Αρχική Eπικαιρότητα ΑΑΔΕ: Ειδική ομάδα για 24.000… περίεργες δηλώσεις covid για κουρεμένα ενοίκια

ΑΑΔΕ: Ειδική ομάδα για 24.000… περίεργες δηλώσεις covid για κουρεμένα ενοίκια

Στο στόχαστρο ειδικής ομάδας της ΑΑΔΕ που έχει συσταθεί για αυτόν τον λόγο έχει μπει 24.000 υποθέσεις δηλώσεων Covid για «κουρεμένα» ενοίκια που παρουσιάζουν ιδιαίτερες …. δυσκολίες.

Πρόκειται για περιπτώσεις ιδιοκτητών ακινήτων, που μεγιστοποίησαν το ποσό των ενοικίων εν μέσω πανδημίας, προκειμένου να εισπράξουν μεγαλύτερες κρατικές αποζημιώσεις, φορολογουμένων που υπέβαλαν πολλαπλές δηλώσεις στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα αλλά και δηλώσεις Covid με λάθη και παραλείψεις για τις οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες ακινήτων.

Η εν λόγω ομάδα να κάνει φύλλο και φτερό τις 24.000 περιπτώσεις «κουρεμένων» ενοικίων, οι οποίες παρουσιάζουν ιδιαιτερότητες και δεν κατέστη δυνατό να εκκαθαριστούν και να αποζημιωθούν οι φορολογούμενοι.

Τις υποθέσεις αυτές όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας απαντώντας χθες σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, έχει αναλάβει να «τρέξει» η ειδική ομάδα της ΑΑΔΕ.

Οι δηλώσεις που θα ελεγχθούν αφορούν, μπλεγμένα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, «περίεργες» αυξήσεις ενοικίων, διαδοχικές υπεκμισθώσεις και πολλαπλές αιτήσεις για το ίδιο ακίνητο. Για τις περιπτώσεις αυτές οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα αποζημιωθούν αφού ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Ειδικότερα οι έλεγχοι επικεντρώνονται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

Αδικαιολόγητες αυξήσεις μισθωμάτων κατά την περίοδο της πανδημίας με στόχο την είσπραξη μεγαλύτερης αποζημίωσης.

Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid για την ίδια περίοδο ή και από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

Εκμισθούμενα ακίνητα που δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα. Διενεργείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.

Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή/και πολλαπλών ακινήτων.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ έδειξαν ότι 19.000 περίπου ΑΦΜ δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN για να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους. Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε, οι συγκριτικά λίγες περιπτώσεις εκκρεμοτήτων που απομένουν, να τακτοποιηθούν στο επόμενο διάστημα, κατόπιν της επεξεργασίας που απαιτείται για τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, σχεδιάζεται η αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα και να αυτοματοποιηθεί περαιτέρω η τήρηση των δεδομένων στην ΑΑΔΕ σχετικά με την ιδιοκτησία και διαχείριση των ακινήτων

Τα «κουρεμένα» ενοίκια που έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Οικονομικών μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί για τα «κουρεμένα» ενοίκια τα ακόλουθα ποσά:

Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Συνολικά, μέσω συμψηφισμών και καταβολών σε τραπεζικούς λογαριασμούς, έχουν καταβληθεί 820 εκατ. ευρώ. Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.