Αρχική Ν. Αχαΐας Θάνατοι κοριτσιών στην Πάτρα: «Μπορεί να μην βρούμε ποτέ τίποτα» – Γιατί...

Θάνατοι κοριτσιών στην Πάτρα: «Μπορεί να μην βρούμε ποτέ τίποτα» – Γιατί ίσως δεν δοθεί απάντηση

Γιατί μπορεί να μείνει ανεξιχνίαστη η υπόθεση των θανάτων των τριών κοριτσιών από την Πάτρα. «Μπορεί να μην βρούμε ποτέ τίποτα» λέει ο καθηγητής Παθολογίας και Καρδιολογίας, Περικλής Νταβλούρος, για ανάλογες περιπτώσεις.
«Μπορεί να μην βρούμε ποτέ τίποτα» λέει ο καθηγητής Παθολογίας και Καρδιολογίας, Περικλής Νταβλούρος, αναφερόμενος στις υποθέσεις θανάτων νέων και παιδιών που μένουν ανεξιχνίαστες, με αφορμή την τριπλή τραγωδία στην Πάτρα.
Συγκεκριμένα, καθώς συνεχίζεται η έρευνα γύρω από την υπόθεση του θανάτου των τριών κοριτσιών της ίδιας οικογένειας στην Πάτρα, μέσα σε διάστημα τριών ετών, ο κ. Νταβλούρος, μιλώντας στον Ant1 εξήγησε πως στην παρούσα φάση, «δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει συμβεί. Μπορούμε να ξέρουμε μόνο τι δεν έχει συμβεί και όχι τι έχει συμβεί».
Αναφορικά με τον θάνατο της 9χρονης Τζωρτζίνας, ο ίδιος παρέπεμψε και στις δηλώσεις του παιδοκαρδιολόγου Γιάννη Παπαγιάννη που είχε εξετάσει το μικρό κορίτσι, ότι δηλαδή ο απινιδωτής στην Τζωρτζίνα δεν έχει καταγράψει κάποια «επικίνδυνη, θανατηφόρα αρρυθμία από αυτές που επιφέρουν τον θάνατο».
Εντωμεταξύ, ο ίδιος αναφέρθηκε μάλιστα και στις περιπτώσεις που τέτοιες υποθέσεις παραμένουν ανεξιχνίαστες.
Ειδικότερα, έκανε μνεία σε ελληνική μελέτη που δείχνει ότι στον αιφνίδιο θάνατο η κυρίαρχη αιτία είναι η καρδιά, αλλά υπάρχουν και άλλα παθολογικά αίτια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον θάνατο. Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, μεγάλο ποσοστό τέτοιων περιστατικών παραμένει ανεξιχνίαστο και επομένως, «μπορεί να μην βρούμε ποτέ τίποτα» παρά τις ιατροδικαστικές, ιστολογικές, τοξικολογικές και εξετάσεις DNA.
Όπως τόνισε, ένα ποσοστό έως 30% των θανάτων των νέων, παραμένει ανεξιχνίαστο σε όλον τον κόσμο.
Σχετικά με το ενδεχόμενο οι θάνατοι των τριών κοριτσιών να σχετίζονται με κάποιο γονιδιακό πρόβλημα, εξήγησε πως το γεγονός «ότι δεν έδειξε κάτι ο γονιδιακός έλεγχος δεν σημαίνει πως δεν υπάρχει πρόβλημα», καθώς δεν είναι κληρονομικές όλες οι γονιδιακές παθήσεις.
Οι γονείς των τριών κοριτσιών εξέδωσαν χθες νέα ανακοίνωση, προχωρώντας μεταξύ άλλων σε διευκρινίσεις, ενώ σε σχέση με τις πληροφορίες για τον απινιδωτή ανέφεραν: «Σχετικά με χθεσινές πληροφορίες που αναφέρθηκαν, ο απινιδωτής ενεργοποιήθηκε για λίγα δευτερόλεπτα για πρώτη και τελευταία φορά το μοιραίο βράδυ πριν καταλήξει η μικρή (υπονοώντας προφανώς ότι κατέγραψε αρρυθμίες) και η βλάβη στην καρδιά ήταν τέτοια που οι γιατροί αναφέρουν ότι δεν μπορεί να προκληθεί από παθολογικά αίτια, αλλά μόνο από εξωτερική παρέμβαση, τούτες είναι απόλυτα ανακριβείς, διότι, όπως επεσήμανε σήμερα το πρωί και ο παιδοκαρδιολόγος κ. Ιωάννης Παπαγιάννης (παραπέμπουμε στην συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση στην εκπομπή ‘’Συνδέσεις’’), ο απινιδωτής δεν κατέγραψε ουδέποτε την παραμικρή αρρυθμία η οποία να εξηγεί τα επεισόδια του παιδιού, η, δε, καρδιά μπορεί να σταματήσει τη λειτουργία της και για πολλούς άλλους λόγους (ενδεικτικά μακρύ επιληπτικό επεισόδιο, επεισόδιο σπασμών, διακοπή αναπνοής, μεταβολικές διαταραχές) και όχι μόνο ένεκα καρδιακών αρρυθμιών».