Αρχική Eπικαιρότητα Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ για τον αριθμό των θανάτων: “Τα δεδομένα είναι δυναμικά και...

Διευκρινίσεις ΕΟΔΥ για τον αριθμό των θανάτων: “Τα δεδομένα είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάζουν”

Σε διευκρινίσεις σχετικά με την αποτύπωση του αριθμού θανάτων, που δεν αποτυπώνονται στην επιδημιολογική έκθεση, προχώρησε την Τρίτη ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

«Στην έκθεση ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων έχει οριστεί ως ο αριθμός θανάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 του μητρώου εντός των τριών τελευταίων ημερών», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο Οργανισμός, προσθέτοντας, ότι «η καθυστέρηση δήλωσης αποτελεί εγγενές χαρακτηριστικό κάθε συστήματος επιτήρησης παγκοσμίως, καθώς τα δεδομένα είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάζουν».

Ειδικότερα, αναφορικά με δημοσιεύματα, που αναπαρήχθησαν σε έγκυρα δημοσιογραφικά sites, σύμφωνα με το οποία έχουν αυξηθεί οι θάνατοι που δεν ανακοινώνονται από τον ΕΟΔΥ, ο Οργανισμός διευκρινίζει τα κάτωθι:

«Η ακριβής αποτύπωση του αριθμού των θανάτων και της διαχρονικής τους τάσης προκύπτει με βάση την ημερομηνία θανάτου και όχι με βάση την ημερομηνία δήλωσης τους / καταγραφής στο μητρώο και κατά συνέπεια της ανακοίνωσής τους.

Ο ισχυρισμός ότι δεν ανακοινώνεται ο ακριβής αριθμός θανάτων ανά ημέρα, δεν ισχύει, αφού στο Διάγραμμα 2 της ημερήσιας έκθεσης οι στήλες που εκφράζουν τον αριθμό νέων θανάτων παρουσιάζονται με βάση την ημερομηνία θανάτου. Σε κάθε στήλη αναγράφεται και ο αριθμός των θανάτων εκείνης της ημέρας (ανεξάρτητα με το πότε δηλώθηκαν).

Στην έκθεση, ο ημερήσιος αριθμός των νέων θανάτων έχει οριστεί ως ο αριθμός θανάτων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 του μητρώου εντός των τριών τελευταίων ημερών. Παρόλα αυτά και οι θάνατοι προηγούμενων ημερών προστίθενται στο Διάγραμμα 2 σε προηγούμενες ημερομηνίες.

Εν κατακλείδι, όλοι οι θάνατοι ανακοινώνονται και περιλαμβάνονται στην έκθεση και δεν απαιτούνται υπολογισμοί, όπως αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα, αν θέλει κανείς να γνωρίζει ανά ημέρα πόσα άτομα κατέληξαν. Σημειώνεται ότι, η καθυστέρηση δήλωσης είναι εγγενές χαρακτηριστικό κάθε συστήματος επιτήρησης παγκοσμίως. Τα δεδομένα είναι δυναμικά και μπορεί να αλλάζουν».