Αρχική Eπικαιρότητα Επίδομα παιδιού: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων του πρώτου γύρου

Επίδομα παιδιού: Εκπνέει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων του πρώτου γύρου

Ο ΟΠΕΚΑ, έχοντας δεχτεί πολλά ερωτήματα ως προς ορισμένες παραμέτρους του Επιδόματος Παιδιού και θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες στη διαδικασία συμπλήρωσης σωστά της αίτησή τους, θεώρησε χρήσιμο να συγκεντρώσει και να αναδείξει πέντε βασικές ερωταπαντήσεις.

Στην προσυμπληρωμένη αίτηση Α21 το παιδί μου εμφανίζεται χωρίς όνομα (θήλυ ή άρρεν) και η πλατφόρμα δεν μου επιτρέπει να προσθέσω το όνομα. Τι πρέπει να κάνω;

Σε περίπτωση που το όνομα του παιδιού έχει καταχωρηθεί ήδη στον ΑΜΚΑ πρέπει να ακυρώσετε την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα. Αν το παιδί εξακολουθεί να εμφανίζεται χωρίς όνομα και μετά την ακύρωση της αίτησης πρέπει να πάτε στο ΚΕΠ και να δηλώσετε το όνομα του παιδιού σας στον ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια να ακυρώσετε πάλι την αίτηση Α21 και να υποβάλετε οριστικά νέα.

Δεν αναγνωρίζονται προστατευόμενα μέλη, επειδή δεν ταυτοποιούνται τα επώνυμα των τέκνων με τον ΑΜΚΑ τους. Τι πρέπει να κάνω;

– Σας εφιστούμε την προσοχή πως όταν γίνεται προσθήκη τέκνου καταχωρείται μόνο το επώνυμο του παιδιού (όχι το όνομά του) και ο ΑΜΚΑ του. Αν το πρόβλημα ταυτοποίησης παραμένει, οι δικαιούχοι πρέπει να ελέγξουν τα πλήρη στοιχεία του εξαρτώμενου τέκνου στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΑΜΚΑ www.amka.gr ή/και να απευθυνθούν σε κάποιο ΚΕΠ ώστε να διορθώσουν τυχόν αστοχίες στο ηλεκτρονικό μητρώο ΑΜΚΑ. Πιθανότατα έχει γραφτεί στην πλατφόρμα με διαφορετικό τρόπο το επώνυμο δίπλα στον ΑΜΚΑ, σε σχέση με το πώς έχει καταχωριθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ. Στη συνέχεια, πρέπει να ακυρωθεί η αίτηση Α21 και να υποβληθεί οριστικά νέα αίτηση, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ.

– Από την εφαρμογή ζητείται ΑΦΜ παιδιού, ενώ δεν με αφήνει να τον εισάγω και με παραπέμπει στα ΚΕΠ. Τι πρέπει να κάνω;

– Για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2004 και μετά δεν ζητείται ο ΑΦΜ. Εντούτοις, για τα παιδιά που είναι γεννημένα το 2003 και πριν, ο ΑΦΜ είναι υποχρεωτικός. Αν αυτός ο ΑΦΜ δεν έχει καταχωρηθεί στο μητρώο του ΑΜΚΑ, τότε οι πολίτες παραπέμπονται σε ΚΕΠ για να ενημερώσουν το μητρώο ΑΜΚΑ με τον αντίστοιχο ΑΦΜ, καθώς δεν μπορεί να γίνει ενημέρωση του μητρώου ΑΜΚΑ μέσω της αίτησης Α21. Στη συνέχεια, η αποθηκευμένη αίτηση Α21 πρέπει να ακυρωθεί και να υποβληθεί οριστικά νέα, ώστε να αντληθούν εκ νέου τα διορθωμένα στοιχεία από το μητρώο του ΑΜΚΑ. Σε περίπτωση που γνωρίζετε ότι ο ΑΦΜ του παιδιού έχει ήδη καταχωρηθεί στον ΑΜΚΑ, απλά ακυρώστε την αίτηση Α21 και υποβάλετε οριστικά νέα.

– Ενώ ο ΑΦΜ του παιδιού μου έχει καταχωρηθεί από σήμερα στο μητρώο του ΑΜΚΑ, η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί ακόμη και το αναφέρει ως επισήμανση. Πρέπει να κάνω κάτι άλλο;

Η ενημέρωση του ΑΜΚΑ με τον ΑΦΜ είναι άμεση. Ακυρώστε την αίτηση και υποβάλετε οριστικά νέα, ώστε να αντληθεί εκ νέου ο ΑΦΜ από τον ΑΜΚΑ του παιδιού σας.

