Αρχική Eπικαιρότητα Σχολικές εκδρομές: Τι ισχύει για μαθητές και ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Σχολικές εκδρομές: Τι ισχύει για μαθητές και ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Πράσινο φως άναψε η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας για την επιστροφή των σχολικών εκδρομών και σχολικών περιπάτων με αποτέλεσμα η σχετική απόφαση να δημοσιευτεί στο ΦΕΚ B 766.

Τα μέτρα και τα δεδομένα για τις εκδρομές περιλαμβάνονται στην ΚΥΑ «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας από το Σάββατο, 19 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 06:00 έως και τη Δευτέρα, 28 Φεβρουαρίου 2022 και ώρα 6:00».

Τι ισχύει με τις σχολικές εκδρομές

  • Επιτρέπεται η πραγματοποίηση των μονοήμερων σχολικών εκδρομών, σχολικών περιπάτων, διδακτικών επισκέψεων και εκπαιδευτικών επισκέψεων με τους περιορισμούς και τα πρωτόκολλα που ισχύουν ανά δραστηριότητα και τις ειδικότερες διατάξεις που ισχύουν στην υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινή υπουργική απόφαση (Β’ 4187), όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
  • Στην περίπτωση της πραγματοποίησης των ως άνω, όπου απαιτείται για τη μετακίνηση των μαθητών/τριων η χρήση οποιουδήποτε μεταφορικού μέσου εντός και εκτός της Επικράτειας, ισχύουν τα μέτρα μετακίνησης των μαθητών/τριων του άρθρου 20 της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
  • Η πραγματοποίηση πολυήμερων εκδρομών επιτρέπεται από την 1η.3.2022, υπό τη προϋπόθεση επίδειξης αρνητικού rapid test ή αρνητικού PCR test που πραγματοποιείται εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν από την αναχώρηση. Κατά τη διάρκεια της εκδρομής, οι μαθητές/τριες και οι εμβολιασμένοι/νοσήσαντες εκπαιδευτικοί διενεργούν δύο (2) φορές την εβδομάδα αυτοδιαγνωστικό έλεγχο (self test), ενώ οι μη εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί διενεργούν εργαστηριακό διαγνωστικό έλεγχο (rapid test ή PCR test) δύο (2) φορές την εβδομάδα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο και τις διατάξεις της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ.55254/9.9.2021 κοινής υπουργικής απόφασης, όπως εκάστοτε ισχύει.
  • Τα ανωτέρω εφαρμόζονται υπό τους περιορισμούς και τα ισχύοντα ανά δραστηριότητα πρωτόκολλα: Στους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς δεν επιτρέπεται η είσοδος στο εστιατόριο / ταβέρνα που θα φάνε οι μαθητές, στο κέντρο διασκέδασης στις βραδινές εξόδους, στις εκπαιδευτικές / ψυχαγωγικές επισκέψεις σε μουσεία, θέατρα και σινεμά.

Αντίθετα, οι ανεμβολίαστοι μαθητές έως και δεκαεπτά (17) ετών, για την είσοδό τους, δύνανται να προσκομίζουν, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test):

  • Στα Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων μουσικών σκηνών και μπουάτ που είναι σε κλειστούς χώρους.
  • Στους κλειστούς χώρους Εστίασης (π.χ. εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering, χώροι δεξιώσεων)
  • Στα εστιατόρια, τα αναψυκτήρια καφέ των εσωτερικών χώρων ξενοδοχείων και αεροδρομίων, τα οποία εξυπηρετούν τους διαμένοντες/ταξιδιώτες.