Αρχική Eπικαιρότητα Κορωνοϊός: Τελική ευθεία για πλήρη άρση των μέτρων – Τα επόμενα βήματα

Κορωνοϊός: Τελική ευθεία για πλήρη άρση των μέτρων – Τα επόμενα βήματα

Πρόσβαση για όλους σε χώρους εστίασης και διασκέδασης – Πάνω από 23.000 κρούσματα καθημερινά δεν πιέζουν το ΕΣΥ σε βαθμό που να απαιτούνται σκληρά μέτρα

Στην τελική ευθεία για την πλήρη άρση των μέτρων  για τον κορωνοϊό βρίσκεται η χώρα.

Με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για τη μείωση των self τεστ, από δύο σε ένα, στους μαθητές από την ερχόμενη εβδομάδα και την 100% πληρότητα θεατών στα γήπεδα από το Σάββατο 26 Μαρτίου, ανοίγει ταχέως ο βηματισμός μας στη διαδρομή προς την κανονικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ανακοίνωσε ότι από τις 15 Απριλίου καταργείται το πρόστιμο των 100 ευρώ για τους ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας από 60 ετών και άνω, ενώ η επόμενη απόφαση αναμένεται να βάλει στο… περιθώριο και τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης.

Ο σταθερά υψηλός αριθμός κρουσμάτων σε ημερήσια βάση δεν αλλάζει το σχέδιο της Κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων αλλά και τον χρόνο αποκλιμάκωσης που είχε ορίζοντα το Πάσχα. Κι αυτό διότι τα πάνω από 23.000 κρούσματα καθημερινά δεν πιέζουν το ΕΣΥ σε βαθμό που να απαιτούνται σκληρά μέτρα. Αντίθετα, όμως πίεση και μάλιστα μεγάλη ασκείται στην κυβέρνηση από τους εξουθενωμένους πολίτες που έχουν κουραστεί να συμμορφώνονται τα τελευταία δύο χρόνια στα μέτρα για την αναχαίτιση της επιδημίας.

Ο κίνδυνος για τους ανεμβολίαστους

Η εμβολιαστική κάλυψη, που έχει φτάσει στο 85% του ενήλικου πληθυσμού, και η μετάβαση στην άνοιξη και στη συνέχεια στο καλοκαίρι, εποχές που αποδείχθηκαν πιο εύκολες στη διαχείριση του κορωνοϊού, επιτρέπουν στους αρμόδιους να δρομολογούν με τις αποφάσεις τους την επιστροφή στην κανονικότητα για όλους και όχι μόνο για τους εμβολιασμένους.

Βεβαίως, οι ανεμβολίαστοι μπορεί να αποκτήσουν τις επόμενες εβδομάδες «ελευθέρας» για κλειστούς χώρους ή να απαλλαγούν από πρόστιμα εάν συμπεριλαμβάνονταν στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 χρόνων, επί της ουσίας όμως παραμένουν το ίδιο εκτεθειμένοι στον μείζονα κίνδυνο της μόλυνσης με κορωνοϊό και της σοβαρής νόσησης και νοσηλείας.

Η υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης Omicron που εξαπλώνεται ταχύτατα και στην Ελλάδα και τείνει να κυριαρχήσει δε φαίνεται να έχει χαρακτηριστικά βαρύτερης νόσησης σε σχέση με το αρχικό στέλεχος της Omicron, BA.1, ωστόσο αυτή η γενική διαπίστωση των επιστημόνων δεν αφορά όλους αδιακρίτως. Ευάλωτα άτομα όπως τα ηλικιωμένα ή με επιβαρυμένο ιστορικό, και σε κάθε περίπτωση ανεμβολίαστα άτομα, διατρέχουν κίνδυνο να νοσήσουν ή και να καταλήξουν λόγω της λοίμωξης covid-19, ακόμη και από την Omicron 2.

Μικρή αύξηση στις εισαγωγές ασθενών

Παρόλο που μέχρι στιγμής επισημαίνεται από τους ειδικούς η «αποσύζευξη» των κρουσμάτων και των «σκληρών» δεικτών, οι νέες εισαγωγές ασθενών αλλά και οι νοσηλευόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζουν μικρή αύξηση. Το περασμένο 24ωρο ο συνολικός αριθμός των νοσηλευομένων σε απλές κλίνες και ειδικές κλίνες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ και Αρν. Πίεσης) σκαρφάλωσε και πάλι, έπειτα από δύο εβδομάδες, στους 3.020. Άνοδος καταγράφεται και στις ημερήσιες εισαγωγές ασθενών με covid-19. Είναι ενδεικτικό ότι χθες καταγράφηκαν 441 νέες εισαγωγές έναντι 371 την περασμένη Τετάρτη.

Οι ειδικοί δεν βλέπουν εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που θα οδηγούσε σε μεγάλο αριθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία. Και σε κάθε περίπτωση, θεωρούν πως η αύξηση των ασθενών δεν θα οδηγήσει το ΕΣΥ σε πίεση μη διαχειρίσιμη.

Τα επόμενα βήματα

Στη χθεσινή εβδομαδιαία συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας παρουσιάστηκε το συνολικό σχέδιο της κυβέρνησης για την αποκλιμάκωση των μέτρων. Το σχέδιο, όπως δήλωσε ο κ. Πλεύρης, αφορά στα τεστ, την είσοδο στους κλειστούς χώρους και την ανάγκη να υπάρχει πιστοποιητικό για πρόσβαση σε διάφορους χώρους.

Η αναστολή του προστίμου για ανεμβολίαστους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω δρομολογεί και τα άλλα βήματα. Η βεβαίωση του προστίμου σταματά από τις 15 Απριλίου, όπως διευκρινίστηκε. Αυτό σημαίνει ότι θα βεβαιωθούν στην εφορία μέσω τα πρόστιμα έως το ποσό των 250 ευρώ που αντιστοιχεί από τις 15 Ιανουαρίου οπότε εφαρμόστηκε το μέτρο μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ωστόσο, το μέτρο θα επανεξεταστεί τον Σεπτέμβριο καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι κατά τους φθινοπωρινούς μήνες θα σημειωθεί εκ νέου έξαρση της πανδημίας και πίεσης στο ΕΣΥ.

Για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, πάντως, η κατάσταση δεν αλλάζει. Θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας όσοι δεν εμβολιάζονται έως το τέλος του 2022.

Παράλληλα με τη συζήτηση που διεξάγεται για τα πιστοποιητικά, προχωρά ο σχεδιασμός για χαλάρωση του testing ώστε να γίνεται πιο στοχευμένα. Οι ειδικοί συμφωνούν το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι να γίνονται σε άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης covid-19 καθώς και σε συγκεκριμένες ομάδες, είτε με κριτήριο τη μεγάλη ηλικία είτε τις παθήσεις τους. Ο έλεγχος στον μαθητικό πληθυσμό θα συνεχιστεί ως το τέλος του σχολικού έτους με ένα τεστ την εβδομάδα.

Τέλος, σε ό,τι αφορά το πιστοποιητικό εμβολιασμού  ή νόσησης θεωρείται πολύ πιθανό να μπει στο περιθώριο της κοινωνικής μας ζωής κατά την περίοδο του Πάσχα, πιθανόν αρχής γενομένης από τους χώρους εστίασης και διασκέδασης, όπου θα έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

πηγή:protothema.gr