«Τρέχουν» οι αιτήσεις για το επίδομα τέκνων: Οσοι υποβάλουν Α21 ως τις 11 Μαρτίου θα πληρωθούν στις 31 Μαρτίου

Ξεκίνησε από χθες και θα διαρκέσει μέχρι τις 11 Μαρτίου η υποβολή του πρώτου γύρου των αιτήσεων Α21 για το επίδομα τέκνων του 2022 από τον ΟΠΕΚΑ.

Η πρώτη από τις 6 δόσεις για το επίδομα παιδιού για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 θα πληρωθεί την Πέμπτη 31 Μαρτίου, σε όσους ολοκληρώσουν την υποβολή της αίτησης Α21 ως τις 11 Μαρτίου. Η αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί οριστικά και να μη μείνει ως προσωρινά αποθηκευμένη αίτηση, γιατί τότε δεν θα πληρωθούν οι δικαιούχοι.

Το ύψος του επιδόματος θα είναι ανάλογο του αριθμού των δηλούμενων τέκνων στο Α21 και του ύψους του συνολικού (ατομικού ή οικογενειακού) εισοδήματος των δικαιούχων για το έτος 2020 μέχρι να υποβληθούν οι καινούργιες φορολογικές δηλώσεις, οπότε και το επίδομα θα αυξηθεί ή θα μειωθεί με βάση το εισόδημα του 2021.

Τα ποσά

Το επίδομα παιδιού καταβάλλεται με ένα παιδί σε οικογένειες με ετήσιο εισόδημα ως 26.250 ευρώ, για δύο παιδιά με εισόδημα έως 30.000 ευρώ, για τρία παιδιά με εισόδημα έως 33.750 ευρώ, για τέσσερα παιδιά με εισόδημα έως 37.500 ευρώ, για πέντε παιδιά με εισόδημα έως 41.250 ευρώ και για έξι παιδιά με εισόδημα έως 45.000 ευρώ. Πάνω από 45.000 ευρώ μηδενίζεται.

Τα ποσά για τα πιο χαμηλά εισοδήματα είναι από 70 ευρώ το μήνα για ένα παιδί, 140 ευρώ με δύο, 280 ευρώ με τρία, 420 ευρώ με τέσσερα κ.ο.κ.

Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά και εισόδημα ως 18.000 ευρώ θα πάρει 84 ευρώ το μήνα, δηλαδή 168 ευρώ για το πρώτο δίμηνο.

Με το ίδιο εισόδημα και 4 παιδιά θα πάρει 252 ευρώ το μήνα, δηλαδή 504 ευρώ για το πρώτο δίμηνο. Με μικρότερο εισόδημα (π.χ. ως 13.750 ευρώ) και 4 παιδιά η προκαταβολή διμήνου θα βγει στα 840 ευρώ.

ΔικαιούχοιΤο 2021 περίπου 165.000 οικογένειες πήραν μεγαλύτερο επίδομα για τον ίδιο αριθμό τέκνων γιατί είχαν μείωση στα εισοδήματα του 2020 εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό. Φέτος εκτιμάται ότι θα υπάρξει αντιστροφή της εικόνας γιατί το 2021 ήταν καλύτερο από το 2020, αλλά αυτό θα φανεί όταν υποβληθούν οι φορολογικές δηλώσεις.

Μια πρώτη εικόνα πάντως θα φανεί και από τις αιτήσεις για το Α21 του πρώτου διμήνου του 2022. Το 2021 είχαν υποβληθεί 594.109 αιτήσεις Α21 για την προκαταβολή του πρώτου διμήνου έναντι 513.000 που είχαν υποβληθεί για την προκαταβολή του 2020.

Οι δικαιούχοι υποβάλλουν την αίτησή τους στην πλατφόρμα της ΗΔΙΚΑ, www.idika.gr, ή μέσω του διαδικτυακού τόπου,www.opeka.gr, με τη χρήση των προσωπικών κωδικών πρόσβασης του δικαιούχου στο Taxisnet. Η πρώτη πληρωμή θα γίνει με βάση τον αριθμό των τέκνων που θα δηλωθούν από όσους κάνουν την αίτηση Α21 για πρώτη φορά, ενώ για τους παλαιούς δικαιούχους ο αριθμός των τέκνων κάτω των 18 ετών εμφανίζεται αυτόματα στην αίτηση και εφόσον υπάρχουν παιδιά που πέρασαν τα 18 αλλά σπουδάζουν, τότε θα πρέπει να κατατεθούν και τα ανάλογα πιστοποιητικά σπουδών από τις σχολές τους.