Αρχική Περ. Πελοποννήσου Οδικός άξονας “Βυτίνα – Λαγκάδια – Αρχαία Ολυμπία” – Τι αναφέρει η...

Οδικός άξονας “Βυτίνα – Λαγκάδια – Αρχαία Ολυμπία” – Τι αναφέρει η απόφαση του Π.Σ. Πελοποννήσου

Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου που συνεδρίασε χθες Τετάρτη, η απόφαση για την κατασκευή του οδικού άξονα “Βυτίνα – Λαγκάδια – Αρχαία Ολυμπία”.

Πρόκειται για πρόταση – εισήγηση των παρατάξεων “Νέοι δρόμοι της Πελοποννήσου”, “Νέα Πελοπόννησος” και “Αγωνιστική Συσπείρωση Πελοποννήσου”.

Η πρόταση της Περιφερειακής Αρχής και της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση Πελοποννήσου” δεν συγκέντρωσε τη απαραίτητη πλειοψηφία. Η ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα για την Περιφέρεια και της υποδομές της.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Η ολοκλήρωση του Διευρωπαϊκού οδικού δικτύου στην Πελοπόννησο αποτελεί μια αδιαμφισβήτητη προτεραιότητα για την Περιφέρειά μας και της υποδομές της.

Η κατασκευή και ολοκλήρωση του οδικού δακτυλίου των αυτοκινητόδρομων της Πελοποννήσου με την προώθηση της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου “Καλό Νερό – Τσακώνα”, τη συνέχιση των εργασιών κατασκευής του “Πάτρα – Πύργος” και τις εκτεταμένες παρεμβάσεις οδικής ασφάλειας στον οδικό άξονα “Πύργος – Καλό Νερό” αποτελούν κεντρική αιχμή διεκδίκησης στα πλαίσια και της εφαρμογής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Μεταφορών για την Περιφέρειά μας και τη γεωγραφική ενότητα της Πελοποννήσου.

Ταυτόχρονα, είναι σήμερα ώριμος στόχος η προώθηση της δημοπράτησης και της κατασκευής του οδικού άξονα “Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία”, ο οποίος αποτελεί σημαντικό οδικό άξονα του δευτερεύοντος Διευρωπαϊκού οδικού δικτύου, που θα διασυνδέσει εγκάρσια δύο μεγάλους αυτοκινητόδρομους της Πελοποννήσου (Αυτοκινητόδρομος “ΜΟΡΕΑΣ” και Αυτοκινητόδρομος “Πάτρα – Πύργος – Καλό Νερό – Τσακώνα”) και θα δημιουργήσει υψηλή προστιθέμενη αναπτυξιακή, οικονομική, τουριστική και κοινωνική αξία στην Περιφέρειά μας.

Η κατασκευή του σημαντικού αυτού οδικού άξονα, με σαφή προτεραιότητα την κατασκευή της Ευρείας Παράκαμψης Λαγκαδίων, είναι εξάλλου απόφαση του Αναπτυξιακού Συνεδρίου της Πελοποννήσου το Φεβρουάριο του 2018, που υποστηρίχθηκε με θέρμη (και συνεχίζει να υποστηρίζεται) από όλους τους φορείς και τους Αυτοδιοικητικούς οργανισμούς της Αρκαδίας και ευρύτερα της κεντρικής, βόρειας και ανατολικής Πελοποννήσου.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου με αίσθημα ευθύνης, συνεκτιμώντας

– τις μακροχρόνιες προσπάθειες της τοπικής κοινωνίας για την υλοποίηση του πολύπαθου αυτού έργου

– τη σχεδόν πλήρη σήμερα μελετητική ωρίμανση του έργου που μας φέρνει στο κατώφλι της υλοποίησής του

– την ανάγκη άμεσης εξεύρεσης πόρων για την προώθηση της δημοπράτησης του έργου

προτρέπει και καλεί την Περιφερειακή ηγεσία να:

– διεκδικήσει, χωρίς αμφιταλαντεύσεις και αποδοχή “τετελεσμένων”, από την Κυβέρνηση την άμεση προώθηση της δημοπράτησης του έργου κατασκευής του οδικού άξονα “Βυτίνα – Αρχαία Ολυμπία”, με πρώτη προτεραιότητα την κατασκευή της Παράκαμψης Λαγκαδίων

– προτείνει τη δημιουργία πλαισίου κοινής χρηματοδότησης από συνδυασμένους πόρους των Ευρωπαϊκών θεσμών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και της Περιφέρειας Πελοποννήσου