Αρχική Eπικαιρότητα Κακοκαιρία “Ελπίς”: Σε ποιές περιοχές παρατείνεται και την Τετάρτη η γενική αργία

Κακοκαιρία “Ελπίς”: Σε ποιές περιοχές παρατείνεται και την Τετάρτη η γενική αργία

Παρατείνεται και την Τετάρτη η γενική αργία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για την κακοκαιρία Ελπίς.

Αρχικά ο κ. Στυλιανίδης απολογήθηκε εκ μέρους της Πολιτείας για την ταλαιπωρία των πολιτών και μίλησε για μεγάλη προσπάθεια που σημειώθηκε από χθες το βράδυ και τον απεγκλωβισμό περίπου 3.500 ανθρώπων από την Αττική Οδό και περίπου 1.8000 αυτοκινήτων. Επίσης, τόνισε ότι η προσπάθεια για απεγκλωβισμό όλων των οδηγών συνεχίζεται.

Εν συνεχεία, ανακοίνωσε την παράταση της αργίας και για αύριο, Τετάρτη, λόγω της κακοκαιρίας σε τέσσερις περιφέρειες της χώρας. Συγκεκριμένα πρόκειται για την Αττική, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. «Για τα σχολεία θα τοποθετηθούμε εκ νέου» είπε ο υπουργός.

Κακοκαιρία Ελπίς: Τι ανέφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης για την Αττική Οδό

Κατά τη διάρκεια της νύχτας απεγκλωβίστηκαν περί τους 3.500 ανθρώπους από τα αυτοκίνητά τους στην Αττική Οδό, ανέφερε ο Χρήστος Στυλιανίδης. Ο ίδιος δήλωσε πως οι προσπάθειες συνεχίζονται και σήμερα. «Έχουν μεταφερθεί με τον προαστιακό προς την Αθήνα, όσοι διανυκτέρευσαν στο αεροδρόμιο και σε άλλα σημεία περιμετρικά της Αττικής Οδού». Επίσης μετακινούνται στη ΛΕΑ της Αττικής Οδού, όλα τα οχήματα που εγκλωβίστηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής ημέρας.

«Η συνδρομή του ΕΚΑΒ ήταν χρήσιμη και ευχαριστούμε όλες τις δυνάμεις. Δόθηκε ιδιαίτερη σημασία στα θέματα ιατρικής φροντίδας», είπε επίσης ο κ. Στυλιανίδης. Επεσήμανε δε πως καμία «συγγνώμη του κράτους δεν πρέπει να είναι προσχηματική».

Επιπρόσθετα, εξαπέλυσε πυρά κατά της Αττικής Οδού, λέγοντας πως «σύγκριση της κατάστασης στην Αθηνών – Λαμίας και την Αττική Οδό είναι τόσο προφανής που είναι ανεδαφικά όσα ακούγονται. Η κατάσταση βελτιώνεται ώρα με την ώρα και ευελπιστούμε ότι το κλείσιμο της μέρας θα μας βρει χωρίς εγκλωβισμούς». Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε πως η πυροσβεστική θα διαθέσει στον ΔΕΔΔΗΕ 2 ελικόπτερα για την επόπτευση των βλαβών.

Για τις περιοχές που είχε ανακοινωθεί ότι ισχύει σήμερα γενική αργία έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα εξής:

Αναστολή λειτουργίας όλων των δημοσίων υπηρεσιών, εξαιρουμένων των υπηρεσιών των ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, των δημοσίων δομών υγείας, των μέσων μαζική μεταφοράς και άλλων υπηρεσιών η λειτουργία των οποίων είναι αναγκαία για τη διαχείριση του φαινομένου κατά την κρίση του προϊσταμένου της οικείας οργανικής μονάδας.

Στις περιοχές αυτές δεν λειτουργεί καμία βαθμίδα εκπαίδευσης, ούτε τηλεκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, οι βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών, τα κέντρα δημιουργικής απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία και τα κέντρα διημέρευσης ημερήσιας φροντίδας. Ωστόσο, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι για την Τετάρτη θα γίνει νέα τοποθέτηση που θα αφορά στα σχολεία.

Έχει ανασταλεί επίσης η λειτουργία των ιδιωτικών επιχειρήσεων, πλην των καταστημάτων τροφίμων, φαρμακείων και άλλων δομών υγείας, πρατηρίων υγρών καυσίμων και άλλων επιχειρήσεων που λειτουργούν κατά τις αργίες, όπως επίσης και επιχειρήσεων η λειτουργία των οποίων συμβάλλει στην αντιμετώπιση των συνεπειών της μεγάλης κακοκαιρίας.