Αρχική Ν. Κορινθίας Γενικό Λύκειο Ζευγολατιού: Το μοναδικό σχολείο της Πελοποννήσου που προκρίθηκε σε διαγωνισμό...

Γενικό Λύκειο Ζευγολατιού: Το μοναδικό σχολείο της Πελοποννήσου που προκρίθηκε σε διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση

Το Γενικό Λύκειο Ζευγολατιού προκρίθηκε ανάμεσα σε άλλα 16 εκπαιδευτικά ιδρύματα από την Ελλάδα και το Εξωτερικό, στην Β΄ φάση του διαγωνισμού «Wikipedia Challenge» του Ιδρύματος Ωνάση

Μια σημαντική διάκριση πέτυχε το Γενικό Λύκειο Ζευγολατιού, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα που βγήκαν χθες Παρασκευή 11 Μαρτίου το σχολείο προκρίθηκε στη Β΄ φάση του διαγωνισμού «Wikipedia Challenge» του Ιδρύματος Ωνάση. Μάλιστα, αποτελεί το μοναδικό σχολείο της Περιφέρειας Πελοποννήσου που προκρίνεται στη β΄ φάση του διαγωνισμού!

Ο διαγωνισμός «Wikipedia Challenge: Γίνε ένας σύγχρονος εγκυκλοπαιδιστής!» απευθύνεται σε Σχολικές ομάδες μαθητών και μαθητριών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της Ελλάδας (Γυμνάσια, Λύκεια, ΕΠΑΛ, Εσπερινά, Καλλιτεχνικά, Εκκλησιαστικά, κ.λπ.) και των ελληνικών σχολείων του εξωτερικού.

Πρόκειται για έναν διαγωνισμό συνεργατικής λημματογράφησης στη Βικιπαίδεια με αφορμή μία διπλή επέτειο: Τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 20ά γενέθλια της Wikipedia. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το ΙΔΡΥΜΑ ΩΝΑΣΗ και την ΩΝΑΣΕΙΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ.

Οι ομάδες μαθητών από κάθε σχολείο που συμμετέχει με την καθοδήγηση του/της επικεφαλής καθηγητή/καθηγήτριας μελετώντας και ανατρέχοντας σε αρχεία και πηγές, θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν μια αναδρομή στην Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης και στην εξέλιξη της εγκυκλοπαιδικής γνώσης με όχημα τη διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia.

Ταυτόχρονα, εξασκούν την κριτική σκέψη και την επιστημονική προσέγγιση που απαιτούνται για τη συγγραφή, την επιμέλεια και τη δομή των εγκυκλοπαιδικών λημμάτων και αποκτούν σημαντικά εφόδια και στάσεις ζωής, όπως το σεβασμό στη διαφορετικότητα των απόψεων, τη διαλλακτικότητα και τη σωστή διαδικτυακή συμπεριφορά.

Μέσα από τη δημιουργική ενασχόληση με το παρελθόν, αλλά και τη μεταξύ τους συνεργασία, οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν συνεισφέρουν καθοριστικά στον εμπλουτισμό της Wikipedia, αυτού του πανίσχυρου εργαλείου εκπαίδευσης και μετάδοσης πληροφοριών σε παγκόσμιο επίπεδο, με νέα ή μεταφρασμένα λήμματα για το 1821 και την Ελληνική Επανάσταση.

Οι ομάδες που θα διακριθούν θα βραβευτούν με επαίνους, αλλά και χρηματικά έπαθλα με τη μορφή δωρεάς τεχνικού εξοπλισμού για το σχολείο τους.

Στην Α΄ φάση του Διαγωνισμού η ομάδα μαθητών κάθε σχολείου είχε την υποχρέωση να παρουσιάσει κάποιες ελάχιστες απαιτούμενες εργασίες λημματογράφησης στην Wikipedia – πάντα συναφείς με την Ελληνική Επανάσταση και το 1821 – ώστε να περάσει στην Β΄ φάση. Αυτές ήταν: Δημιουργία νέου λήμματος, Εμπλουτισμός και Βελτίωση υπάρχοντος λήμματος με την προσθήκη επιπλέον κειμένου, αλλά και παραπομπών, υποσημειώσεων, πηγών, Ανέβασμα στα αρχεία του Wikipedia Commons φωτογραφικών αρχείων, Μετάφραση λήμματος σε άλλη γλώσσα και δημιουργία του νέου λήμματος στην Wikipedia της αντίστοιχης γλώσσας, κ.ά.

Συνολικά, όπως είπαμε 17 σχολεία από την Ελλάδα και το Εξωτερικό κατάφεραν να εκπληρώσουν επιτυχώς τις αντίστοιχες δοκιμασίες και προκρίθηκαν στην Β΄ φάση του διαγωνισμού όπου θα κριθούν τόσο για την ποιότητα όσο και για την ποσότητα των νέων λημμάτων που θα δημιουργήσουν.

Αναλυτικά τα σχολεία ήταν:

  1. ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΖΕΥΓΟΛΑΤΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
  2. ΕΙΔΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΓΕΛ ΑΘΗΝΩΝ
  3. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
  4. 1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ-ΑΙΣΧΥΛΕΙΟ
  5. ΓΕΛ ΜΕΛΙΣΣΙΩΝ «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΙΔΕΙΑ»
  6. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΔΟΥΚΑ
  7. 7ο ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΕΠΑΛ ΠΑΤΡΑΣ
  8. ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ «ΟΜΗΡΟΣ» ΚΟΡΥΤΣΑΣ-SHKOLLA JOPUBLIKE 9VJEÇARE OMIROS KORCE
  9. ΤΕΓ ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓΟΥ
  10. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ε. ΜΑΝΤΟΥΛΙΔΗ
  11. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
  12. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΩΝ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ
  13. ΩΘΗΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΥΚΕΙΟ
  14. 5ο ΓΕΛ ΑΙΓΑΛΕΩ
  15. ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ Ι. ΤΣΙΑΜΟΥΛΗ
  16. ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
  17. ΑΝΑΞΑΓΟΡΕΙΟ ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΕΑΣ ΕΡΥΘΡΑΙΑΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των προκριθέντων μόνο 7 σχολεία είναι δημόσια εκπαιδευτήρια και εξ αυτών μόλις 3 είναι εκτός Αττικής (Ζευγολατιό, Πάτρα, Νάουσα).

Συγχαίρουμε τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς και τους ευχόμαστε καλή επιτυχία και στη Β΄ φάση του Διαγωνισμού -και γιατί όχι;- να τους δούμε νικητές!