Αρχική Eπικαιρότητα Τσίπρας: Μην παρασυρθούμε σε πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας τον ρωσικό...

Τσίπρας: Μην παρασυρθούμε σε πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας τον ρωσικό λαό

«Η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία βυθίζει μια ευρωπαϊκή χώρα στο ζόφο του πολέμου, στο αίμα και στην καταστροφή, και επαναφέρει την Ευρώπη -αλλά και ολόκληρη την ανθρωπότητα- σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις της για την Ελλάδα σημείωσε ότι «απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι απαιτείται εθνική σύνεση, ανθρωπιστική ευαισθησία, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα, απαιτείται το εθνικό να ταυτίζεται με την αλήθεια, με την αυτοσυγκράτηση, με την αποφυγή της παγίδας να μετατρέψουμε μια διεθνή κρίση σε κομματική και μικροκομματική ακρισία. «Φοβάμαι ότι σε πολλά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού το μυαλό του ήταν στους πολιτικούς αντιπάλους του και όχι στον Πούτιν και στον Ερντογάν», σχολίασε. Σημείωσε ότι ωστόσο παρά τις διαφορές πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους στην αίθουσα: Αποκατάσταση της ειρήνης, προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μια τόσο ρευστή και επικίνδυνη κατάσταση και αλληλεγγύη σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου σε κάθε πόλη και χωριό της Ουκρανίας.

Υπογράμμισε ότι όλοι οφείλουν να καταδικάσουν απερίφραστα την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της εδαφικής κυριαρχίας της Ουκρανίας, την «απαράδεκτη αναθεωρητική λογική» στην οποία βασίζεται, να εκφραστεί η αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στον Ουκρανικό λαό και τα θερμά συλληπητήρια στις οικογένειες των ομογενών μας που σκοτώθηκαν κατά τη ρωσική εισβολή. «Οφείλουμε να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι ότι οι ενέργειες του Προέδρου Πούτιν αποβαίνουν και θα αποβούν εις βάρος όχι μόνο της ανθρωπότητας, αλλά και εις βάρος του Ρωσικού λαού και των συμφερόντων του», τόνισε. Σημείωσε ότι «η διεθνής κοινότητα και ειδικά η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας και να αξιοποιήσουν όλα τα διαθέσιμα διπλωματικά μέσα προκειμένου να τερματιστεί άμεσα η επίθεση, οι ρωσικές δυνάμεις να αποχωρήσουν και να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης». Τόνισε ότι «οι κυρώσεις πρέπει να είναι εργαλείο για την ειρήνη, και όχι εργαλείο για τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα».

Σημαντικά σημεία:

