Αρχική Eπικαιρότητα Διάλογος με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα...

Διάλογος με σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα (video)

Ξεκάθαρες κάνει η Αθήνα τις θέσεις της εν όψει της επικείμενης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, στην Κωνσταντινούπολη. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, σημείωσε πως η Ελλάδα επιδιώκει ανοιχτούς διαύλους με θέσεις που απορρέουν από τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας, ενώ χαρακτήρισε τις προσδοκίες μετρημένες και ρεαλιστικές.

Το στίγμα των ελληνικών προθέσεων, πριν το τετ α τετ κορυφής στην Κωνσταντινούπολη με τον πρόεδρο Ερντογάν ανέδειξε ο πρωθυπουργός. Είναι πάγια θέση της Αθήνας για ανοιχτά παράθυρα διαλόγου, αλλά κλειστές πόρτες απέναντι σε κάθε απειλή τόνισε στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ταξιδεύω, λοιπόν, στην Τουρκία την Κυριακή με διάθεση παραγωγική, πολύ περισσότερο όταν τις δυο χώρες μας απασχολούν ήδη ευρύτερα περιφερειακά θέματα.

Συνεπώς, ως γείτονες στον χάρτη, ως εταίροι στο ΝΑΤΟ, καλούμαστε να δοκιμαστούμε και στο πεδίο που επιβάλλει η διεθνής συγκυρία. Να κρατήσουμε, δηλαδή, την περιοχή μας μακριά από οποιαδήποτε πρόσθετη γεωπολιτική κρίση και φυσικά να συνταχθούμε με το συμμαχικό πνεύμα το οποίο καταδικάζει τον ιστορικό αναθεωρητισμό και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και των συνόρων».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η χώρα μας έχει κάθε λόγο να επιδιώκει τη συζήτηση, καθώς οι θέσεις μας εδράζονται στη διεθνή νομιμότητα. Όπως δήλωσε: «Οι προσδοκίες μου, συνεπώς, είναι μετρημένες και ρεαλιστικές. Για αυτό και προσέρχομαι σε αυτήν τη συνάντηση με την αυτοπεποίθηση την οποία μας προσφέρουν οι τεκμηριωμένες εθνικές μας απόψεις».

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτζογκ, βρέθηκε στην Άγκυρα για συνομιλίες με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ένα ταξίδι που συμβολίζει την προσπάθεια επαναπροσέγγισης, 12 χρόνια μετά τη διάρρηξη των σχέσεων των δύο χωρών. Ο Τούρκος πρόεδρος έριξε γέφυρες προς τον Ισαάκ Χέρτζογκ για ενεργειακή συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Αυτή τη στιγμή έρχεται στα χέρια μας το τέταρτο, διαθέτουμε τέσσερα γεωτρύπανα. Έχουμε και δύο σεισμικά ερευνητικά σκάφη και μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτές τις έρευνες στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο σχεδιάζοντάς τα από κοινού», δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Ελλάδα συντονίζεται πλήρως με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ και συναποφασίζει με τους εταίρους της τις κινήσεις στο ρωσο-ουκρανικό, υποδεικνύοντας μάλιστα προς την Τουρκία να συνταχθεί στη λήψη και την εφαρμογή των κυρώσεων κατά της Μόσχας.

«Ζητούμε από άλλες χώρες, ιδιαίτερα χώρες οι οποίες είναι υποψήφιες προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να εναρμονιστούν με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη λήψη περιοριστικών μέτρων», επισημαίνει ο Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Με ένα βίντεο 29 δευτερολέπτων, το ΚΚΕ ζήτησε να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στον ιμπεριαλιστικό, όπως ανέφερε, πόλεμο.

ertnews.gr