Αρχική Eπικαιρότητα Στην μέγγενη πετρελαίου και φυσικού αερίου η οικονομία

Στην μέγγενη πετρελαίου και φυσικού αερίου η οικονομία

Στον ασφυκτικό κλοιό φυσικού αερίου και πετρελαίου βρίσκεται η ελληνική οικονομία, με τις υπάρχουσες εξελίξεις να διαψεύδουν το καλό σενάριο της γρήγορης αποκλιμάκωσης των τιμών.

Με βάση τις υπάρχουσες εκτιμήσεις σε κορυφαίο, όχι ελληνικό, αλλά ευρωπαϊκό επίπεδο, οι υψηλές τιμές τουλάχιστον για το φυσικό αέριο θα συνεχιστούν για όλο σχεδόν το 2022. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο, οι εκτιμήσεις είναι πιο δύσκολες αφού εύκολα μπορεί μία είδηση να ανατρέψει τα δεδομένα και να ωθήσει προς τα πάνω τις τιμές ή και προς τα κάτω.

Για το τελευταίο βέβαια, δεν υπάρχουν ορατές τέτοιες προσδοκίες. Οι εκτιμήσεις πάντως είναι ότι θα διατηρηθεί σε αυτά ή και λίγο υψηλότερα επίπεδα για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη.

Χθες πάντως οι τιμές για το πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές παρέμειναν σταθερές, ενώ το φυσικό αέριο κινήθηκε ανοδικά, με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι οι αυξομειώσεις θα είναι συχνές τουλάχιστο σε βραχυπρόθεσμο επίπεδα και θα επηρεάζονται από την κατάσταση στην Ουκρανία.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο σε πρόσφατο έγγραφο της Κομισιόν που αποκάλυψε το Euractiv, αναφέρεται η εκτίμηση ότι οι τιμές θα διατηρηθούν υψηλές για όλο το έτος.

Σύμφωνα με αυτό, η ενεργειακή κρίση – που πυροδοτήθηκε από τις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και κλιμακώθηκε από την επιδείνωση των σχέσεων με τον κύριο προμηθευτή αερίου της Ευρώπης, τη Ρωσία – έχει χειροτερέψει από το φθινόπωρο και θα διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, έως το 2023.

Με τις αποθήκες αερίου της ΕΕ σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, την αδυναμία να γεμίσουν μέχρι τον επόμενο χειμώνα, την εμπλοκή στον Nord Stream 2 και τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού που συνδέονται με τη χαμηλή χρέωση στους αγωγούς φυσικού αερίου από την Ανατολή, γινόμαστε μάρτυρες μιας αυξανόμενης κρίσης φυσικού αερίου σε σύγκριση με την κατάσταση την εποχή της ανακοίνωσης της Επιτροπής από τον περασμένο Οκτώβριο.