαιρία σε 120.000 ιδιοκτήτες να άρουν την ακινησία των οχημάτων τους δίνει η ρύθμιση, που έχει γίνει κανόνας τα τελευταία χρόνια και αφορά την πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα.

Μπορεί τα καύσιμα να σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, κάνοντας τη χρήση “ΙΧ” ακριβό “σπορ,  ωστόσο νωρίτερα φέτος προγραμματίζει το οικονομικό επιτελείο να θέσει σε εφαρμογή τη ρύθμιση πληρωμής των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα. Έτσι αντί για το Μάιο, προγραμματίζεται να ανοίξει η σχετική πλατφόρμα τον Απρίλιο κι έτσι περισσότεροι από 120.000 ιδιοκτήτες οχημάτων, οι οποίοι στα τέλη Φεβρουαρίου είχαν θέσει σε ακινησία τα οχήματα τους μη πληρώνοντας τα τέλη κυκλοφορίας του 2022, έχουν την ευκαιρία να αποκτήσουν και πάλι δικαίωμα κυκλοφορίας πληρώνοντας τέλη με το μήνα.

Συγκεκριμένα όπως δήλωσε το Σάββατο στην πρωινή ζώνη του MEGA ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνεργασία και με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, ετοιμάζεται σχετική νομοθετική διάταξη η οποία θα δίνει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους – κατόχους οχημάτων να προχωρήσουν στη ψηφιακή άρση της ακινησίας πληρώνοντας τέλη ανάλογα με τους μήνες που θέλουν να κυκλοφορήσουν το όχημά τους, χωρίς μάλιστα να επιβαρυνθούν με πέναλτι.

Ουσιαστικά, δύο μήνες (Φεβρουάριος 2022) μετά την εκπνοή της προθεσμίας για τα τέλη, που έδωσε όσους δε θέλησαν να πληρώσουν, μικρή παράταση “ατελούς” κυκλοφορίας,  εν όψει της αναζήτησης εσόδων λόγω των “σφιχτών” δημοσιονομικών δεδομένων, το μέτρο επισπεύδεται, ώστε να τονώσει τα κρατικά ταμεία αλλά και να διευκολύνει όσους θέλουν να ξαναβάλουν το όχημά τους στο δρόμο.

Το αντίτιμο

Όπως και πέρυσι λοιπόν οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με αίτηση στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και τα στοιχεία του οχήματος και αφού καταβάλουν τα δωδεκατημόρια των ετησίων τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχούν στους μήνες της άρσης ακινησίας, θα μπορούν να επανατοποθετήσουν τις πινακίδες στα αυτοκίνητά τους και να τα κυκλοφορήσουν. Ωστόσο η άρση της ακινησίας των οχημάτων θα μπορεί να γίνει μόνο μια φορά εντός του έτους και για όσο διάστημα οριστεί αρχικά. Μοναδική περίπτωση, για την εκ νέου άρση της ακινησίας είναι εφόσον καταβληθούν τα ετήσια τέλη κυκλοφορίας αφαιρουμένου του ποσού των τελών κυκλοφορίας που έχει αναλογικά ήδη καταβληθεί.

Έτσι για ένα όχημα που ο ιδιοκτήτης του θέλει να το κυκλοφορήσει για δυο μήνες θα πληρώσει τα 2/12 των ετήσιων τελών που αναλογούν στο ΙΧ του.

Έτσι, για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης αυτοκινήτου 1.549-1.738 κ.εκ. με ετήσια τέλη 280€ που θα θελήσει να θέσει σε κυκλοφορία το όχημα του για τρεις μήνες θα επιβαρυνθεί με τέλη 46,66 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι  εάν κάποιος μετά την παρέλευση του διαστήματος που έχει πληρώσει, δεν καταθέσει και πάλι τις πινακίδες τότε το πρόστιμο θα είναι βαρύ.

Επίσης, σημειώνεται ότι  η άρση της ακινησίας γίνεται ηλεκτρονικά μέσω της πλατφόρμας myCar της ΑΑΔΕ. Κάνοντας χρήση των κωδικών TAXISnet, οι ιδιοκτήτες των οχημάτων θα εισέρχονται στην πλατφόρμα θα επιλέγουν το όχημα που είναι σε ψηφιακή ακινησία και θα πληρώνουν τα τέλη κυκλοφορίας για τους μήνες που θέλουν. Στη συνέχεια θα γίνεται αυτόματος έλεγχος εάν το όχημα είναι ασφαλισμένο και στο τέλος θα υποβάλλεται το αίτημα για άρση της ακινησίας.

http://news247