Αρχική Eπικαιρότητα Ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιχειρησιακή πανωλεθρία με τραγικές επιπτώσεις και στο...

Ερώτηση 46 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ: «Επιχειρησιακή πανωλεθρία με τραγικές επιπτώσεις και στο ΕΣΥ»

Σοβαρές επιπτώσεις στη λειτουργία του δημόσιου συστήματος υγείας και τη δυνατότητά του να καλύψει με αξιοπρέπεια τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών, ακόμη και τις έκτακτες και επείγουσες, έφερε το κύμα κακοκαιρίας, σύμφωνα με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 46 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με πρωτοβουλία του Τομεάρχη Υγείας, Ανδρέα Ξανθού.

Στην ερώτηση που συνυπογράφει και η Γραμματέας της Κ.Ο. Όλγα Γεροβασίλη, σημειώνεται ότι τα τραγικά και ανεύθυνα αντανακλαστικά του «επιτελικού κράτους» έχουν πλήξει -πιθανότατα με μη αναστρέψιμο τρόπο-την διαχειριστική ικανότητα και αποτελεσματικότητα όχι απλά της Κυβέρνησης, αλλά συνολικά του κρατικού μηχανισμού και των οργάνων της Πολιτείας.

Όπως αναφέρουν, το ΕΚΑΒ κλήθηκε να διαχειριστεί υπό πολύ αντίξοες συνθήκες εκατοντάδες περιστατικά, αδυνατώντας να προσεγγίσει όχι μόνο αυτούς που είχαν ανάγκη, αλλά και αποκομμένο από τα προκαθορισμένα σημεία ανεφοδιασμού σε καύσιμα ή τεχνική βοήθεια, ακόμη και στην κεντρική του υπηρεσία.

Το ΕΣΥ, που ούτως ή άλλως αυτή την περίοδο έχει συρρικνώσει δραματικά την τακτική του λειτουργία, τις ημέρες της κακοκαιρίας την ανέστειλε ολοκληρωτικά, καθώς υπήρξε σοβαρότατο πρόβλημα με προγραμματισμένα χειρουργεία και διαγνωστικές ή θεραπευτικές παρεμβάσεις, αλλά και με το εμβολιαστικό πρόγραμμα.

Στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», ένα από τα κεντρικότερα νοσοκομεία της Αττικής η κατάσταση ήταν τριτοκοσμική, οι δρόμοι εντός του νοσοκομείου και μεταξύ των κτηρίων ήταν για ώρες κλειστοί, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να μην μπορούν να μετακινηθούν για οποιαδήποτε εξέταση ή θεραπεία και να μην έχει μοιραστεί φαγητό στους ασθενείς και στους εφημερεύοντες γιατρούς. Η ίδια εικόνα και τα υπόλοιπα νοσοκομεία που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες επλήγησαν από την έντονη χιονόπτωση και τον πολυήμερο αποκλεισμό των οδικών αξόνων.

Η ταλαιπωρία και ο κίνδυνος δεν αφορούσε μόνο τους ασθενείς που βρέθηκαν χωρίς βοήθεια και τους συγγενείς τους, αλλά και το προσωπικό του ΕΣΥ που ήταν σε βάρδια και αποκλείστηκε, αναγκαζόμενο να παραμείνει στο νοσοκομείο για πάνω από ένα 24ωρο σε συνεχή εργασία, υπερβαίνοντας τις ψυχοσωματικές του αντοχές.

 

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τονίζουν πως το αίσθημα υγειονομικής ανασφάλειας των πολιτών έχει πληγεί ανεπανόρθωτα και λόγω της κυβερνητικής αποτυχίας στη διαχείριση της πανδημίας και καλούν τον υπουργό Υγείας να απαντήσει:

  • Αν προτίθεται να προχωρήσει σε αξιολόγηση της ανταπόκρισης του συστήματος υγείας σε συνθήκες κακοκαιρίας και ιδίως των ανθρώπων που υπηρετούν σε διοικητικές θέσεις ευθύνης.
  • Αν θα επανεξετάσει τον πολιτικό σχεδιασμό του Υπουργείου Υγείας που προβλέπει «αναμόρφωση» του υγειονομικού χάρτη της χώρας , στην λογική όχι της επένδυσης και συνολικής αναβάθμισης του ΕΣΥ αλλά της κατάργησης- συρρίκνωσης δημόσιων δομών, οι οποίες ειδικά σε συνθήκες έκτακτες, αποδεικνύουν την αξία της εγγύτητας και της προσβασιμότητας των πολιτών σε υπηρεσίες δημόσιας περίθαλψης.