Αρχική Eπικαιρότητα Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας η Ελλάδα – Μαζί όλες οι χώρες...

Στη «μαύρη λίστα» της Ρωσίας η Ελλάδα – Μαζί όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ πλην Τουρκίας

Η ρωσική κυβέρνηση ενέκρινε τη Δευτέρα κατάλογο χωρών «που προβαίνουν σε εχθρικές ενέργειες εναντίον της Ρωσίας, των εταιρειών της και των πολιτών της» μετά την εισβολή στην Ουκρανία, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Η λίστα περιλαμβάνει όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ, μαζί και την Ελλάδα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο (συμπεριλαμβανομένου του Τζέρσεϊ, της Ανγκουίλα, των Βρετανικών Παρθένων Νήσων, του Γιβραλτάρ), την Ουκρανία, το Μαυροβούνιο, την Ελβετία, την Αλβανία, την Ανδόρα, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, το Μονακό, την Νορβηγία, το Σαν Μαρίνο, τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς και την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Αυστραλία, την η Μικρονησία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Σιγκαπούρη και την Ταϊβάν.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ενώ στη λίστα περιλαμβάνονται όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ και αναφέρονται είτε ως υποσύνολο των μελών της ΕΕ, είτε ονομαστικά (ΗΠΑ, Καναδάς Βρετανία, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Νορβηγία, Ισλανδία, Μαυροβούνιο), εξαιρείται από αυτήν η Τουρκία.

«Οι χώρες και τα εδάφη που αναφέρονται στον κατάλογο επέβαλαν κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην Ουκρανία» αναφέρει κατά λέξη το τηλεγράφημα του TASS.

Ρώσοι πολίτες και εταιρείες, το ίδιο το ρωσικό κράτος, οι περιφέρειες και οι δήμοι του που έχουν συναλλαγματικές υποχρεώσεις προς ξένους πιστωτές από τη λίστα των μη φιλικών χωρών θα μπορούν να τις εξοφλήσουν μόνο σε ρούβλια, σύμφωνα με το διάταγμα της ρωσικής κυβέρνησης. Η νέα προσωρινή διαδικασία ισχύει για πληρωμές που υπερβαίνουν τα 10 εκατομμύρια ρούβλια το μήνα (περίπου 68.280 ευρώ με τη σημερινή ισοτιμία).