Αρχική Eπικαιρότητα Καρκίνος: Τσάι «συνδέεται» με τριπλό κίνδυνο – «ισοδύναμο» με το κάπνισμα 100...

Καρκίνος: Τσάι «συνδέεται» με τριπλό κίνδυνο – «ισοδύναμο» με το κάπνισμα 100 τσιγάρων

Αν και το τσάι υποστηρίζεται σε μεγάλο βαθμό για τα οφέλη του για την υγεία, η ασφάλεια ενός ροφήματος έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση, καθώς συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου.
Ο καρκίνος εμφανίζεται όταν το σώμα χάνει τον έλεγχο των ανθρώπινων κυττάρων, αφήνοντάς τα να πολλαπλασιάζονται και να διαιρούνται με τον δικό τους ρυθμό. Το τελικό αποτέλεσμα αυτού είναι η ανάπτυξη όγκων, η οποία μπορεί να είναι δύσκολο να περιοριστεί. Οι σημαντικές βελτιώσεις στη φροντίδα του καρκίνου έχουν προκαλέσει σημαντική αύξηση των τάσεων επιβίωσης, αλλά η πρόληψη παραμένει απαραίτητη. Ένα τσάι βοτάνων, εγγενές στη Νότια Αμερική, έχει συνδεθεί με έξι διαφορετικές μορφές καρκίνου.
Το Yerba maté, ένα τσάι βοτάνων που μοιάζει με το πράσινο τσάι, ορισμένες πηγές ισχυρίζονται ότι περιέχει 90% περισσότερα αντιοξειδωτικά και βιταμίνες. Στον αντίποδα, κρίνεται ένοχο για ορισμένες μορφές καρκίνου.
Το Memorial Sloan Kettering Cancer Center εξηγεί: «Οι υψηλές δόσεις και η παρατεταμένη χρήση του τσαγιού maté συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη, της ουροδόχου κύστης, του στόματος, του οισοφάγου, των πνευμόνων και της κεφαλής και του τραχήλου».

Οι ένοχοι αρωματικοί υδρογονάνθρακες

Το τσάι περιέχει πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ), οι οποίοι βρίσκονται επίσης σε ψητά και καπνιστά κρέατα.
«Μπορούν επίσης να προκαλέσουν κίνδυνο καρκίνου» εξηγεί η Healthline.
Σε μια πρώιμη μελέτη που διεξήχθη στην Ουρουγουάη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι λάτρεις του τσαγιού maté, που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα, ήταν 60% πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με όσους έκαναν μέτρια χρήση ή και καθόλου.

Η μελέτη και τα ευρήματα

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Βιοδείκτης και Πρόληψη Επιδημιολογίας του Καρκίνου», διεξήχθη σε δείγμα 1.000 Ουρουγουανών ενηλίκων.
Τα ευρήματα έδειξαν ότι το ρόφημα θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου τόσο στο αναπνευστικό όσο και στο πεπτικό σύστημα. .
Αποκάλυψαν, επίσης, ότι οι ασθενείς ήταν πιο πιθανό να διαγνωστούν με μικροκυτταρικό καρκίνο του πνεύμονα, ο οποίος είναι μια λιγότερο κοινή μορφή της νόσου.
Ο μικροκυτταρικός καρκίνος του πνεύμονα συνδέεται έντονα με το κάπνισμα, αλλά οι ερευνητές το ελέγχουν περισσότερο.
Τα ευρήματα οδήγησαν τους συγγραφείς στην άποψη ότι το τσάι maté θα μπορούσε να είναι υπεύθυνο για μία στις πέντε περιπτώσεις αυτών των καρκίνων στη Νότια Αμερική.
Τα αποτελέσματα συνάδουν με περαιτέρω έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό το 2003, η οποία εξέτασε δείγμα 800 ενηλίκων.
Αυτή τη φορά, τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση τσαγιού maté θα μπορούσε να τριπλασιάσει τον κίνδυνο καρκίνου του οισοφάγου.
Σε άλλη εργασία που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία» το 2012, οι ερευνητές έγραψαν: «Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση maté μπορεί να είναι μια σημαντική πηγή έκθεσης σε ΠΑΥ (Πολυκυκλικός Αρωματικός Υδρογονάνθρακας), προκαλώντας ενδεχομένως τόση έκθεση όσο το κάπνισμα 100 τσιγάρων (πέντε πακέτων)».
Θα πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι αν και τα ευρήματα είναι μια προειδοποίηση για όσους καταναλώνουν πολύ τσάι maté, τα στοιχεία είναι αντικρουόμενα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας express.co.uk.