Αρχική Ν. Αρκαδίας Κώστας Τζιούμης: «Προχωράμε σύντομα τρία νέα εμβληματικά έργα για την Τρίπολη»

Κώστας Τζιούμης: «Προχωράμε σύντομα τρία νέα εμβληματικά έργα για την Τρίπολη»

Ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, επικοινώνησε live με δημότες, μέσω facebook, την Δευτέρα (28/2/2022), απαντώντας σε ζητήματα τα οποία τέθηκαν από δημότες.

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ | «Το ΦΕΚ που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες, απαγόρεψε συνολικά τις εκδηλώσεις σε ανοικτούς χώρους. Επομένως, δεν μπορούμε να διοργανώσουμε εκδηλώσεις για την Καθαρά Δευτέρα, ενώ απαγορεύονται και οι καρναβαλικές παρελάσεις. Έχουν προγραμματιστεί αποκριάτικες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, εκδηλώσεις που ξεκίνησαν με το Φεστιβάλ Γέλιου στην Τρίπολη με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία, με επισκέπτες από όμορους νομούς. Το Φεστιβάλ θα επαναληφθεί με βελτιώσεις και προσθήκες, την ίδια εποχή και του χρόνου».

ΠΑΡΚΙΝΓΚ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ | «Έχει ξεκινήσει η διαγράμμιση για την ελεγχόμενη στάθμευση. Μέσα στο Μάρτιο θα ξεκινήσει η εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης για να μπορεί να σταθμεύεις για μισή ή μία ώρα. Οι θέσεις έχουν μειωθεί στο κέντρο, λόγω των πεζοδρομήσεων. Αυτές οι θέσεις πρέπει να αναπληρωθούν. Ήδη ετοιμάζουμε την προκήρυξη για να νοικιάσουμε οικόπεδα περιμετρικά του κέντρου για πάρκινγκ. Υπάρχει ενδιαφέρον από συμπολίτες μας που έχουν οικόπεδα κοντά στο κέντρο της πόλης.

Για τους μόνιμους κατοίκους, προβλέπονται θέσεις στάθμευσης. Θα βγουν ανακοινώσεις, ώστε οι πολίτες που έχουν μόνιμη κατοικία στο κέντρο (όχι επαγγελματική στέγη), να φέρουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά και να προμηθευτούν τη δωρεάν κάρτα μόνιμου κατοίκου.»

ΥΠΟΓΕΙΟ ΠΑΡΚΙΝΓΚ | «Σύντομα θα βγει μια προκήρυξη για κατασκευή υπόγειου πάρκινγκ δύο ορόφων στην κάτω αγορά. Αν βρεθεί ιδιωτική εταιρεία να αναλάβει με δικά της χρήματα, θα το φτιάξει και θα το εκμεταλλευτεί για κάποια χρόνια. Δεν ξέρω αν προκύψει κάποιο ενδιαφέρον.»

ΠΑΓΚΑΚΙΑ | «Θα πρέπει να γίνει μια μελέτη για να φτιαχτούν παγκάκια που θα ταιριάζουν με την πλατεία Άρεως και με την πλατεία Πετρινού. Ήδη, τοποθετηθήκαν κάποια παγκάκια στη Στοά Αθανασιάδη και θα τοποθετηθούν και σε άλλα σημεία.»

ΦΩΤΙΣΜΟΣ | «Ο φωτισμός της πόλης δεν είναι ιδανικός. Υπάρχει μια σκέψη να γίνει μια αλλαγή του φωτισμού με led. Είναι ένα μεγάλο έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Δεν είναι τωρινό πρόβλημα. Εξετάζουμε το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα κόστη. Το μελετούμε, δεν είναι εύκολο να γίνει. Για τη συμβολή της Οπλαρχηγού Σεχιώτη και Επαμεινώνδα θα τοποθετηθούν σύντομα τα φωτιστικά, επίσης θα τοποθετηθούν φωτιστικά σώματα από την Οπλαρχηγού Σεχιώτη ως τον Περιστεριώνα και την Καλαβρύτων. Θα φωτιστεί και ο Περιστεριώνας. Έχουν βρεθεί τα χρήματα. Είναι ένα αίτημα πολλών χρόνων.»

ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ ΠΑΡΚΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΩΝ | «Η πόλη και τα πάρκα μας είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από παλαιότερα. Πάντα θα υπάρχουν κάποια προβλήματα. Πρέπει όλοι μας να φροντίσουμε να περιφρουρήσουμε την καθαριότητα. Αν δούμε ένα καλάθι γεμάτο, να μην πετάξουμε κάτω τα σκουπίδια μας. Στην υπηρεσία καθαριότητας υπερβάλλουν εαυτό, δουλεύουν πολύ σκληρά. Το 2021 δεν έγινε καμία πρόσληψη 8μηνιτών, τώρα βγήκε το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας.»

ΠΑΙΔΙΚΗ ΧΑΡΑ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ | «Μέχρι τις 10-15 Μαρτίου, θα τοποθετηθεί νέο όργανο και θα λειτουργεί κανονικά η παιδική χαρά».

ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ | «Ξεκίνησε η ανάπλαση της ιστορικότερης και ομορφότερης πλατείας της πόλης. Θεωρώ ότι η εικόνα που είχε με το χάος των αυτοκινήτων και το λερωμένο σιντριβάνι, δεν άρεσε σε κανέναν. Ήταν ανάγκη να αλλάξει αυτή η εικόνα. Ότι εγκρίθηκε η πλατεία στο ΕΣΠΑ, σημαίνει πως έχει ελεγχθεί τεχνικά από όλες τις πλευρές. Είναι αυτονόητο ότι κατά τη διάρκεια της κατασκευής του θα δημιουργήσει προβλήματα, διότι εκεί είναι η κεντρική αγορά της πόλης.

Εμείς δεν θέλαμε να κλείσει όλο το κέντρο, κάνουμε ένα έργο σύνθετο και εξακολουθεί το κέντρο της να ζει και να λειτουργεί. Σίγουρα υπάρχουν θέματα σε επαγγελματίες. Είναι σαφές, το αναγνωρίζουμε.

Εμείς είπαμε ότι το έργο θα γίνει τμηματικά. Ήδη έχει κλειστεί το κεντρικό κομμάτι που θα γίνει πρώτο. Θα ακολουθήσουν οι στοές, που είναι πιο εύκολο και οι δρόμοι.

Υπήρξε μια ανησυχία από επαγγελματίες της περιοχής και μια επιστολή. Καλέσαμε πριν από λίγες ημέρες όλους τους επαγγελματίες στο παλαιό Δημαρχείο, όπου τέθηκαν τα ερωτήματα και δόθηκαν οι απαντήσεις. Έγινε μια συζήτηση σε πολύ καλό και πολιτισμένο κλίμα. Απαντήσαμε για τους δρόμους όπου μπορεί κάποιος να σταματήσει ένα αυτοκίνητο τροφοδοσίας. Το ίδιο ισχύει και για έναν πολίτη που θέλει να πάει στο φαρμακείο ή στο εμπορικό κατάστημα, σε απόσταση 30-40 μέτρων.

Κατανοώ την αγωνία των επαγγελματιών σε μία πολύ δύσκολη περίοδο, ο Δήμος έλαβε τα μέτρα που μπορούσε να λάβει για να μειώσει την ταλαιπωρία. Στο τέλος των έργων, η περιοχή θα αναβαθμιστεί και θεωρώ ότι εκεί θα γίνει το νέο εμπορικό κέντρο και το επίκεντρο της διασκέδασης.

Τις επόμενες ημέρες υποβάλλουμε πρόταση στο Πράσινο Ταμείο για ανάπλαση πεζοδρομίων από την πλατεία Κολοκοτρώνη ως την πλατεία Μακαρίου.»

ΠΛΑΤΕΊΕΣ ΜΠΑΣΙΑΚΟΥ – ΣΥΝΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ | «Θα υπογράψουμε σύμβαση με το εργολάβο μέσα στο Μάρτιο και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το έργο στην πλατεία Μπασιάκου.

