Αρχική Eπικαιρότητα Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτο...

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής από αδήλωτο ΦΠΑ

Άλλο ένα όπλο στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, ρίχνει στην… αγορά το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Πρόκειται για την διασύνδεση των ταμειακών με τα POS και τη μεταφορά σε πραγματικό χρόνο πληροφορίες των στοιχείων για τις αποδείξεις που εκδίδουν τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις. Αυτός είναι ο νέος τρόπος της ΑΑΔΕ να πατάξει τη φοροδιαφυγή.

Ήδη, δρομολογείται από την ΑΑΔΕ δημόσια διαβούλευση του σχεδίου για τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου το οποίο  στοχεύει στη διασφάλιση έκδοσης των νόμιμων παραστατικών πριν από οποιαδήποτε συναλλαγή μέσω τερματικών POS.

Μέσα από την παραπάνω διαδικασία η ΑΑΔΕ ζητάει από τις επιχειρήσεις να υποβάλουν μέχρι τις 11 Μαρτίου 2022 παρατηρήσεις συνοδευόμενες από τεκμηριωμένες αντιπροτάσεις για το συγκεκριμένο έργο.

Η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS εκτιμάται ότι θα περιορίσει τις δυνατότητες φοροδιαφυγής και τις απώλειες στον ΦΠΑ. Από τους ελέγχους που διενεργεί ο ελεγκτικός μηχανισμός έχει διαπιστωθεί ότι πολλές επιχειρήσεις στις συναλλαγές που έχουν με πελάτες τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες δεν εκδίδουν την απόδειξη λιανικής.