Αρχική Eπικαιρότητα Τι ισχύει με την είσοδο Ουκρανών προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα

Τι ισχύει με την είσοδο Ουκρανών προσφύγων και ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα

Τους πολιτικούς συντάκτες ενημέρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννη Οικονόμου, για τις πολιτικές και διεθνείς εξελίξεις.

Ο κ. Οικονόμου ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως: «Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξακολουθεί να συγκλονίζει και να κινητοποιεί ολόκληρο τον κόσμο, να τονώνει την ενότητα και την αποφασιστικότητα της Ευρώπης απέναντι στην παραβίαση τους διεθνούς δικαίου απέναντι στον αυταρχισμό. Η αντίδρασή μας στέλνει ηχηρό μήνυμα στην Ρωσία και συνιστά έμπρακτη στήριξη του ουκρανικού λαού στο αγώνα που δίνει.

«Η Ελλάδα ενώνει τις δυνάμεις της με τους συμμάχους της. Οι διεθνείς εξελίξεις δικαιώνουν τις επιλογές της κυβέρνησης που υπηρετούν τα εθνικά συμφέροντα, διασφαλίζοντας την πατρίδα και τους ανθρώπους της, ενώ δικαιώνουν και τις επιλογές της Άμυνάς μας. Η κρίση στην Ουκρανία απέδειξε πως μόνος σου πρέπει να δείξεις πως μπορείς να υπερασπιστείς την εθνική σου κυριαρχία», τόνισε.

Πώς θα φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες από την Ουκρανία

Αναφορικά με τους πρόσφυγες από την Ουκρανία που έρχονται στην Ελλάδα είπε:

«Η είσοδός τους στην Ελλάδα συνεπάγεται στην απαλλαγή υποχρέωσης θεώρησης για τη διέλευση για 90 ημέρες. Εντός αυτού του διαστήματος θα παρασχεθεί από την υπηρεσία ασύλου προσωρινή προστασία ενός έτους με δικαίωμα για εργασία αλλά και για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ουκρανοί πολίτες που δεν φέρουν μαζί τους ταξιδιωτικά έγγραφα μπορούν να εισέλθουν μόνο από το τμήμα διαβατηριακού ελέγχου του Προμαχώνα, στους οποίους θα χορηγείται σχετικό έγγραφο σε συνεργασία με το προσωπικό της ουκρανικής πρεσβείας στην Ελλάδα. Στην περιοχή θα υπάρχει δυνατότητα ολιγοήμερης φιλοξενείας.

Σε περίπτωση άφιξης ασυνόδευτων ανηλίκων ενεργοποιείται αυτόματα ο εθνικός μηχανισμός εντοπισμού και προστασίας και την μεταφορά των παιδιών αυτών σε ειδικές δομές επείγουσας φιλοξενείας. Κατόπιν θα ακολουθείται η διαδικασία για την ταυτοποίησή τους, εάν αυτό είναι απαραίτητο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαβεβαίωσε πως η πολιτεία λαμβάνει όλα τα μέτρα για την υποδοχή και φιλοξενεία των προσφύγων πολέμου.

Οι πρωτοβουλίες για τις αναταράξεις σε οικονομία και ενέργεια

Για τις αναταράξεις στην οικονομία και την ενέργεια, ο κ. Οικονόμου συνέχισε λέγοντας πως η κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά πρωτοβουλιών:

1. Εφαρμογή συγκροτημένου πλάνου για την εξασφάλιση και την επάρκεια ενεργειακού εφοδιασμού. Υπάρχει μέριμνα για τη διατήρηση κανόνων των ενεργειακών αποθεμάτων. Οι εταιρείες αερίου έχουν κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG, γίνονται προσπάθεις να αυξήσουμε την παραγωγή από τον αγωγό ΤAP, τα λιγνιτικά εργοστάσια βρίσκονται σε απόλυτη εφεδρεία, οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που λειτουργούν με φυσικό αέριο μπορούν ανά πάσα στιγμή να μετατρέψουν το καύσιμο αυτό σε πετρέλαιο.

2. Η κυβέρνηση διέθεσε μέχρι τώρα πάνω από 2 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών απένταντι στην ενεργειακή κρίση. Η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί για όσο είναι αναγκαίο.

3. Προωθούμε την πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός και υιοθετήθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, δεδομένου ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό. Η συζήτηση ξεκίνησε και στο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της ΕΕ και προσδοκούμε να προχωρήσει γρήγορα. Ζητούμε τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού αλληλεγγύης για την ενεργειακή κρίση.

4. Δίνουμε έμφαση στην προστασία της βελτίωσης του εισοδήματος των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων, μέσα από τα νομοσχέδια για τον ΕΝΦΙΑ και την προστασία α΄κατοικίας.

«Η Ελλάδα στηρίζει έμπρακτα το δίκαιο και τη νομιμότητα», υπογράμμισε ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του.