Αρχική Eπικαιρότητα Οι ληστές με τα καλάσνικοφ, οι κωδικές ονομασίες και η συμπλοκή στην...

Οι ληστές με τα καλάσνικοφ, οι κωδικές ονομασίες και η συμπλοκή στην Καλαμάτα

Μέλη της μεγάλης συμμορίας που τον Μάιο του 2012 είχε έρθει σε συμπλοκή με αστυνομικούς στην Καλαμάτα, με αποτέλεσμα των τραυματισμό αστυνομικών, είναι τρεις από τους πέντε συλληφθέντες για τη ληστεία χθες, Τρίτη, στην Αθήνα.

Αστυνομικοί του Τμήματος Διαρρηκτών και Ληστειών της Ασφάλειας Αττικής συνέλαβαν άμεσα την συμμορία και μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, βρίσκονται πίσω από τρεις ληστείες σε χρηματαποστολές.

Επίσης, στις ταυτόχρονες επιχειρήσεις που έκαναν εντόπισαν δύο πολεμικά τυφέκια, έξι πιστόλια, δύο περίστροφα, δύο καραμπίνες, πολλές σφαίρες, εκρηκτικές ύλες, αλεξίσφαιρα, αλλά και πλαστές πινακίδες κυκλοφορίας.

Οι κωδικές ονομασίες

Τα μέλη της συμμορίας χρησιμοποιούσαν κωδικοποιημένες φράσεις, ενώ είχαν πάντα στις ληστείες μαζί τους επιχειρησιακά τηλέφωνα:

  • «Φίλο» έλεγαν το ATM
  • «Φίλη» ήταν η χρηματαποστολή.
  • «Βλαμμένα» αποκαλούσαν τις αστυνομικές δυνάμεις
  • «Κατσίκια» τις μηχανές της ομάδας ΔΙΑΣ

Η συμμορία των ληστών ήταν ιδιαίτερα σκληρή, ενώ εισέβαλαν στις τράπεζες καλύπτοντας τα πρόσωπά τους με μάσκες σιλικόνης. Πάντα είχαν μαζί τους καλάσνικοφ αλλά και πιστόλια, ενώ φορούσαν αλεξίσφαιρα για να είναι προετοιμασμένοι σε οποιαδήποτε περίπτωση χρειαστεί να έρθουν σε συμπλοκή με αστυνομικές δυνάμεις.

Το σχέδιο τους προέβλεπε να βρίσκονται στα σημεία που θα χτυπήσουν, αλλά χρησιμοποιούσαν και τσιλιαδόρους ώστε να τους ενημερώνουν για την άφιξη της χρηματαποστολής στο κατάστημα που είχαν επιλέξει ως στόχο τους.

Ως ορμητήριο της εγκληματικής οργάνωσης φέρεται να ήταν ένα κτήμα ιδιοκτησίας ενός από τους συλληφθέντες στην περιοχή του Αγίου Δημητρίου, αλλά και το γκαράζ του σπιτιού του. Εκεί έκρυβαν τα λεγόμενα επιχειρησιακά οχήματα τον οπλισμό αλλά και τον εξοπλισμό τους.

Τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσαν ήταν κλεμμένα και μάλιστα υπήρχε μέλος στην συμμορίας επιφορτισμένο αποκλειστικά με το να κλέβει τα αυτοκίνητα που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν.

Η αρχή του τέλους για την συμμορία των κακοποιών ήταν χθες, Τρίτη, στη ληστεία που έκαναν σε χρηματαποστολή. Δύο από τους συλληφθέντες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, ο ένας με κράνος μοτοσικλετιστή και ο άλλος με μάσκα σιλικόνης, ακινητοποίησαν με την απειλή καλάσνικοφ και πιστολιού τον υπάλληλο της εταιρείας security που έκανε την χρηματαποστολή στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι.

Αμέσως μετά άρπαξαν τις κασετίνες με τα 230.000 ευρώ. Επιβιβάστηκαν σε μία μοτοσικλέτα που είχαν σταθμεύσει εκεί κοντά, όμως λόγω μηχανικής βλάβης δεν μπόρεσαν να φύγουν και κατέβασαν από το αυτοκίνητο της μία διερχόμενη οδηγό, άρπαξαν το Ι.Χ. και εξαφανίστηκαν.

Ακολούθησε συντονισμένη επιχείρηση από το Τμήμα Διαρρηκτών και Ληστειών της Ασφάλειας Αττικής. Στα κρησφύγετα των δραστών εντόπισαν τον οπλισμό, αλλά και έναν σάκο οποίος περιείχε όλο το ποσό της ληστείας.

Όταν οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δράστες διαπίστωσαν ότι είχαν κατηγορηθεί για τον τραυματισμό συναδέλφων τους στην Καλαμάτα. Το περιστατικό της αιματηρής συμπλοκής στην Καλαμάτα είχε σημειωθεί το 2012, όταν οι κακοποιοί έβγαιναν από τράπεζα που νωρίτερα την είχαν ληστέψει. Την στιγμή που έπεφταν στο μπλόκο των αστυνομικών δεν δίστασαν να ανοίξουν πυρ και να τραυματίσουν ευτυχώς ελαφρά τους δύο αστυνομικούς.