Αρχική Ν. Κορινθίας Ξεκινούν οι εργασίες στη Διώρυγα Κορίνθου – Νίκος Ταγαράς: “Ισχύουν στο ακέραιο...

Ξεκινούν οι εργασίες στη Διώρυγα Κορίνθου – Νίκος Ταγαράς: “Ισχύουν στο ακέραιο οι δηλώσεις για το χρονοδιάγραμμα και το κόστος αποκατάστασης”

Σε ερωτήσεις για την έναρξη των εργασιών στη Διώρυγα της Κορίνθου, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς, μάς πληροφορεί ότι όσα έχει πρόσφατα δηλώσει ισχύουν στο ακέραιο και αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα και με το κόστος της αποκατάστασης.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα, 14 Φεβρουαρίου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Γιώργος Καραγιάννης ενημέρωσε την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής  για το έργο.

Την καλύτερη οικονομική προσφορά για την αποκατάσταση των ζημιών στην Διώρυγα της Κορίνθου ύψους 30,6 εκατ. ευρώ έκανε η ΆΚΤΩΡ ΑΤΕ στο διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν επίσης η ΑΒΑΞ και η Μυτιληναίος. Λόγω της σημασίας του έργου και οι τρεις φορείς κλήθηκαν να υποβάλουν νέες βελτιωμένες προσφορές, ενώ μειοδότης του έργου ανακηρύχθηκε εκείνος με την καλύτερη προσφορά.

Εκπονήθηκε μελέτη που εξασφαλίζει την οριστική επίλυση των ζητημάτων, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν εναλλακτικές τεχνικές λύσεις, εκτελέστηκαν 730 m γεωτρήσεων και τοποθετήθηκε δίκτυο ενόργανης παρακολούθησης, ειδικά στην κρίσιμη περιοχή, που θα είναι ο οδηγός και για την υπόλοιπη διώρυγα.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κρίσιμη περιοχή μελετήθηκαν και θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο της σύμβασης κατασκευής τα ακόλουθα έργα:

  • Κατασκευή μέτρων ενίσχυσης της θεμελίωσης του νοτίου ακροβάθρου της γέφυρας των αγωγών μεταφοράς λυμάτων.
  • Εκσκαφές προς άρση της ετοιμορροπίας των υφισταμένων πρανών.
  • Έργα διευθέτησης και απορροής των επιφανειακών υδάτων.
  • Καθαρισμός της Διώρυγας από προϊόντα καταπτώσεων και συντρίμματα λιθεπένδυσης
  • Κατασκευή πασσαλοτοίχου ποδός για την εξασφάλιση της προστασίας του ποδός του πρανούς της Διώρυγας.