Αρχική Eπικαιρότητα Συναγερμός στο Τσέρνομπιλ μετά από μπλακ άουτ: Κίνδυνος διαφυγής ραδιενέργειας

Συναγερμός στο Τσέρνομπιλ μετά από μπλακ άουτ: Κίνδυνος διαφυγής ραδιενέργειας

Η ηλεκτροδότηση του πυρηνικού σταθμού του Τσέρνομπιλ και των συστημάτων ασφαλείας του έχει διακοπεί «πλήρως» εξαιτίας των ρωσικών στρατιωτικών ενεργειών, ανακοίνωσε η εταιρεία Ukrenergo, διαχειρίστρια του ουκρανικού δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ραδιενεργές ουσίες είναι πιθανόν να διαφύγουν από τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ, επειδή το χρησιμοποιημένο πυρηνικό καύσιμο δεν μπορεί να ψυχθεί μετά την διακοπή της ηλεκτροδότησης, ανακοίνωσε από την πλευρά της η ουκρανική κρατική εταιρεία Energoatom, διαχειρίστρια των τεσσάρων πυρηνικών σταθμών της Ουκρανίας.

Ο πυρηνικός σταθμός του Τσερνόμπιλ «έχει πλήρως αποσυνδεθεί από το δίκτυο ηλεκτροδότησης εξαιτίας των στρατιωτικών ενεργειών του ρώσου κατακτητή. Ο σταθμός δεν διαθέτει πλέον ηλεκτρική τροφοδοσία», αναφέρεται στην σελίδα της Ukrenergo στο Facebook.

Οι εργασίες για την αποκατάσταση της σύνδεσης με το δίκτυο και της ηλεκτροδότησης του πυρηνικού σταθμού, ο οποίος έχει καταληφθεί από ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις, δεν είναι δυνατές λόγω των εχθροπραξιών, διευκρίνισε η Energoatom.

Νωρίτερα ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) είχε εκφράσει την ανησυχία του για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καθώς σύμφωνα με τα ουκρανικά μέσα, από τότε που η Ρωσία κατέλαβε τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου, οι ίδιοι εργαζόμενοι παρέμεναν στις θέσεις τους, χωρίς να γίνονται οι απαραίτητες εναλλαγές βάρδιας.

Υπό ρωσική κατοχή από τις 24 Φεβρουαρίου

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την 24η Φεβρουαρίου και οι δυνάμεις της κατέλαβαν αμέσως τον έλεγχο του κατεστραμμένου πυρηνικού σταθμού στο Τσερνόμπιλ, όπου σημειώθηκε το κατά πολλούς χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία, το 1986.

Χθες, Τρίτη, ο ΔΟΑΕ είχε κάνει γνωστό ότι τα συστήματα που επιτρέπουν τον εξ αποστάσεως έλεγχο των πυρηνικών υλικών στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο έχουν πάψει να μεταδίδουν δεδομένα.

Προηγούμενο άρθροΚώστας Τζιούμης: «Κάνουμε αποφασιστικά βήματα για να ικανοποιήσουμε στην πράξη βασικές ανάγκες στα σχολεία του Δήμου μας»
Επόμενο άρθροΘάνατος τριών κοριτσιών: Ο Απ. Λύτρας αναλαμβάνει πλέον την εκπροσώπηση της μητέρας