Αρχική Ν. Κορινθίας Ν.Ταγαράς: Νέα εποχή για τη διαχείριση αποβλήτων στο Λουτράκι με τη δημιουργία...

Ν.Ταγαράς: Νέα εποχή για τη διαχείριση αποβλήτων στο Λουτράκι με τη δημιουργία Πράσινου Σημείου

Νίκος Ταγαράς: Με τη δημιουργία Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης ξεκινά μια νέα εποχή για τη διαχείριση αποβλήτων στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων

Ένταξη έργου με προϋπολογισμό 1,406 εκατ. €

«Μια νέα εποχή στη διαχείριση αποβλήτων ξεκινά στον Δήμο Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, καθώς εγκρίθηκε η χρηματοδότηση της δημιουργίας Πράσινου Σημείου και 3 Γωνιών Ανακύκλωσης σε κάθε Δημοτική Ενότητα.

 Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που εντάχθηκε αυτό το «πράσινο» και φιλοπεριβαλλοντικό έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ, προϋπολογισμού 1,406 εκατ. €. καθώς οι κάτοικοι όλου του Δήμου θα μπορούν να είναι συμμέτοχοι στην περιβαλλοντική προστασία της περιοχής. Διότι μόνον με την ενεργό συμμετοχή των πολιτών πολύτιμες δράσεις όπως η Ανακύκλωση και η Επαναχρησιμοποίηση μπορούν να γίνουν πράξη, ώστε να φτάσουμε στο επιθυμητό σημείο, στην τελική μείωση των αποβλήτων που οδηγούνται προς ταφή, αλλά και στη σημαντική μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων που επιβαρύνει έναν Δήμο, άρα και τους δημότες του.

 Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, το έργο θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον ερχόμενο Ιούλιο με ορίζοντα ολοκλήρωσης τον Αύγουστο του 2023.

 Έχει έρθει η ώρα να θωρακίσουμε το Περιβάλλον και να αποδείξουμε  στην πράξη ότι μπορούμε όλοι μαζί να προασπίσουμε τη Δημόσια Υγεία, να αναβαθμίσουμε την ποιότητα της ζωής μας με λιγότερα σκουπίδια, να βάλουμε στόχο ότι η Ανακύκλωση και η Επαναχρησιμοποίηση θα γίνουν καθημερινές συνήθειες της ζωής μας. Το οφείλουμε και στη δική μας γενιά αλλά και στις επόμενες.

Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος αυτό αποτελεί κορυφαία μας προτεραιότητα».

Αυτό δήλωσε ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς για την ένταξη του έργου «Δημιουργία Πράσινου Σημείου και Γωνιών Ανακύκλωσης Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων» στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ.

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, δήλωσε:

 «Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της διαχείρισης των αποβλήτων. Με τη δημιουργία του Πράσινου Σημείου και των Γωνιών Ανακύκλωσης ενισχύουμε την περιβαλλοντική συνείδηση των πολιτών και διαμορφώνουμε μια νέα νοοτροπία στα ζητήματα διαχείρισης των απορριμμάτων. Συμπληρωματικά με τις νέες αυτές “δομές” θωρακίζουμε καλύτερα τη δημόσια υγεία, προστατεύουμε το περιβάλλον και δημιουργούμε καλύτερες συνθήκες για την καθημερινότητα όλων μας.

Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νικόλαο Ταγαρά για το διαρκές ενδιαφέρον του για τον τόπο μας, την αγαστή συνεργασία που έχουμε αναπτύξει και την καθοριστική συνδρομή του ώστε να υλοποιηθεί και αυτό το σπουδαίο έργο».

Σημειώνεται ότι το Πράσινο Σημείο είναι ένας οργανωμένος χώρος, όπου ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα), μικρά επικίνδυνα απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κ.λπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη αποβλήτων. Βασικός σκοπόςτου Πράσινου Σημείου είναι η διαλογή στην πηγή και ο διαχωρισμός διαφορετικών υλικών και ρευμάτων αποβλήτων, με στόχο:

  • Την επαναχρησιμοποίηση και τηνανακύκλωση.
  • Τη μείωση του κόστους μεταφοράς και διαχείρισης των αποβλήτων.
  • Τη βελτίωση της εμπορευσιμότητας των ανακυκλώσιμων υλικών.
  • Τη μείωση των αποβλήτων προς ταφή.

Τα Πράσινα Σημεία αποτελούν μια διεθνή και δοκιμασμένη πρακτική που βασίζεται στη συμμετοχή των πολιτών και σκοπεύει στην ανακύκλωση ειδικών ρευμάτων υλικών. Σήμερα αποτελούν σημαντικό τμήμα των συστημάτων ανακύκλωσης που εφαρμόζονται σε πολλές χώρες της Ε.Ε. και σε όλο τον κόσμο.

(Επισυνάπτεται Χάρτης για το Πράσινο Σημείο και τις 3 Γωνιές Ανακύκλωσης)