Αρχική Eπικαιρότητα Σωτήρης Τσιόδρας: «Είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση»

Σωτήρης Τσιόδρας: «Είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση»

Σε ημερίδα μίλησε την Τρίτη, 22.02.2022, ο Καθηγητής Παθολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, με τις αναφορές του στον κορονοϊό, την μετάλλαξη Όμικρον και κυρίως την επόμενη φάση της πανδημίας να προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον.

Αρχικά ο Σωτήρης Τσιόδρας τόνισε πως η μετάλλαξη Όμικρον αναμένεται να φέρει σταθεροποίηση στην κατάσταση της πανδημίας, σύμφωνα πάντα με τα νέα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής στα χέρια τους οι επιστήμονες.

Η ημερίδα είχε θέμα «Δύο χρόνια πανδημίας Covid-19: Προκλήσεις και διδάγματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο καθηγητής τόνισε πως προβλέπει σταδιακή επάνοδο στην κανονικότητα, αλλά παράλληλα και συνέχιση της επιτήρησης του κορονοϊού, καθώς πλέον θα έχει «ενδημική παρουσία», όπως είπε.

Μιλώντας για την Ελλάδα, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι παρότι ο αριθμός των κρουσμάτων φαίνεται να είναι μεγάλος, την ίδια στιγμή, δεν είναι αντίστοιχος και ο αριθμός θανάτων κάτι που οφείλεται Όμικρον, η οποία προκαλεί ηπιότερη νόσο. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό ότι αυξάνεται και η εμβολιαστική κάλυψη.

Έτσι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, μέσα στους επόμενους μήνες και σίγουρα το επόμενο έτος, η επιτήρηση θα αφορά περισσότερο:

  • Τις νοσηλείες
  • Τη σοβαρή αναπνευστική νόσο
  • Τις νοσηλείες σε ΜΕΘ
  • Τον αριθμό των διασωληνωμένων
  • Τον αριθμό ων θανάτων.

Δηλαδή ότι θα πάψουμε να καταμετράμε τα κρούσματα.

«Κάθε χώρα πρέπει να βρει τον δικό της προσωπικό προγραμματισμό και μονοπάτι για τη μετάβαση στην κανονικότητα, βασιζόμενη στη δημογραφία και τα επιδημιολογικά δεδομένα», σημείωσε ο Καθηγητής, ενώ παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν βρισκόμαστε στο τέλος της ιστορίας του κορονοϊού «αλλά ίσως είμαστε στο τέλος αυτού που ονομάζουμε επείγουσα φάση».

Στην Ευρώπη, η επόμενη προτεραιότητα είναι το πλάνο ελευθερίας, είπε ο Σωτήρης Τσιόδρας, σημειώνοντας: «Οι καθηγητές από την Οξφόρδη λένε να μην ξεγελιόμαστε, διότι η Όμικρον θα μας αγγίξει όλους, άρα αυτό με τα μέχρι τώρα δεδομένα, ίσως είναι η επιστροφή μας σε μία σταθερότητα, σε μία αλλαγή τρόπου σκέψης αλλά και σωστή αντιμετώπιση με όλα τα όπλα της επιστήμης».

Προηγούμενο άρθροKλιμάκιο του ΚΙΝΑΛ – ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος Γ. Αρβανιτίδη επισκέφθηκε την Κορινθία (video)
Επόμενο άρθροΥπουργείο Εξωτερικών: Μην ταξιδεύετε προς το παρόν στην Ουκρανία