Αρχική Eπικαιρότητα Ουκρανία: Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη

Ουκρανία: Πόλη φάντασμα η Μαριούπολη

Εικόνες καταστροφής και φρίκης είναι αυτές που έρχονται από την πολύπαθη Μαριούπολη, στην Ουκρανία. Τα πτώματα βρίσκονται ακόμα στους δρόμους, πρόχειρα σκεπασμένα με κάποιο σεντόνι. Μέρες τώρα χωρίς νερό, ρεύμα, θέρμανση, εφόδιασμό με τρόφιμα ή φάρμακα οι άνθρωποι εισβάλλουν σε καταστήματα αναζητώντας ο,τιδήποτε φαγώσιμο και λιώνουν το χιόνι για να πιουν νερό. Χιλιάδες στριμώχνονται στα υπόγεια, τρέμοντας στον ήχο των ρωσικών οβίδων που σφυροκοπούν αυτή τη στρατηγική πόλη-λιμάνι.

Μια ανθρωπιστική κρίση εκτυλίσσεται σε αυτήν την περικυκλωμένη πόλη των 430.000 κατοίκων: Μια προσπάθεια εκκένωσης αμάχων και παράδοσης τροφίμων, νερού και φαρμάκων που χρειάζονταν σε έναν καθορισμένο ασφαλή διάδρομο απέτυχε την Τρίτη, με Ουκρανούς αξιωματούχους να λένε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν επιτεθεί στη συνοδεία πριν φτάσει στην πόλη.

Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά την εισβολή, οι Ρώσοι έχουν προχωρήσει βαθιά κατά μήκος της ακτογραμμής της Ουκρανίας σε κάτι που θα μπορούσε να δημιουργήσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία, την οποία η Μόσχα κατέλαβε από την Ουκρανία το 2014. Η Μαριούπολη, η οποία βρίσκεται στην Αζοφική Θάλασσα, περικυκλώνεται από Ρώσους στρατιώτες για μέρες.

Δείτε εικόνες που παραχώρησε στην ΕΡΤ ο δήμαρχος Μαριούπολης: