Αρχική Eπικαιρότητα Περιζήτητοι αλλά λίγοι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής των ελληνικών πανεπιστημίων!

Περιζήτητοι αλλά λίγοι οι πτυχιούχοι Πληροφορικής των ελληνικών πανεπιστημίων!

Σίγουρα η επιλογή μιας σχολής δεν είναι εύκολη υπόθεση και τα κριτήρια που θέτεις για να καταλήξεις είναι παραπάνω από ένα. Βασικό για παράδειγμα, είναι να σου αρέσει αυτό που κάνεις. Το αντικείμενο πάνω στο οποίο σπουδάζεις δε σταματά να σε απασχολεί όταν ξεμπερδεύεις με τις εξεταστικές και παίρνεις το πτυχίο. Υποτίθεται ότι είναι κάτι με το οποίο θα βιοποριστείς και θα έχεις στην καθημερινότητά σου για πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα του 2022 φαίνεται ότι δυσκολευόμαστε λίγο με το δεύτερο, αφού ενώ γνωρίζουμε ότι η Πληροφορική και οτιδήποτε έχει σχέση με την τεχνολογία οδηγούν σε επαγγέλματα του μέλλοντος, τα αντίστοιχα τμήματα των πανεπιστημίων δεν έχουν ανάλογη πέραση, όπως διαβάζουμε στην Καθημερινή.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), η ελληνική τριτοβάθμια εκπαίδευση το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 είχε 794.107 φοιτητές, με τους περισσότερους να επιμένουν να τελειώνουν ως μηχανικοί, δικηγόροι και οικονομολόγοι.

Πιο αναλυτικά, από αυτούς το 20,97% σπούδαζε στον κλάδο των Μηχανικών και ευρύτερα των κατασκευών και το 20,66% σπούδαζε Οικονομικά ή Δίκαιο. Το 13,25% σπούδαζε σε κάποιον τομέα των Ανθρωπιστικών Επιστημών ή των Τεχνών και ακολούθως το 12,69% Κοινωνικές Επιστήμες ή Δημοσιογραφία-Επικοινωνία.

Το 9,52% των φοιτητών είχε επιλέξει Θετικές Επιστήμες και Στατιστική, τις Σπουδές Υγείας το 7,86% και το 4,67% την Εκπαίδευση. Ακολουθεί με το 4,05% του συνόλου των φοιτητών ο Γεωτεχνολογικός τομέας (γεωπονία, δασοπονία, ιχθυοκαλλιέργειες, φυτική και ζωική παραγωγή).

 

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται οι κλάδοι της Πληροφορικής με μερίδιο 3,42% και οι τομείς των Υπηρεσιών με 2,9%.

Κι ενώ η ανεργία στον κλάδο των κατασκευών είναι υψηλή, μεγάλη ζήτηση αναμένεται για τους πτυχιούχους ειδικοτήτων πληροφορικής τα επόμενα χρόνια στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Παιδείας, Άγγελο Συρίγο, μέσω των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα δοθεί βάρος στον ψηφιακό μετασχηματισμό των υπηρεσιών στη χώρα.

Έτσι, υπολογίζεται πως θα δημιουργηθούν γύρω τις 200.000 θέσεις εργασίας, εκ των οποίων οι περίπου 50.000 θα αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Παράλληλα, τη ζήτηση για χαμηλότερες θέσεις εργασίας αναμένεται να καλύψουν οι ειδικότητες που προσφέρονται στα ΙΕΚ στο πλαίσιο της κατάρτισης, όπως ενδεικτικά τεχνικός πολυμέσων, web designer, τεχνικός επικοινωνίας και πληροφοριών.