Για την πλατεία Συνοικισμού Κολοκοτρώνη, το έργο ολοκληρώθηκε και το παραδίδουμε στους πολίτες τις επόμενες ημέρες. Αναβαθμίζει μια όμορφη περιοχή της πόλης, ήταν ένα αίτημα δεκαετιών και το ολοκληρώσαμε σε δύο χρόνια.»

ΥΠΟΓΕΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ | «Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση από το ΠΔΕ, υπάρχει η παραχώρηση του χώρου, από την περίοδο της προηγουμένης δημοτικής αρχής. Θα γίνει η μουσειογραφική μελέτη και προχωράμε σύντομα στην υλοποίηση του έργου. Ένας σημαντικό χώρος ιστορικής μνήμης. Θα ακολουθήσει η διαφήμισή του για να το επισκέπτονται πολίτες και σχολεία από όλη την Ελλάδα.»

ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ | «Υπήρχε μια αίθουσα η οποία κάποτε είχε κατασκευαστεί για αγώνες σταθερού στόχου. Ήταν μια αίθουσα που για πολλά χρόνια είχε εγκαταλειφθεί και ήταν χειρότερη από αποθήκη. Το ΝΠΔΔ αποφάσισε να ανακαινίσει αυτή την αίθουσα με τη βοήθεια εθελοντών, κάτι που είναι συγκινητικό. Πλέον, μπορούν να γίνουν ακόμα και πανελλήνιοι αγώνες. Σύντομα ξεκινάμε μια καμπάνια στα σχολεία για να την επισκεφθούν. Θα προχωρήσουμε και σε ανακαίνιση για τους εξωτερικούς αγώνες. Το σκοπευτήριό μας είναι ένα στολίδι που είχε αφεθεί για χρόνια στην μοίρα του.»

ΔΑΚ – ΚΟΛΥΜΒΗΡΗΙΟ | «Η εργολαβία τελειώνει τον Ιούνιο. Εντός των ημερών αυτών θα ξεκινήσει ο ανάδοχος. Ίσως χρειαστεί για το ταρτάν μια παράταση ενός μηνός.

Για το κολυμβητήριο, προχωρούν τα έργα. Για τη στατική ενίσχυση, είχαμε επαφή στο Υπουργεί για τη χρηματοδότηση. Αυτές τις ημέρες θα έχουμε νέα.»

ΝΕΑ ΕΡΓΑ | «Υπάρχουν τρία εμβληματικά έργα που μέσα στο Μάρτιο τα δύο θα έχουν δημοπρατηθεί. Είναι το παλαιό Δημαρχείο της Τρίπολης, ένα κτίριο κομψοτέχνημα που κανονικά θα πρέπει να λειτουργεί ως Δημαρχείο. Θα γίνει μια πλήρης ανακαίνιση, αίθουσες για το δημοτικό συμβούλιο, για εκδηλώσεις, αίθουσες για τον Δήμαρχο, τους Αντιδημάρχους και τις παρατάξεις. Μέσα στον Μάρτιο θα δημοπρατηθεί.

Δεύτερο έργο που θα δημοπρατηθεί μέσα στον Μάρτιο είναι η ανακαίνιση του Πνευματικού Κέντρου που μέσα έχει πολλά προβλήματα με τη θέρμανση και την ψύξη. Γίνεται εκσυγχρονισμός όλων των αιθουσών, ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου, σύστημα κλιματισμού – θέρμανσης – ψύξης.

Το τρίτο έργο που προχωρά είναι οι αναπλάσεις των κεντρικών πάρκων της πόλης, προχωρά η μελέτη, όπως και η δημιουργία πεζόδρομου – ποδηλατοδρόμου από Καλαβρύτων μέχρι το ΔΑΚ. Έγιναν οι αποτυπώσεις στην Καλαβρύτων και η μελετητική ομάδα θα παρουσιάσει 2-3 επιλογές για το πώς θα προχωρήσει η ανάπλαση. Επειδή υπάρχει μια ανησυχία για τους πολίτες που μένουν στην Καλαβρύτων. Θα κληθούν οι πολίτες να πουν την άποψή τους. Η οδηγία που έχουν οι μελετητές είναι να μην μειωθούν τα πάρκινγκ.»