Αρχική Eπικαιρότητα Θεοδωρίδου: H τέταρτη δόση του εμβολίου δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό

Θεοδωρίδου: H τέταρτη δόση του εμβολίου δεν αφορά τον γενικό πληθυσμό

Στους προβληματισμούς γύρω από την τέταρτη δόση του εμβολίου αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη σημερινή ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Πριν δύο χρόνια, στις 11 Μαρτίου, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο κορωνοϊός είναι πανδημία», σημείωσε στην αρχή της ενημέρωσης η κυρία Θεοδωρίδου.

Από όλους επιστήμονες η διατύπωση είναι σαφής: η αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών που επιτρέπει την χαλάρωση κάποιων μέτρων προστασίας δεν θα πρέπει να εννοηθεί ότι σηματοδοτεί το τέλος της πανδημίας, τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου.

«Στο ερώτημα πότε θα έρθει το τέλος της πανδημίας, όλοι οι ειδικοί είναι επιφυλακτικοί. Η κάθε πανδημία έχει διαφορετική έκβαση, ακόμα και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα επηρεάσει την πανδημία» συνέχισε.

Στο βιβλίο της πανδημίας Covid υπάρχουν πολλά ακόμα κεφάλαια προς συγγραφή. Η επιστήμη στην αναμέτρησή της με την αβεβαιότητα και το άγνωστο, θα επικρατήσει, δημιουργώντας σημαντική παρακαταθήκη γνώσεων για την αντιμετώπιση των επιδημιών του μέλλοντος, τόνισε κλείνοντας.

Πιο αραιές οι ενημερώσεις για τον εμβολιασμό

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως πλέον οι ενημερώσεις για τον εμβολιασμό στη χώρα θα γίνονται σε πιο αραιά διαστήματα, όταν προκύπτει κάτι σημαντικό.

Αναφορικά με την πορεία του εμβολιασμού είπε ότι στη χώρα μας έχουν γίνει 20.320.000 εμβολιασμοί σε 7.870.000 πολίτες που έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση, που αντιστοιχεί σε 75 % του γενικού πληθυσμού και 84,6 % του ενήλικου πληθυσμού.

Ακολούθως επισήμανε ότι ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη είναι 75 % και 85,5 %.

Περισσότεροι από 7.560.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 72% του γενικού πληθυσμού και 80,8% του ενήλικου πληθυσμού ενώ στην Ευρώπη το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών είναι στο 72% του γενικού πληθυσμού και στο 83% του ενήλικου πληθυσμού.

Συνεχίζοντας, είπε ότι οι δικαιούχοι της αναμνηστικής δόσης είναι 6.627.000 εκ των οποίων εμβολιάστηκαν το 95,7% .

Για το εμβόλιο της Nοvavax δήλωσε ότι από τις 5 Μαρτίου που έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί, το έχουν κάνει 1.640 πολίτες, ενώ άλλοι 1.540 έχουν κλείσει ραντεβού.