Αρχική Eπικαιρότητα Οι αριθμοί της πανδημίας: Τα κρούσματα και οι απώλειες

Οι αριθμοί της πανδημίας: Τα κρούσματα και οι απώλειες

Από την αρχή της πανδημίας, οι αριθμοί αποτύπωναν εν πολλοίς την κατάσταση, όσον αφορά στην εξάπλωση του κορωνοϊού: Κρούσματα και απώλειες σχηματίζουν τη βασική εικόνα της κατάστασης καθημερινά, με τις κορυφώσεις και τις υφέσεις των κυμάτων της πανδημίας να εναλλάσσονται διαρκώς, αυτά τα δύο χρόνια.

Περισσότερα από 2.100.000 είναι τα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα από την αρχή της πανδημίας, ενώ παγκοσμίως έχουν ξεπεράσει τα 400.000.000. Οι απώλειες στη χώρα μας ξεπερνούν τις 25.000, την ώρα που οι νεκροί σε όλο τον κόσμο ξεπερνούν τα έξι εκατομμύρια.

Είναι χαρακτηριστικό πως τα καταγεγραμμένα ημερήσια κρούσματα κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας στη χώρα δεν ξεπέρασαν ποτέ τα 156, ενώ από το φθινόπωρο του 2020 οι αριθμοί άρχισαν να καταγράφουν ανοδική πορεία με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.

Νέα ρεκόρ καταγράφονταν πολύ συχνά, καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας «χτυπούσε» ειδικά τη Βόρεια Ελλάδα. Στις 12 Νοεμβρίου 2020 τα κρούσματα ήταν 3.316, ενώ στις 30 Μαρτίου της επόμενης χρονιάς έφτασαν τις 4.340. Τα επίπεδα αυτά διατηρήθηκαν έως το φθινόπωρο του 2021, όταν στις 9 Νοεμβρίου ο αριθμός των ημερησίων κρουσμάτων, σχεδόν διπλασιάστηκε: 8.613 κρούσματα καταγράφηκαν εκείνη την ημέρα. Και πάλι, ήταν μόνο η αρχή όσων θα ακολουθούσαν, καθώς η μετάλλαξη Omicron του κορωνοϊού έφτασε στη χώρα μας. Το χαρακτηριστικό της ήταν η ακόμα πιο υψηλή μεταδοτικότητα: Στις 4 Ιανουαρίου 2022, τα κρούσματα ήταν 50.126 – ένα ρεκόρ που δεν έχει καταρριφθεί μέχρι σήμερα.

Η πρώτη απώλεια εξαιτίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα καταγράφηκε στις 12 Μαρτίου του 2020, όταν ένας 66χρονος άντρας άφησε την τελευταία του πνοή στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στο Ρίο της Πάτρας. Κατά το πρώτο κύμα, οι περισσότεροι θάνατοι καταγράφηκαν στις 4 Απριλίου και ήταν εννέα. Αντίθετα, η κατάσταση διαμορφώθηκε εντελώς διαφορετικά κατά το δεύτερο κύμα, όταν στις 28 Νοεμβρίου 2020 121 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη. Το «μαύρο» ρεκόρ απωλειών λόγω της πανδημίας όμως καταγράφεται τον Μάιο της επόμενης χρονιάς: Στις 3 Μαΐου 2021, μετρήσαμε 134 απώλειες.

Προηγούμενο άρθροΕαρινή ισημερία: Η «κρύα Άνοιξη» του 2022 και η σημασία της στην Αστρονομία
Επόμενο άρθροΠώς ο διάσημος γάτος “Στεπάν” από την Ουκρανία, γλίτωσε από τις ρωσικές βόμβες