Αρχική Eπικαιρότητα Ελληνικός τουρισμός, ώρα μηδέν: «Φαίνεται να αποχαιρετάμε τους Ρώσους – Στον αέρα...

Ελληνικός τουρισμός, ώρα μηδέν: «Φαίνεται να αποχαιρετάμε τους Ρώσους – Στον αέρα η φετινή σεζόν»

Τα προγνωστικά ήταν υπεραισιόδοξα για τις αφίξεις τουριστών απ’ τη Ρωσία. «Λόγω της εμπόλεμης κατάστασης αν δεν δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα, δεν μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς εκτιμήσεις. Φαίνεται ότι θα λείψουν όμως αυτοί οι Ρώσοι τουρίστες, με τα σημερινά δεδομένα» δηλώνει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, Γρηγόρης Τάσιος.
Αβεβαιότητα. Και φόβος. Οι λέξεις που περιγράφουν την ψυχολογία και τα συναισθήματα που κυριαρχούν από την έναρξη του «μετώπου» της Ουκρανίας στον χώρο του εγχώριου τουρισμού, καθώς παραδοσιακά η Ρωσία αποτελεί έναν από τους καλύτερους τουριστικούς πελάτες της Ελλάδας.
Η τουριστική αγορά «πάγωσε» ακαριαία σε επίπεδο προκρατήσεων, καθώς ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση στην εμπόλεμη ζώνη και ποιες νέες κυρώσεις, μετά την απαγόρευση πτήσεων και τον αποκλεισμό της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT, θα βάλουν νέα «τρικλοποδιά» στην τουριστική κίνηση που περιμένει η Ελλάδα, μετά από δυο «συγκρατημένες» χαμηλών… πτήσεων χρονιές, λόγω πανδημίας.
800.000 τουρίστες ήρθαν το 2019 από τη Ρωσία στη χώρα μας, με έσοδα που άγγιξαν τα 433 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του προέδρου στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, Γρηγόρη Τάσιου.
Για φέτος οι προοπτικές ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικές, αφού είχαν αυξηθεί οι προγραμματισμένες πτήσεις και προβλεπόταν η πραγματοποίηση ακόμη και 24 δρομολογίων από τη Μόσχα προς την Αθήνα εβδομαδιαίως και 31 από τη Μόσχα προς το Ηράκλειο Κρήτης, που είναι σταθερά προορισμός-μαμούθ για τη Ρωσία. Ενώ δεν αποκλειόταν και η προσθήκη πτήσεων προς Χανιά, Μύκονο (μια και η Κρήτη, μαζί με την Χαλκιδική και το νότιο Αιγαίο αποτελούν τοπ επιλογές των Ρώσων), η Κως και τα Επτάνησα.

Μεγάλος ο αντίκτυπος: Μείον 20% χωρίς τους Ρώσους

«Απ’ ό,τι φαίνεται τους Ρώσους τους αποχαιρετάμε. Οι Ρώσοι δεν θα έρθουν στην Ελλάδα. Ο αντίκτυπος είναι μεγάλος, γιατί μιλάμε για σχεδόν το 20% των επισκεπτών στην ΕλλάδαΘα χάσουμε μεγάλο μέρος της τουριστικής αγοράς. Είναι λάθος να χαθεί και να τους απομονώσουν» επισημαίνει ο ταξιδιωτικός πράκτορας Βασίλης Ελματζόγλου (ιδιοκτήτης του πρακτορείο Majestic), που δηλώνει ότι η τουριστική σεζόν για το 2022 είναι «στον αέρα».
«Είναι πολύ αβέβαιη η κατάσταση. Και αυτή η κατάσταση επηρεάζει τα πάντα. Μοιραία και τις ευρωπαϊκές πτήσεις και τις ασιατικές. Καταρχάς, αυξάνονται τα ναύλα. Όταν δεν θα επιτρέπονται και πάνω από τη Ρωσία οι πτήσεις, τα αεροπλάνα θα αναγκάζονται να κάνουν κύκλο. Οπότε θα αυξηθούν τα αεροπορικά ναύλα».
Αισιόδοξος για την τουριστική κίνηση ήταν ο έμπειρος τουριστικός πράκτορας πριν ξεσπάσει το ουκρανικό, που δεν ξέρει και «τι διάσταση θα πάρει. Αλλά πλέον ο κόσμος με όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία αρχίζει να το σκέφτεται πολύ αν θα κάνει τελικά ένα ταξίδι» καταλήγει.