Η ρωσική εισβολή επαναφέρει την Ευρώπη σε σκοτεινές και επικίνδυνες εποχές. Απαιτείται από όλους να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Απαιτείται εθνική σύνεση, πολιτική ειλικρίνεια και αποφασιστικότητα. Να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Το μυαλό Μητσοτάκη ήτα στους πολιτικούς αντιπάλους και όχι στον Πούτιν και τον Ερντογάν.
Πρέπει να υπάρξουν κοινοί στόχοι για όλους μας για αυτό που ονομάζουμε εθνικό συμφέρον και για το συμφέρον της ειρήνης, της προκοπής.
Στο σύνολο των Ελλήνων αυτοί οι κοινοί στόχοι υπάρχουν. Στόχοι οι ταχύτερη δυνατή αποκατάσταση της ειρήνης, η αλληλεγγύη μας σε όσους υποφέρουν από τη λαίλαπα του πολέμου.
Αυτές τις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να καταδικάσουμε την εισβολή της Ρωσικής Ομοσπονδίας, την παραβίαση της κυριαρχίας της Ουκρανίας και της παράλογη αναθεωρητική λογική στις οποίες βασίζεται η Ρωσία.
Πόλεμος που ξέσπασε με ευθύνη της Ρωσίας. Οι ενέργειες του Πούτιν θα αποβούν και εις βάρος του ρώσικου λαού.
Η διεθνής κοινότητα και η ΕΕ οφείλουν να στηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας.
Να ανοίξει ένας αξιόπιστος δρόμος διπλωματίας και ειρήνης.
Η Ουκρανία φλέγεται και οφείλουμε να δράσουμε άμεσα, για να δώσουμε χώρο στη διπλωματία. Οι κυρώσεις είναι ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο. Οι κυρώσεις πρέπει να είναι ένα εργαλείο για την ειρήνη και όχι τη συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα.
Είναι πολύ πιθανό οι εξελίξεις να οδηγήσουν σε επιδείνωση της κατάστασης. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε σε πράξεις που θα φέρουν απέναντί μας όχι τον Πούτιν αλλά τον ρωσικό λαό. Το πογκρόμ απέναντι σε Ρώσους πολίτες είναι λάθος, η απαγόρευση συμμετοχής σε αθλητικές διοργανώσεις είναι λάθος. Όπως δεν απαγορεύθηκε ο Μπετόβεν, έτσι δεν μπορεί να απαγορευθεί ο Τσαϊκόφσκι στην Ελλάδα.
Η θέση ευθύνης που πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα επιτάσσει να στηρίξουμε τον ουκρανικό λαό. Να αποστείλουμε όση περισσότερη ανθρωπιστική βοήθεια γίνεται, να στηρίξουμε τις προξενικές μας αρχές με όποιο τρόπο μπορούμε για να βοηθήσουν τα μέλη της ελληνικής κοινότητας. Να είμαστε κάθετοι στο πλαίσιο της ΕΕ ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν θα γίνει ποτέ ανεκτή ούτε μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα.
Να πρωτοστατήσουμε ώστε να δημιουργηθούν δομές επανεγκατάστασης των προσφύγων στην ΕΕ. Θέση που υποστηρίζουμε με συνέπεια και όταν οι πρόσφυγες ερχόταν από τον πόλεμο της Συρίας και του Αφγανιστάν. Ντροπή να ακούγονται δηλώσεις ότι αυτοί που έρχονται από την Ουκρανία είναι αληθινοί πρόσφυγες. Ο υπουργός σας το είπε ο κ. Μηταράκης που θα έπρεπε να έχει επίγνωση της ιστορίας όταν μιλά.
Με ταλαιπωρεί μία ίωση, όχι κορωνοϊός.
Ολοένα και περισσότερο διαφαίνεται η προοπτική κρίσης να μας επαναφέρει σε έναν διπολικό κόσμο δύσης -ανατολής, να μας επαναφέρει σε ένα ψυχρό πόλεμο που θα οδηγήσει σε μία βαθειά και διαρκή οικονομική αστάθεια, ενεργειακή κρίση.
Πρέπει η χώρα μας να επιμείνει στην πολυδιάστατη πολιτική ή να είναι επισπεύδουσα στην πρώτη γραμμή; Πρέπει να αλλάξει το δόγμα της εξωτερικής της πολιτική και να είναι το προκεχωρημένο φυλάκιο της Δύσης;
Η δική μας θέση είναι ξεκάθαρη. Ανησυχία για ορισμένες πρωτοβουλίες που πήρατε. Για τη ρητορική σας που δεν παίρνει υπόψιν την ευαίσθητη θέση της Ελλάδας και την ιδιαίτερότητα της γεωγραφικής μας σχέσης. Ανησυχία και προβληματισμός για το γεγονός ότι χωρίς να υπάρξει εισήγηση του ΚΥΣΕΑ αποφασίσατε να στείλετε όπλα στην Ουκρανία. Όχι στο πλαίσιο αποφάσεων των διεθνών οργανισμών, αλλά μονομερώς. Ποια η σκοπιμότητα η Ελλάδα να μετατρέπεται σε εμπλεκόμενη του πολέμου. Δεν επιτρέπονται επιπολαιότητες ακόμα και αν τα κίνητρά σας είναι τα πιο ευγενή. Δεν επιτρέπετε αν αποφασίζετε από μόνος σας. Ενός ανδρός αρχή στην Ελλάδα δεν υπάρχει.
Οι εξελίξεις εγκυμονούν κινδύνους και αποτελούν πισωγύρισμα για την Ευρώπη. Ιστορικό λάθος η χώρα μας να πρωτοστατήσει σε αυτή την απόφαση.
Η δική μας θεώρηση των πραγμάτων είναι διαφορετική, Αυτό το ιστορικό πισωγύρισμα είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για Ευρώπη. Ποιός ωφελείται από τον ψυχρό πόλεμο που θα ακολουθήσει ΕΕ -Ρωσίας. Η ΕΕ δεν ευνοείται. Λάθος να προσποιηθούμε τα λάθη της ΕΕ που οδήγησαν εδώ. Την παθητικότητα σε μια σειρά από παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στο παρελθόν.
Που ήταν το διεθνές δίκαιο επί 48 χρόνια στην πολύπαθη Κύπρο; Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες τόσο στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ , για τη διαρκή παραβίαση του διεθνούς δικαίου τα προηγούμενα χρόνια.
Η ΕΕ να μεσολαβήσει στις συνομιλίες για να σιγήσουν τα κανόνια του πολέμου. Να χρησιμοποιήσει τις κυρώσεις ως εργαλείο για την ειρήνη και όχι έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο.
Οι παγκόσμιες εξελίξεις, οι ανακατατάξεις αποτελούν έναν επιπλέον λόγο για να επιδιώκουμε έναν ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία. Χωρίς αυταπάτες, αλλά η πόρτα του διαλόγου πρέπει να παραμείνει ανοιχτή.
Λάθος να συνεχίζετε στο ψευδοαφήγημα της δήθεν απομονωμένης Τουρκίας για να δικαιολογήσετε την στρατηγική της αναβλητικής διπλωματίας. Λάθος να επιχειρείτε να θέλετε να επιβεβαιώσετε τις επιλογές για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες. Στηρίζουμε την επαρκή άμυνα της χώρας και σε αυτή τη βάση θα κρίνουμε ad hoc κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αλλά δεν πρόκειται να δεχθούμε ένα κλίμα αναγκαιότητας υπερεξοπλισμών χωρίς διαφάνεια. Για εμάς αυτοσκοπός είναι η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας. Οι εξοπλισμοί είναι μέσο για να πετύχουμε τον σκοπό μας. Υπάρχουν και άλλα μέσα όπως η διπλωματία.
Μην προσπαθείτε να κρύψετε τις ευθύνες για τις λάθος επιλογές στην ενέργεια. Η Ελλάδα είναι ήδη πρωταθλήτρια στις υψηλές τιμές ενέργειες εξαιτίας της ολιγωρίας στη λήψη μέτρων.