Αρχική Eπικαιρότητα Μαζεύουν υπογραφές για να αφαιρεθεί από Πούτιν ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα...

Μαζεύουν υπογραφές για να αφαιρεθεί από Πούτιν ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Με πρωτοβουλία του πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και πρώην υφυπουργού Παιδείας Θεόδωρου Παπαθεοδώρου, συλλέγονται υπογραφές για να αφαιρεθεί από τον Βλαντιμίρ Πούτιν ο τίτλος του επίτιμου διδάκτορα του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών που έχει έδρα την Καλαμάτα.

Στον ιστότοπο secure.avaaz.org/community_petitions, όπου συλλέγονται οι σχετικές υπογραφές, αναφέρονται τα εξής:

«Η παράνομη στρατιωτική εισβολή του Βλ. Πούτιν στην Ουκρανία συνιστά μια ωμή προσβολή της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου για την Ευρώπη και τον κόσμο. Ο πόλεμος του Βλ. Πούτιν έχει προκαλέσει, σε μόλις λίγες μέρες, εκατόμβες θυμάτων, μεταξύ αυτών είναι και χιλιάδες άμαχοι, εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι και πρόσφυγες.

Τα προηγούμενα χρόνια, ορισμένα ελληνικά Πανεπιστήμια είχαν αναγορεύσει τον Βλ. Πούτιν σε επίτιμο διδάκτορα τμημάτων και σχολών τους.

Σήμερα, ως ελάχιστη υποχρέωση απέναντι στον αγώνα του ουκρανικού λαού, στην ανεξαρτησία και στην αυτοδιάθεση των ελεύθερων λαών και κρατών, με προσήλωση στις θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές της ειρήνης, της δημοκρατίας, της ασφάλειας και του κράτους δικαίου, εμείς, πολίτες της Ελλάδας και της Ευρώπης, άνδρες και γυναίκες, πανεπιστημιακοί και μη, ζητάμε την ανάκληση των τιμητικών ακαδημαϊκών τίτλων που έχουν χορηγήσει ελληνικά πανεπιστήμια στον Βλ. Πούτιν.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα και η κοινωνία των πολιτών καταδικάζει τον πόλεμο και απομονώνει αυτόν που φέρνει τον όλεθρο του θανάτου και την καταστροφή στην Ευρώπη».

Υπενθυμίζουμε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναγορεύθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2018 (φωτογραφία) επίτιμος διδάκτορας του Τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου «για το σύνολο του έργου του και για την προσφορά του στις ελληνορωσικές σχέσεις, τα γράμματα, τις τέχνες, την κοινωνία και τη δημοκρατία».

Σύμφωνα με την “Καθημερινή”, «η απόφαση είχε προκαλέσει αντιδράσεις (και) στην πανεπιστημιακή κοινότητα και αυτός ήταν ο κύριος λόγος της αναβολής της αρχικά προγραμματισμένης εκδήλωσης στην Καλαμάτα (όπου η έδρα του τμήματος), η οποία τελικά πραγματοποιήθηκε στην πρεσβεία της Ρωσίας (σ.σ. απόντος του Βλαντιμίρ Πούτιν στη χώρα μας, παρουσία του τότε υφυπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου».

Ο πρώην πρύτανης ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου δήλωσε στην “Καθημερινή” για τη συλλογή υπογραφών: «Η ανάκληση τιμητικών ακαδημαϊκών τίτλων που έχουν χορηγηθεί στον Βλαντιμίρ Πούτιν είναι σήμερα, υπό τις τραγικές συνθήκες της στρατιωτικής εισβολής στην Ουκρανία, στοιχειώδης υποχρέωση της πανεπιστημιακής κοινότητας απέναντι στη δική της ιστορική, ιδεολογική και πολιτισμική ταυτότητα. Είναι επίσης ζήτημα αυτογνωσίας και υπεράσπισης των αρχών και αξιών του ευρωπαϊκού τόξου για την ειρήνη, τη φιλελεύθερη δημοκρατία, την ασφάλεια και το κράτος δικαίου, δηλαδή της θεμελιακής αντίληψης για την Ευρώπη στην οποία ανήκουμε. Η σιωπή δεν έχει θέση όταν έχουμε καθήκον να αρθρώσουμε ισχυρό λόγο απέναντι στον ολοκληρωτισμό, στον αυταρχισμό και την παραβίαση του διεθνούς δικαίου».

Ο καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών και Πολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Θανάσης Χρήστου, μιλώντας στο Newsit.gr δήλωσε για την αναγόρευση: «Ήταν μία πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου για λόγους που έχουν σχέση μόνο με ακαδημαϊκά, ιστορικά ζητήματα. Επειδή στην Καλαμάτα όπου εδρεύει το Τμήμα Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών, στο Νομό Μεσσηνίας, είναι εκεί όπου διεξήχθη η περίφημη ναυμαχία του Ναβαρίνου, πήραν την πρωτοβουλία για ιστορικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν τα Ορλωφικά του 1769-1770 όπου ο ελληνισμός βάφτηκε στο αίμα και ασφαλώς είναι ένα θαμπό σημείο στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις. Και το δεύτερο ήταν ένα φωτεινό σημείο όπως η ναυμαχία του Ναβαρίνου όπου μας συμπαραστάθηκαν οι Ρώσοι. Γι’ αυτούς τους δύο λόγους, καθαρά ακαδημαϊκούς και ιστορικούς, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου αποφάσισε την εποχή εκείνη να του απονείμει τον ανώτατο ακαδημαϊκό τίτλο ως επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου μας».

Για την εισβολή στην Ουκρανία ο κ. Χρήστου δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι είναι μία παραβίαση του υφιστάμενου Διεθνούς Δικαίου η επίθεση που δρομολόγησε η Ρωσία εναντίον της Ουκρανίας, ενός ανεξάρτητου κράτους. Δεν ξέρω αν το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου προβεί σε κάποια ενέργεια. Υπάρχουν αρμόδιες ακαδημαϊκές αρχές. Καταδικάζω απερίφραστα αυτόν τον πόλεμο. Έχει ασφαλώς κόστος πάρα πολύ μεγάλο σε ανθρώπινες ζωές, έχει πάρα πολύ ανθρώπινο πόνο και πάρα πολλά συναισθηματικά φορτία τα οποία πληρώνουν απλοί άνθρωποι, άμαχοι. Ο πόλεμος είναι μία απάνθρωπη διαδικασία, δεν θα λύσει τα καυτά και δέοντα προβλήματα των ανθρώπων. Ουσιαστικά ο ουκρανικός και ο ρωσικός λαός έχουν ένα κοινό πολιτισμικό υπόστρωμα, την ίδια περίπου γλώσσα και θρησκεία, έχουν πολλούς πολιτισμικούς δεσμούς. Μόνο ο διάλογος, η διπλωματία, η καλή διάθεση μπορεί να λύσει τα ζητήματα και να σταματήσει αυτόν τον πόλεμο που έχει μόνο ανθρώπινα θύματα, ζωές, περιουσίες και την διάθεση των ανθρώπων να επιβιώσουν σε ένα ειρηνικό κλίμα».

Προηγούμενο άρθροΈδωσε στο μωρό της να πιει χλωρίνη για να μπορέσει να κοιμηθεί χωρίς τα κλάματά του
Επόμενο άρθροΚαλαμάτα: Σοβαρό τροχαίο με 3 τραυματίες στην οδό Αρτέμιδος